Ceapa Favorizeaza Recuperarea Organismului

Ceapa Favorizeaza Recuperarea Organismului

De fiecare dată când mergem la magazinul alimentar cu gândul de a găti ceva gustos, aruncăm o ceapă sau 2 în coș, fără să ne gândim de două ori la asta. Este o legumă care poate completa o salată și oferă gust oricărui fel de mâncare. Însă, valoarea nutrițională a acestei legume este adesea trecută cu vederea, de cele mai multe ori fiind considerată doar o modalitate de a îmbunătăți gustul preparatelor.

Care sunt beneficiile cepei?

Datorită prezenței anumitor fitochimicale (substanțe chimice ale plantelor care contribuie la culoarea, gustul și mirosul acestora), inclusiv disulfuri și trisulfuri, ceapa poate ajuta la diminuarea simptomelor afecțiunilor cronice, cum ar fi problemele cardiovasculare și anumite tipuri de cancer.

În plus, ceapa conține fibre, vitamina C și folat, printre alți nutrienți, care pot fi de ajutor pentru susținerea stării de sănătate și a performanței fizice.

Beneficiile cepei pentru sportivi

Ceapa conține un compus antiinflamator, cunoscut sub numele de quercetină. Acest compus poate ajuta la diminuarea efectelor inflamației în urma antrenamentelor intense. În plus, un studiu recent publicat în Journal of Functional Foods, a constatat că quercetina din ceapă are efecte puternice asupra inflamației cronice.

Studiile au arătat că quercetina ar putea preveni eliberarea histaminei, care duce la apariția reacțiilor alergice.

Și pentru că beneficiile acestei legume gustoase nu se opresc aici, potrivit Universității din Maryland Medical Center, quercetina ar putea reduce simptomele infecțiilor vezicii urinare, poate susține sănătatea prostatei și scade glicemia. Deoarece ceapa este atât de bogată în quercetină și alți nutrienți, cum ar fi vitamina C, aceasta poate ajuta la stimularea sistemului imunitar și evitarea anumitor afecțiuni.

Recent, s-a descoperit că quercetina poate îmbunătăți rezistența la efort. Se consideră că acest compus ajută la crearea de noi mitocondrii în celulele corpului și la creșterea capacității oxidative, ceea ce înseamnă capacitatea maximă de oxigen pe care o pot folosi mușchii noștri.

Când vine vorba de pierderea în greutate, quecetina poate avea rezultate încurajatoare, deoarece ajută la menținerea cortizolului (un hormon care este eliberat în urma stresului fizic sau psihic, determinând organismul să acumuleze grăsime) în limite normale.

Pentru sportivi, acest compus antiinflamator reduce susceptibilitatea la infecții respiratorii asociate exercițiilor care induc stres intens.

Datorită prezenței unei fibre cunoscute sub numele de inulină, consumul de ceapă poate ajuta la proliferarea ‘’bacteriilor bune‘’ în intestin. Acest lucru se datorează faptului că fibrele sunt, în esență, o sursă de hrană pentru bacterii, potrivit unui studiu din 2018 realizat de Kings College din Londra.

Beneficiile cepei pentru sănătate sunt impresionante. Această legumă bogată în substanțe nutritive conține compuși puternici, care pot diminua riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare și a anumitor tipuri de cancer. Ceapa are proprietăți antibacteriene și susține sănătatea digestivă, care poate îmbunătăți sistemul imunitar. Mai mult, ceapa este un aliment versatil și poate fi folosit pentru a îmbunătăți aroma oricărui fel de mâncare.