Ciocolata Neagra - Aliat Impotriva Colesterolului

Ciocolata neagră este un aliment consumat frecvent și pe scară largă pretutindeni. Prin urmare, este important să înțelegem beneficiile sale pentru sănătate, astfel încât să putem lua deciziile potrivite. Studiile științifice au arătat că ciocolata neagră (nu ciocolata cu lapte și cea albă) este bogată în antioxidanți și substanțe nutritive, ceea ce face ca aceasta să fie un superaliment cu efecte pozitive asupra colesterolului.
Ciocolata neagră conține fitonutrienți numiți flavonoizi, substanțe chimice din plante, care acționează ca antioxidanți și pot juca un rol important în prevenirea cancerului, stimulează sănătatea cardiovasculară și pot ajuta în procesul de slăbire, conform unui studiu amplu publicat în Journal of Nutritional Science. Planta de cacao din care provine ciocolata conține, de asemenea, un compus numit teobromină, despre care se consideră că poate ajuta la reducerea inflamației, scăderea tensiunii arteriale și normalizarea colesterolului.
În acest sens, un studiu clinic și controlat a analizat 160 de persoane care au consumat fie un placebo, fie o băutură pe bază de cacao de 2 ori pe zi, timp de 4 săptămâni.
- La sfârșitul studiului s-a constatat că pulberea de cacao a scăzut semnificativ nivelul colesterolului oxidat ‘’rău‘’ LDL la bărbați.
- De asemenea, a crescut nivelul colesterolului ‘’bun‘’ HDL și a scăzut LDL-ul pentru cei care au fost diagnosticați cu hipercolesterolemie (un nivel prea mare al colesterolului).
LDL oxidat înseamnă că particulele de colesterol LDL au reacționat cu radicalii liberi din organism. Acest lucru face ca particulele LDL în sine să poată deteriora alte țesuturi, cum ar fi arterele inimii.
Astfel, ciocolata neagră scade nivelul LDL-ului oxidat, întrucât ciocolata cu cel puțin 85% conținut de cacao este bogată în antioxidanți puternici care protejează lipoproteinele împotriva daunelor oxidative.
- Totuși, un studiu care a analizat biodisponibilitatea acestora a respins această ipoteză, arătând că nu a existat nicio diferență în creșterile concentrațiilor plasmatice sau urinare de flavanoli după consumul de ciocolată neagră sau de pulbere de cacao.
De ce este important faptul că ciocolata neagră luptă împotriva radicalilor liberi?
Radicalii liberi sunt atomi sau molecule cu un număr impar de electroni. Aceștia se formează atunci când oxigenul interacționează cu anumite molecule. Numeroși radicali liberi sunt necesari în viața noastră întrucât sunt folosiți de celulele corpului nostru pentru a elimina bacteriile invadatoare.
Însă, atunci când nivelul radicalilor liberi crește peste limita normală, pot apărea consecințe grave asupra organismului:
- Totul începe cu un surplus de colesterol LDL, adesea ca rezultat al unui consum de alimente bogate în grăsimi saturate, cum ar fi carnea roșie grasă sau untul.
- Apoi, colesterolul LDL pătrunde în pereții interiori ai arterelor noastre. Odată ajuns acolo, devine oxidat.
- Acest proces de oxidare al LDL-ului depinde de numărul de radicali liberi, în principal de un tip numit ‘’specie reactivă de oxigen‘’, care se formează în pereții arterelor și crește șansele LDL-ului de a fi oxidat.
- Ciocolata neagră prin flavonoizii săi reduce din cantitatea de radicali liberi din organism, diminuând distrugerea celulară cauzată de stresul oxidativ și normalizarea nivelului de colesterol din sânge.
Acesta este motivul pentru care dietele bogate în grăsimi saturate, zahăr și sărace în vitamine, minerale și antioxidanți, stimulează formarea radicalilor liberi și cresc cantitatea de LDL care este oxidată.
- Prin urmare, cu cât se oxidează mai mult LDL, cu atât se formează mai mult colesterol în interiorul arterelor, care crește riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Pentru a profita la maximum de ciocolata neagră în dietele noastre în vederea diminuării colesterolului și a radicalilor liberi, trebuie să avem grijă să alegem produsele cu un conținut ridicat de cacao (este recomandat minim 85%) și, de asemenea, pe cele cu cel mai redus nivel de procesare, întrucât multiplele procese chimice reduc conținutul de flavonoizi.