Ciocolata Neagra Imbunatateste Performanta Fizica

Ciocolata Neagra Imbunatateste Performanta Fizica

Obținută din sămânța arborelui de cacao, ciocolata neagră este una dintre cele mai bune surse de antioxidanți de pe planetă. Mai mult, studiile de specialitate au confirmat faptul că ciocolata neagră conține câteva ingrediente naturale, care îmbunătățesc performanța fizică, dovedindu-se a fi eficientă în combaterea oboselii și durerii fizice.  

Ciocolata neagră, care are un conținut ridicat de cacao, reprezintă o gustare ideală pentru îmbunătățirea performanței fizice, datorită profilului nutrițional bogat:

  • Catehine – Boabele de cacao conțin o cantitate semnificativă de flavanoli. Pe lângă efectele antioxidante, acest compus îmbunătățește fluxul sanguin. Când celulele organismului obțin mai mult oxigen, implicit performanța fizică va fi îmbunătățită.
  • Stimulenți – Ați observat vreodată că vă simțiți mai vigilenți după o bucată de ciocolată neagră? Acest lucru nu este întâmplător, întrucât boabele de cacao stimulează creierul într-un mod diferit spre deosebire de cafeină. Experți în neuroștiințe afirmă faptul că ciocolata neagră stimulează zonele creierului asociate atenției. Cu toți știm cât de importantă este abilitatea de concentrare asupra sarcinii pe care o realizăm, astfel încât putem conclude prin faptul că acest aliment ne poate îmbunătăți procesul cognitiv. Mai mult, cacao are capacitatea de a stimula eliberarea de dopamină și serotonină în organism, doi hormoni care sunt asociați cu sentimentele de fericire și calm.
  • Reglează tensiunea arterială – Alături de efectele stimulante, ciocolata este considerată un vasodilatator. Studii diferite, inclusiv o meta-analiză recentă, care au trecut în revistă cercetările publicate în 3 baze de date internaționale, au indicat faptul că un consum adecvat de cacao induce scăderea tensiunii arteriale, prin favorizarea formării de oxid nitric vasodilatator.
  • Antioxidanți – Acesta este un termen pe care îl auzim frecvent, însă ce importanță are atunci când te pregătești de o activitate fizică? Antioxidanții, regăsiți din plin in cacao, stimulează sistemul imunitar și împiedică formarea crampelor musculare, precum și diminuarea febrei musculare resimțite după o activitate fizică deosebit de intensă.

Este important să menționăm faptul că reglarea tensiunii arteriale prin consumul de cacao este legată de o altă proprietate care îmbunătățește performanța fizică: producerea oxidului nitric, important atât pentru vascularizare, cât și pentru eliberarea unor hormoni, în special adrenalina.

Acest lucru are drept efect atât o capacitate mai mare de efort, cât și susținerea acelui efort pe o perioadă mai lungă de timp.

Există dovezi considerabile care atestă faptul că ciocolata neagră sau cacao pot oferi beneficii deosebit de importante pentru sănătate și favorizează o bună desfășurare a antrenamentelor fizice. Bineînțeles, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să facem tot posibilul și să consumăm o ciocolată întreagă pe zi. Pe lângă profilul nutrițional bogat, aceasta este însoțită de calorii semnificative. Alegeți ciocolata neagră cu un conținut de 85% sau mai mare de cacao pentru a obține toate beneficiile menționate și pentru a vă bucura papilele gustative, având în vedere că ciocolata este unul dintre puținele alimente cu gust minunat și oferă în același timp beneficii semnificative pentru sănătate.