Colagenul - Elementul Cheie pentru Sanatatea Articulatiilor

Colagenul - Elementul Cheie pentru Sanatatea Articulatiilor

Colagenul este una dintre cele mai abundente proteine ​​la mamifere. Este responsabil pentru mai multe funcții biologice, dintre care una este de a oferi suport structural în țesutul conjunctiv, mușchi și piele. Colagenul este proteina responsabilă de elasticitatea pielii. De asemenea, joacă un rol în sănătatea articulațiilor și a oaselor.

Corpul uman creează colagen în mod natural. Cu timpul, însă, producția acestei proteine ​​încetinește. Drept urmare, pielea unei persoane începe să-și piardă o parte din capacitatea sa de a reveni în formă, proces pe care mulți îl numesc „elasticitate”. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, ridurile încep să se formeze.

Deși anumite alimente, cum ar fi supa de oase, conțin colagen, persoanele care doresc o piele fără riduri sau alte beneficii pentru sănătate se uită adesea la suplimente pentru a-și crește aportul de colagen.

Ce sunt și cum funcționează suplimentele pe bază de colagen?

Mulți oameni iau suplimente de colagen pentru a adăuga mai mult colagen la dieta lor. Majoritatea suplimentelor de colagen trec prin procesul de hidrolizare. Aceasta înseamnă că producătorul a descompus colagenul din suplimente în peptide, facilitând absorbția și utilizarea organismului. Suplimentele de colagen sunt disponibile sub formă de tablete, capsule și pulberi.

Există mai multe beneficii potențiale pentru sănătate pe care le oferă suplimentele de colagen. Cu toate acestea, oamenii de știință nu au studiat pe deplin toate aceste beneficii. Unele dintre beneficiile potențiale ale suplimentelor de colagen pentru sănătate includ:

Sănătate mai bună a pielii

Unele persoane care iau suplimente de colagen caută să îmbunătățească aspectul și sănătatea generală a pielii lor. Mulți cred că suplimentele de colagen pot ajuta la reducerea efectelor îmbătrânirii, cum ar fi prin adăugarea de umiditate a pielii, reducerea ridurilor și îmbunătățirea elasticității.

Există unele dovezi care susțin aceste afirmații. De exemplu, într-un studiu din Journal of Medical Nutrition and Nutraceuticals, mai multe femei au băut un amestec care conține diverse vitamine, minerale, colagen hidrolizat și acid hialuronic. Studiul a arătat că, în comparație cu cei din grupul de control, femeile care au băut acest amestec și-au redus semnificativ adâncimea ridurilor.De asemenea, hidratarea și elasticitatea pielii participanților s-au îmbunătățit semnificativ. 

Un alt studiu similar din revista Skin Pharmacology and Physiology a analizat efectele suplimentelor de colagen asupra pielii femeilor. În acest studiu, femeile au luat fie un supliment de colagen, fie placebo timp de 8 săptămâni. După cele 8 săptămâni, femeile care au luat suplimentul au avut un nivel mai ridicat de elasticitate și umiditate. Există, de asemenea, afirmații că colagenul poate ajuta la prevenirea afecțiunilor pielii, cum ar fi acneea. Cu toate acestea, astfel de afirmații nu au încă dovezi științifice care să le susțină.

Îmbunătățirea sănătății articulațiilor

Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, articulațiile lor încep să se rupă. În special, cartilajul spongios al articulațiilor suferă cel mai adesea de procesul de îmbătrânire. Există unele dovezi care sugerează că suplimentele de colagen pot ajuta la refacerea sau prevenirea deteriorării cartilajului la nivelul articulațiilor. 

Un rezumat al cercetării privind suplimentarea cu colagen a constatat că utilizarea suplimentelor de colagen hidrolizat ajută la promovarea sănătății articulațiilor și poate restabili o anumită densitate osoasă la persoanele cu osteoporoză și osteoartrita. Acesta a arătat, de asemenea, că a contribuit la reducerea durerilor articulare. 

Creșterea masei musculare 

Există unele dovezi care sugerează că utilizarea suplimentelor de colagen poate ajuta la creșterea masei musculare. Un mic studiu desfășurat pe un lot de 53 de bărbați a dezvăluit efectele pozitive ale administrării suplimentelor de colagen în timpul exercițiilor fizice. Studiul participanților a luat 15 grame (g) de colagen sau o pastilă placebo pe zi. Participanții au făcut exerciții regulate timp de 12 săptămâni. La sfârșitul acestei perioade, cei care au luat suplimente de colagen au arătat o creștere a masei musculare și a forței, care a fost semnificativ mai pronunțată decât la cei care au luat pilula placebo. 

Cercetătorii au afirmat că suplimentele cu colagen au contribuit la stimularea producției de proteine ​​responsabile de creșterea musculară. Deși acest studiu este promițător, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina pe deplin efectele pozitive pe care le poate avea colagenul asupra creșterii musculare.

Previne pierderea osoasă 

Colagenul constituie o cantitate semnificativă de structură osoasă și ajută la menținerea oaselor puternice. Pe măsură ce o persoană îmbătrânește și producția de colagen încetinește, oasele pot deveni mai slabe pe măsură ce persoana pierde colagenul necesar pentru a menține oasele puternice și susținute. Acest lucru poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni precum osteoporoza. 

Există unele dovezi care sugerează că administrarea suplimentelor de colagen poate ajuta la prevenirea deteriorării densității și rezistenței osoase. De exemplu, un mic studiu a făcut ca femeile să ia suplimente de calciu sau calciu și colagen timp de 1 an. Cercetătorii au descoperit că femeile care iau calciu și colagen au un nivel mai scăzut al unei proteine ​​responsabile de descompunerea oaselor din sânge. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a demonstra pe deplin efectele pe care le are colagenul asupra promovării oaselor puternice.

Susține sănătatea inimii

Luarea suplimentelor de colagen poate ajuta, de asemenea, la susținerea unui sistem cardiovascular sănătos. Într-un studiu mic efectuat pe 30 de participanți, jumătate au luat 16g de tripeptidă de colagen timp de 6 luni. Acest grup a văzut o reducere semnificativă a rigidității arterelor și o reducere a lipoproteinelor cu densitate scăzută sau a nivelului de colesterol „rău”. Reducerea rigidității arterelor poate contribui la promovarea sănătății inimii.Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a dovedi efectele colagenului în susținerea sănătății inimii. 

Alte beneficii potențiale

Există, de asemenea, afirmații potrivit cărora colagenul poate oferi beneficii suplimentare pentru sănătate. Cu toate acestea, aceste afirmații nu sunt susținute de cercetările științifice. Unele alte lucruri potențiale pe care colagenul le poate ajuta includ:

  • Menținerea unui intestin sănătos;
  • Menținerea unei greutăți sănătoase;  
  • Reducerea anxietății;  
  • Îmbunătățirea dispoziției;  
  • Promovează creșterea sănătoasă a unghiilor și a părului;

 Sunt potrivite pentru vegani sau vegetarieni?

Majoritatea suplimentelor de colagen nu sunt vegane sau vegetariene. Producătorii tind să le producă folosind oasele și proteine de origine animală. Cu toate acestea, sunt disponibile câteva opțiuni de colagen vegan și vegetarian.  O persoană poate folosi, de asemenea, suplimente de colagen în timp ce urmează un plan de dietă keto. Similar opțiunilor vegane, o persoană ar putea dori să caute un supliment de colagen care vizează în mod specific susținerea dietei keto. 

Concluzie:

Mulți oameni cunosc colagenul pentru rolul său în susținerea sănătății și vitalității pielii. Cu toate acestea, ar putea ajuta și la promovarea altor domenii ale sănătății, cum ar fi sănătatea oaselor, articulațiilor și a inimii. Pentru majoritatea oamenilor, administrarea de colagen nu ar trebui să aibă efecte majore sau consecințe asupra sănătății.