Colesterol HDL vs LDL - Care este Diferenta?

Colesterolul a căpătat în ultimul timp o reputație tot mai negativă, însă acesta reprezintă o componentă necesară pentru funcționarea optimă a organismului. Corpul folosește colesterol pentru a produce hormoni și vitamina D, pentru a digera grăsimi și pentru a absorbi nutrienți importanți. Colesterolul este transmis prin fluxul sanguin de ‘’transportatori‘’ formați din grăsimi (lipide) și proteine, numite lipoproteine.
Rolurile colesterolului în organism:
- Producerea anumitor hormoni: colesterolul este depozitat în glandele suprarenale, ovare și testicule și este transformat în hormoni steroizi, precum estrogen, testosteron și cortizol. Dacă apar dereglări la nivelul acestor hormoni, apar și probleme cu greutatea corporală, digestia sau sănătatea psihică.
- Rol important în digestie și absorpția nutrienților: colesterolul sprijină procesul de digestie prin producerea bilei, lichid secretat de ficat și folosit pentru digerarea alimentelor bogate în grăsimi. Bila nu numai că ajută la digerarea alimentelor grase, însă facilitează și absorbția nutrienților din aceste alimente.
- Componentă principală a celulelor: colesterolul este precum o barieră protectoare pentru celule. Atunci când nivelul acestuia scade sau crește, celulele sunt afectate și își pierd abilitatea de a metaboliza și de a produce energie.
- Esențial pentru sistemul imunitar: colesterolul ajută în lupta cu infecțiile, protejează organismul de toxine și stimulează recuperarea corpului după contactarea unei boli.
Ficatul generează suficient colesterol pentru a face față acestor sarcini, însă organismul nu primește colesterol doar din ficat. Acesta se găsește și în alimente precum carne, lactate, ouă.
HDL sau lipoproteina cu densitate mare este cunoscut drept ‘’colesterol bun‘’, deoarece transportă colesterolul către ficat pentru a fi eliminat din organism. Prin eliminarea excesului din organism, HDL menține arterele sănătoase.
LDL sau lipoproteina cu densitatea scăzută se numește ‘’colesterol rău‘’, deoarece transportă aceste molecule la artere, putând să se acumuleze de-a lungul timpului în pereții acestor vase de sânge.
Excesul de colesterol în artere duce la acumularea de placă, afecțiune cunoscută sub numele de ateroscleroză. Acest lucru poate crește riscul apariției cheagurilor de sânge, favorizând apariția accidentelor vasculare cerebrale sau a atacurilor de cord.
Singura modalitate de a afla dacă există sau nu probleme cu nivelul de colesterol din organism este un test de sânge, care măsoară colesterolul în miligrame per decilitru de sânge (mg/dl). Când verificați valorile colesterolului, veți primi rezultate pentru:
- Colesterol total din sânge: acest număr include HDL, LDL și 20% din trigliceridele totale.
- Trigliceride: acest număr ar trebui să fie sub 150 mg/dl. Trigliceridele sunt grăsimi care se regăsesc în sânge. Acestea sunt necesare organismului deoarece îi oferă energia de care are nevoie pe parcursul zilei. Însă, dacă mănânci mai multe calorii decât consumi, organismul transformă excesul în trigliceride. Dacă trigliceridele sunt mari și LDL-ul este ridicat, sau HDL-ul scăzut, există un risc crescut pentru a dezvolta ateroscleroză.
- HDL: cu cât acest număr este mai mare, cu atât mai bine. Ar trebui să fie cel puțin 55 mg/dl pentru femei și 45 mg/dl pentru bărbați.
- LDL: cu cât acest număr este mai mic, cu atât mai bine. Nu ar trebui să fie mai mare de 130 mg/dl dacă nu suferiți de boli de inimă, boli ale vaselor de sânge sau diabet.
Ce determină creșterea LDL-ului și scăderea HDL-ului?
Conform unor studii, fumătorii au, de obicei, nivelul colesterolului HDL mai scăzut decât nefumătorii. Motivul este faptul că fumatul modifică activitatea unor enizme care transportă lipidele, diminuând metabolismul HDL și crește toxicitatea LDL.
Totodată, stresul poate duce la apariția unor comportamente care influențează raportul acestor lipoproteine, cu scăderea HDL și creșterea LDL, din cauza unui consum excesiv de alimente grase și a sedentarismului.
În unele cazuri, se poate moșteni un nivel crescut al LDL-ului. Această afecțiune se numește hipercolesterolemie familială și este o mutație genetică, aceasta ducând la afectarea capacității ficatului de a scăpa de excesul de LDL.
Pentru a trata colesterolul ridicat, medicii recomandă adesea modificări ale stilului de viață:
- Renunțarea la fumat
- Consumul unei diete sănătoase
- Exerciții fizice regulate
- Reducerea stresului
Nivelul ridicat al colesterolului poate fi îngrijorător, însă, în cele mai multe cazuri, este un semnal de avertizare. A fi diagnosticat cu hipercolesterolemie nu înseamnă că vei dezvolta obligatoriu boli de inimă, însă pe măsură ce LDL-ul crește și HDL-ul scade, șansele de a dezvolta aceste afecțiuni cresc. În plus, pașii care duc către obținerea unui stil de viață sănătos și la reducerea colesterolului, susțin, de asemenea, o stare de sănătate generală bună.