Consumul de Cacao Invinge Stresul

Pandemia a contribuit semnificativ la evoluția evenimentelor stresante din viețile noastre. Oprirea bruscă a ‘’vieții pe care o cunoșteam‘’ și ideea că lucrurile s-ar putea să nu mai fie niciodată la fel, au forțat o evoluție rapidă a identității noastre colective. Acest lucru adaugă tensiune suplimentară vieții cotidiene, făcându-ne mai reactivi la evenimente aparent minore, iar acest lucru poate juca un rol semnificativ în prognozarea sănătății psihice. Cercetătorii au descoperit, în cadrul unui studiu, că oamenii care au consumat cacao au reacționat mai bine în condiții stresante, în comparație cu cei care au consumat un placebo.
O membrană subțire de celule care căptușește inima și vasele de sânge, ajută la diminuarea riscului de afecțiuni vasculare periferice, accident vascular cerebral, diabet, insuficiență renală, tromboză și anumite afecțiuni virale severe. Este un lucru cunoscut faptul că stresul psihic poate avea un efect negativ asupra funcției cardiovasculare.
Astfel, o echipă de cercetători din Marea Britanie, de la Universitatea din Birmingham, a examinat efectele flavanolilor din cacao asupra modificărilor induse de stres în organism.
Flavanolii sunt întâlniți într-o gamă largă de fructe și legume. Cunoscând beneficiile cardiovasculare ale acestor compuși în ceea ce privește perioadele de vulnerabilitate, cum ar fi evenimentele stresante, specialiștii pot oferi îndrumări oamenilor despre cum să obțină maximul din alimentele consumate în perioadele stresante.
Într-un studiu randomizat, un grup de bărbați sănătoși a consumat o băutură cu cacao, cu 90 de minute înainte de a finaliza un test menit să inducă stres psihic intens.
Cercetătorii au măsurat fluxul sanguin la nivelul antebrațului și activitatea cardiovasculară, atât în repaus, cât și în timpul evenimentului stresant, evaluând această funcție până la 90 de minute după test.
Aceștia au descoperit că funcția vaselor de sânge a fost mai puțin afectată atunci când participanții au consumat cacao. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că flavanolii îmbunătățesc fluxul sanguin în timpul stresului.
Stresul face parte din viețile noastre de zi cu zi și influențează atât sănătatea psihică, cât și pe cea fizică. Stresul psihic induce creșteri imediate ale ritmului cardiac și ale tensiunii arteriale la adulții sănătoși și, de asemenea, are ca rezultat afectarea temporară a funcției cardiovasculare chiar și după ce episodul stresant a încetat.
În condiții normale, raportările oamenilor sugerează faptul că aceștia resimt aproximativ 50% din timp ca fiind stresant. Acest procent este probabil mai mare acum, în timp ce oamenii nu mai pot face anumite activități care aveau ca scop diminuarea stresului.
Aceste descoperiri sunt deosebit de importante pentru educația colectivă, având în vedere faptul că anumite alimente ne pot ajuta să diminuăm efectele stresului. Doza necesară de flavanoli poate fi obținută cu ușurință din numeroase alimente, precum mere, struguri roșii, mure, cireșe, zmeură, pere, leguminoase, ceai verde și cacao.