Consumul de Cafea Asociat cu un Risc Redus al Bolilor Hepatice

Consumul de Cafea Asociat cu un Risc Redus al Bolilor Hepatice

Noi cercetări din Regatul Unit au descoperit că consumul de cafea este asociat cu un risc redus de boli hepatice cronice și alte afecțiuni ale sănătății ficatului. Cercetătorii au aflat detalii noi despre impactul cafelei asupra ficatului. Ei suspectează că beneficiile pentru sănătate pot fi urmărite de proprietățile anti-inflamatorii sau anti-fibrotice ale cafelei.

Studiul, care a fost publicat în revista BMC Public Health pe 22 iunie, a constatat faptul că persoanele consumatoare de cafea au un risc redus cu 21% de boli hepatice și un risc cu 49% mai mic de deces din cauza bolilor hepatice cronice. Cercetătorii încă învață cum ar putea cafeaua să lupte împotriva bolilor hepatice, dar bănuiesc că acest lucru se datorează faptului că băutura populară are proprietăți antiinflamatorii sau antifibrotice.

Cafeaua asociată cu un risc redus de boli de ficat

Cercetătorii au evaluat datele de sănătate a 495.585 de persoane care au fost urmărite timp de 10 ani în medie. Din grup, 78% au consumat fie cafea măcinată cu cofeină, cafea instant sau cafea decofeinizată, iar 22% nu au consumat cafea.

Pe parcursul studiului, au existat 3.600 de cazuri de boli hepatice cronice sau steatoză, o acumulare de grăsime în ficat. Au existat, de asemenea, 184 de cazuri de carcinom hepatocelular, un cancer al ficatului.

Consumatorii de cafea din studiu au avut un risc redus cu 21% de a dezvolta boli hepatice cronice și un risc cu 20% mai mic de boli hepatice grase. Participanții la studiu care au băut cafea au avut, de asemenea, un risc redus cu 49% de a muri din cauza bolilor hepatice cronice.

Beneficiile pentru sănătate au fost cele mai pronunțate în rândul celor care au băut cafea măcinată cu cofeină. Deși cafeaua instant și cafeaua decofeinizată au fost legate de beneficii pentru sănătate, cafeaua măcinată a avut cele mai mari efecte.

Potrivit cercetătorilor, cafeaua măcinată conține cele mai înalte niveluri de kahweol și cafestol - două ingrediente despre care se crede că protejează împotriva bolilor hepatice.

Despre cafea și sănătatea ficatului

Acest studiu se adaugă dovezilor în creștere că cafeaua aduce beneficii ficatului, potrivit dr. Albert Do, hepatolog Yale Medicine, director clinic al programului de boli ale ficatului gras și profesor asociat la Universitatea Yale. Există studii anterioare care sugerează un risc mai mic de ciroză (cicatrici hepatice severe), îmbunătățiri ale bolilor hepatice grase, rate mai mici de spitalizare și mortalitate în ciroză, asociate cu consumul de cafea.

Multe studii au arătat că consumul de cafea este legat de un nivel scăzut al enzimelor hepatice. De cele mai multe ori, nivelurile ridicate de enzime hepatice nu reprezintă un motiv de îngrijorare, dar pot fi un semn de inflamație sau deteriorare a ficatului.

O altă analiză extinsă din 2016 a constatat că consumul de cafea poate ajuta la compensarea leziunilor hepatice asociate consumului excesiv de anumite alimente și alcool.

Potrivit doctorului Tamar Taddei, medic hepatolog din Yale și profesor asociat la Școala de Medicină din Yale, este dificil de identificat cum și de ce cafeaua poate combate bolile hepatice. „Poate avea proprietăți antiinflamatorii sau anti-fibrotice, cele două căi principale și interdependente către bolile hepatice și cancerul hepatic”, a spus Taddei. S-ar putea să existe și alți factori care contribuie, care nu au fost încă identificați.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a explora modul în care cafeaua - împreună cu modalitățile în care este fabricată - poate îmbunătăți rezultatele asupra sănătății la persoanele cu probleme hepatice.

Concluzie:

Un nou studiu a constatat că consumul de cafea este asociat cu un risc redus de boli hepatice cronice și alte afecțiuni ale sănătății ficatului.

Cercetătorii încă învață despre impactul cafelei asupra ficatului, dar bănuiesc că beneficiile asupra sănătății pot fi determinate de proprietățile antiinflamatoare sau anti-fibrotice ale cafelei.