Consumul de Lactate - Cat De Nociv Poate Fi Conform Studiilor?

Laptele și produsele lactate sunt consumate de milioane de oameni din întreaga lume și sunt incluse ca parte a dietei lor zilnice. Laptele este consumat crud, fie pasteurizat și este, de asemenea, procesat în diverse produse lactate, cum ar fi brânza, smântâna, laptele concentrat, untul și ghee-ul.
Lactatele sunt o parte esențială a unei diete echilibrate, pe lângă legume, fructe, cereale integrale și carnea slabă. Laptele este o bună sursă de calciu, potasiu, vitamina D și proteine. Calciul ajută la constituirea oaselor și a dinților, la menținerea masei osoase, la îmbunătățirea sănătății oaselor, la reducerea riscului de osteoporoză. De aceea, cercetătorii recomandă un aport de trei căni de produse lactate (lapte, iaurt, brânzeturi), pentru a îmbunătăți masa osoasă.
Acestea sunt surse excelente de calciu, care este bun pentru oase și ajută la reducerea fracturilor și a nutrienților precum proteine, grăsimi, minerale și vitamine. Ele sunt considerate alimente complexe cu aport nutritiv omogen. Ghidurile nutriționale recomandă un consum zilnic de lactate sărace în grăsimi pentru menținerea unei stări optime de sănătate.
În timp ce produsele lactate sunt recunoscute ca produși bioactivi cu efect benefic asupra sănătății, anumite studii clinice au ridicat problema potențialului oncogenic al consumului de lapte. Motivul ar fi aportul de hormoni sau de factori stimulatori care ar putea determina cancerul, prin creșterea nivelurilor serice de factor de creștere insulin-like.
O serie de studii epidemiologice au analizat asocierea între consumul zilnic de produse lactate și riscul apariției diverselor cancere dar rezultatele au rămas neconcluzive. Dintr-un total de peste 150 metaanalize, peste 70 % au arătat absența unei asocieri semnificativ statistice între consumul zilnic de lactate și incidența crescută a cancerelor, 13% au evidențiat o scădere a incidenței cancerului în cazul aportului de lactate iar 16 % au raportat o creștere a incidenței.
Punctual, în ceea ce privește riscul de cancer esofagian, șase metaanalize au analizat o posibilă legătură între consumul de produse lactate și apariția acestui cancer. Concluziile au fost fără radicale, nedemonstrându-se vreo legătură între consumul de lactate, indiferent de tip și cancerul esofagian. În plus, alte 2 metaanalize au demonstrat, de exemplu, scăderea riscului de cancer esofagian secundar consumului ridicat de iaurt.
În ceea ce privește cancerul gastric, nu mai puțin de 10 metaanalize nu au identificat vreun risc crescut în apariția acestui cancer asociat consumului zilnic de lactate și o altă metaanaliză a identificat scăderea riscului de cancer gastric consecutiv consumului ridicat de lapte. Aceleași date au fost furnizate de metaanalizele care au avut drept subiect riscul de cancer pancreatic sau cancer colorectal.
În aceste condiții, se poate afirma cu tărie că opiniile potrivit cărora consumul de lactate ar putea crește riscul de cancere digestive sau cancere hormonodependente, nu se susțin pe argumente solide științific și nu sunt validate de metaanalizele efectuate până în acest moment. Rămâne ca viitorul apropiat să aducă informații concrete, eventual în condițiile derulării unor studii clinice riguroase și controlate.
Lactatele sunt o parte esențială a unei diete echilibrate, pe lângă legume, fructe, cereale integrale și carnea slabă. Laptele este o bună sursă de calciu, potasiu, vitamina D și proteine. Calciul ajută la constituirea oaselor și a dinților, la menținerea masei osoase, la îmbunătățirea sănătății oaselor, la reducerea riscului de osteoporoză. De aceea, cercetătorii recomandă un aport de trei căni de produse lactate (lapte, iaurt, brânzeturi), pentru a îmbunătăți masa osoasă.
Deși în puține studii, există rezultate contradictorii, majoritatea studiilor indică faptul că consumul de lapte și produse lactate poate fi bun pentru reducerea riscului de cancer colorectal sau de colon. Acest efect protector poate fi atribuit conținutului ridicat de calciu din lapte și produse lactate, cazeină și lactoză, ceea ce crește biodisponibilitatea calciului, bacteriilor producătoare de acid lactic, lactoferinei, vitaminei D, acidului linoleic conjugat și butiratului de acizi grași cu lanț scurt.