Corecteaza Vederea cu Lentilele de Noapte

Corecteaza Vederea cu Lentilele de Noapte

Ortokeratologia este o metodă medicală modernă de corecție a miopiei și astigmatismului pe timpul nopții. Această metodă inovatoare dezvoltată de un cercetător spaniol, promite să îmbunătățească vederea a mii de oameni fără intervenție chirurgicală. Acest lucru se realizează prin purtarea unor lentile speciale pe timpul nopții, acestea fiind primele lentile capabile să corecteze hipermetropia fără intervenții chirurgicale refractive.

Pentru a spori confortul, pacientul poartă lentilele de contact doar pe timpul nopții. Lentila duce la aplatizarea blândă a corneei, reducând puterea de focalizare a ochiului și astfel diminuează miopia. Deoarece aplatizarea corneei poate fi controlată, aceasta va duce la focalizarea corectă a imaginilor și va compensa erorile de refracție.

Această presiune schimbă forma corneei cu aproximativ 20 µm sau aproximativ jumătate din lățimea unui fir de păr uman. Dimineața, pacientul scoate lentilele și este capabil să vadă perfect. Rezultatele sunt aceleași ca și în cazul operației refractive, însă sunt temporare și dependente de continuarea tratamentului.

Totodată, lentilele de noapte sunt utilizate și la copii pentru controlul miopiei progresive, având avantajul dovedit al încetinirii afecțiunii cu 40-50% față de metodele convenționale de corecție (de menționat faptul că acest efect se menține doar pe durata tratamentului, fără a influența evoluția miopiei după întreruperea portului lentilelor).

Cele mai bune rezultate în ceea ce privește creșterea acuității vizuale se obțin în cazul valorilor cuprinse între -2 și -4,5D sf.

Pot beneficia de confortul și avantajele oferite de tratamentul cu lentile de noapte toți cei care îndeplinesc următoarele criterii:

  • Prezintă un viciu de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism) a cărui valoare se încadrează în limitele aprobate de către FDA
  • Au miopie progresivă
  • Nu suferă de alte patologii oculare care ar putea cauza complicații (boli ale suprafeței oculare)
  • Sportivi sau persoane care desfășoară activități ce nu le permit portul ochelarilor sau al lentilelor de contact pe timp de zi
  • Persoane care doresc să evite portul ochelarilor sau al lentilelelor de contact moi.

Corneea face ca aproximativ 2 treimi din puterea totală a ochiului să concentreze lumina exact pe retină, care se află în partea din spate a ochiului.

În cazul miopiei, aplatizarea corneei pe timpul nopții cu ajutorul lentilelor de noapte face ca vederea să poată fi restabilită pentru o perioadă de timp (de la 10-12 ore până la 1 zi).

Această îmbunătățire este temporară și prin urmare, aceste lentile trebuie să fie folosite noapte de noapte, astfel încât să fie menținut efectul terapeutic de diminuare a miopiei.

Lentilele de contact, în general, sunt dispozitive realizate din materiale care permit oxigenarea ochiului. Lentilele de noapte (adesea numite și lentile rigide) sunt mai sigure decât cele moi în ceea ce privește prevenția infecțiilor (cel mai mare dezavantaj al purtării lentilelor), deoarece sunt purtate noaptea și nu ziua, când suntem în contact cu praf și poluanți.

Prin urmare, ortokeratologia este indicată tuturor persoanelor care respectă indicațiile acestei intervenții, în special tinerilor, având în vedere faptul că majoritatea statisticilor arată că miopia va afecta aproximativ 50% din populația globului până în anul 2050.