Cum Arzi Grasime In Functie de Compozitia Corporala

Cum Arzi Grasime In Functie de Compozitia Corporala

Tot mai multe dovezi confirmă faptul că exercițiile fizice regulate accelerează procesele metabolice ale organismului. Astfel, potrivit unor cercetări recente, bazate pe 2 studii, în cazul adulților activi, o condiție fizică favorabilă le asigură o ardere mai rapidă a grăsimilor, acest proces fiind mai accentuat la femei decât la bărbați.

Primul studiu, publicat în International Journal of Sport Nutrition & Exercise Medicine, a analizat 73 de femei și bărbați, care desfășurau diverse activități sportive înaintea participării la studiu.

Oamenii de știință au efectuat teste de ciclism și au calculat rata metabolică de repaus a fiecărei persoane (cantitatea de calorii arse, când corpul este complet în repaus), precum și oxidarea maximă a grăsimilor, înaintea fiecărei probe de ciclism.

Cei care au făcut mișcare în mod regulat înaintea participării la studiu (în special femeile) au utilizat țesutul adipos pentru obținerea energiei în timpul ciclismului mult mai eficient, spre deosebire de cei care erau sedentari sau activi ocazional.

În cel de-al doilea studiu, publicat în Experimental Physiology, aceiași cercetători au analizat potențialii factori care fac ca arderea grăsimilor să fie mai puternică la persoanele active fizic. Au prelevat biopsii de țesut adipos și muscular și au analizat diferențele dintre proteinele care ar putea influența oxidarea grăsimilor.

Au descoperit că unele proteine din țesutul muscular joacă un rol major în transformarea grăsimilor stocate în organism în acizi grași de dimensiuni reduse, pe care apoi alte proteine îi transportă și îi utilizează drept combustibil. Cei care desfășoară efort fizic în mod regulat au mai multe proteine de acest fel.

Studiul nu a putut explica de ce femeile au parte de un efect mai mare de oxidare a grăsimilor decât bărbații. Însă, experții sunt de părere că acest lucru se datorează faptului că organismul femeilor se bazează mai mult pe grăsimi ca sursă de combustibil, spre deosebire de bărbați, ceea ce le-ar oferi un avantaj metabolic.

De asemenea, femeile au un număr mai mare de receptori de estrogen, care, de asemenea, joacă un rol semnificativ în procesul de oxidare a grăsimilor.

Nu toate kilogramele sunt la fel. De fapt, greutatea corporală totală nu este un indicator al modului în care arăți sau al riscurilor în ceea ce privește starea de sănătate. Două persoane care au aceeași greutate pot arăta foarte diferit, atunci când una are un procent ridicat de grăsime corporală și cealaltă persoană un procent ridicat de țesut muscular.

De asemenea, masa musculară și țesutul adipos au funcții diferite. Grăsimea ajută la captarea și stocarea căldurii corporale. Țesutul muscular, pe cealaltă parte, stimulează metabolismul. Aceasta înseamnă că pe măsură ce acumulezi mai multă masă musculară, vei arde mai multe calorii în stare de repaus.

Atât pentru femei, cât și pentru bărbați, cea mai importantă concluzie pe care o putem trage din cele pe care le-am discutat este aceea că activitatea fizică regulată crește capacitatea organismului de utilizare a grăsimilor ca sursă de combustibil. Antrenamentul regulat este deosebit de important pentru sportivi, deoarece acesta golește rezervele de glicogen și, astfel, stimulează capacitatea organismului de a arde grăsimi.