Cum Influenteaza Alcoolul Dieta? Cate Calorii Are Fiecare Tip de Alcool?

Cum Influenteaza Alcoolul Dieta? Cate Calorii Are Fiecare Tip de Alcool?

     Când vrei să slăbești, te gândești mai mult la ce ar fi bine să mănânci și mai puțin la ce să bei. Însă și lichidele pot influența procesul de pierdere în greutate, mai ales dacă vorbim despre alcool, în numeroasele sale forme: vin, bere, coniac, vodkă, whiskey, dar și cocktail-uri alcoolice.

      Dacă ar fi să realizăm o comparație, un pahar de vin poate avea aceeași cantitate de calorii ca și patru fursecuri sau o halbă de bere poate fi chiar la fel de calorică precum o bucată de pizza. Băuturile alcoolice sunt produse prin fermentarea și distilarea amidonului natural și a zahărului. 

     Un gram de alcool are 7 kcal, însă băuturile alcoolice sunt considerate de obicei calorii „goale”, deoarece nu conțin mulți nutrienți. Se beau repede, iar aportul caloric poate fi similar cu al unei gustări, mai ales când le este pierdut numărul. Este ușor să consumi doar din alcool câteva sute de calorii în plus la o singură ieșire în oraș. Dacă vorbim de cocktail-uri, pe lângă alcool, ele pot avea siropuri, sucuri de fructe, frișcă și zahăr, care le cresc densitatea calorică.

 

    Consumul de alcool reduce cantitatea de grăsime arsă de organism pentru generarea energiei. Deși corpul uman poate depozita nutrienți, proteine, carbohidrați și grăsimi, nu poate depozita, în schimb și alcool, motiv pentru care sistemele organismului vor să scape de el. În timpul acestui proces, toate celelalte reacții chimice care ar trebui să aibă loc (inclusiv absorbția de nutrienți și arderea grăsimilor) sunt întrerupte. Organismul uman nu este adaptat la digestia eficientă a alcoolului, iar alcoolul este, pur și simplu, recunoscut de corp drept o toxina, iar acesta lucrează activ pentru a expulza toate toxinele. Metabolismul alcoolului este un proces complex, în mai multe etape, care apare, în principal, în ficat și rinichi, nu în intestine, unde se fectuează digestia normală.

     Majoritatea băuturilor alcoolice au aproape 100 de calorii pe porție.
A bea, de exemplu, patru cocktail-uri alcoolice într-o noapte face aproape cât o masă întreagă consumată.

     Dar câte calorii are cu adevărat fiecare tip de alcool?

  • O doză de bere are 245 calorii;
  • O doză de bere light are 210 calorii;
  • O doză de bere puternică are 320 calorii;     

     Vinul este o băutură de prânz și cină. Oamenii, care nu se opresc la un pahar de vin consumat cu o masa, își finanțează singuri o doză mare de calorii, mai ales dacă le plac vinurile dulci. Un pahar de vin roșu dulce conține 159 calorii, un pahar de vin dulce alb – 140 calorii, vinul demidulce conține 144 calorii, iar vinuș alb demidulce 123 calorii. Șampania sau vinul spumant are de 108 calorii. 

    Pe de altă parte, 100 de ml. de 40% vodka reprezintă aproximativ 247 de calorii, iar un shot de vodka este de aproximativ 69 de calorii. Se estimează că whisky-ul are o valoare calorică similară cu vodka.

     Alcoolul reprezintă calorii goale, în special sub formă de lichior dulce și cremă. Este adevărat că este delicios și merge bine cu deserturi, dar un pahar de lichior (50 ml.) are 140 de calorii și, apropo, 3 grame de grăsime.

     Un pahar de șampanie de 100 ml. are în jur de 89 calorii.

     Consumul de alcool perturbă relaxarea cardiovasculară în timpul somnului, indiferent de vârstă sau sex. Se știe că lipsa de somn sau odihna neadecvată pot determina dezechilibre ale hormonilor responsabili de senzațiile de foame și sațietate, care duc la un consum ridicat de alimente.

      În urma metabolizării alcoolului, sunt eliminați compuși care afectează celulele ficatului și pot provoca boli inflamatorii la nivelul acestuia, cum este cea cunoscută ca boala „ficatului gras”. 
În plus, este influențat negativ modul în care corpul metabolizează și depozitează carbohidrați și grăsimi, îngreunând procesul de slăbire. Stomacul are și el de suferit de pe urma consumului excesiv de alcool, în special prin reducerea producției de acid gastric și întârzierea golirii. Când digestia este afectată, și absorbția de nutrienți poate fi mai redusă.

    Drept concluzie, dacă alcoolul nu are pentru tine o importanță socială sau gastronomică și poți renunța cu ușurință la el, este foarte bine să o faci în timpul regimului de slăbit pentru a scăpa de un viciu caloric.