Cum Influenteaza Exercitiile Fizice Alimentatia?

Cum Influenteaza Exercitiile Fizice Alimentatia?

Restricțiile datorate pandemiei COVID-19 au făcut mai dificilă practicarea exercițiilor fizice într-un mod organizat. De fapt, mulți dintre noi ne-am trezit practicând un stil de viață mai sedentar, câștigând greutate nedorită în ultimul an. Dar pe măsură ce restricțiile se ușurează, unii dintre noi am început să ne gândim cum să abordăm pierderea în greutate și adoptarea exercițiilor fizice într-un mod sănătos și controlat.

Experții în sănătate spun că planificarea meselor și conștientizarea modului în care exercițiile fizice ne afectează apetitul și percepția asupra alimentelor pot face schimbările stilului de viață mai ușoare. Noile cercetări publicate în revista Nutrients pot face această sarcină mai ușoară.

Studiul a examinat legătura dintre activitatea fizică și efectele acesteia asupra modului și a ceea ce mâncăm. Descoperirile oferă o perspectivă interesantă asupra relației noastre cu fitness-ul și mâncarea și pot contribui la furnizarea unei foi de parcurs mai clare pentru persoanele care doresc să modifice stilul de viață.

Ce arată cercetarea?

Pentru studiu, cercetătorii de la Universitatea Tehnică din München (TUM) și Universitatea din Nebraska au studiat 41 de adulți sănătoși - 23 de femei și 18 bărbați - cu vârste cuprinse între 19 și 29 de ani. Participanții au avut un indice mediu de masă corporală (IMC) de 23,7. Aceasta este o estimare a grăsimii corporale pe baza înălțimii și greutății. În general, un IMC peste 25 indică faptul că o persoană ar putea fi „supraponderală”. 

Ei au fost apoi repartizați aleatoriu, fie o sesiune de 45 de minute de exercițiu, fie o perioadă de odihnă de 45 de minute la prima lor întâlnire. Apoi, ar schimba și finaliza sesiunea opusă la a doua lor întrevedere cu cercetătorii. În timpul fiecărei sesiuni, celor repartizați grupului de exerciții li s-au oferit chestionare electronice înainte de activitatea fizică despre cât de flămânzi sau plini erau, cantitatea lor preferată de mâncare și o alegere între tipurile diferite de mâncare și în ceea ce privește timpul efectiv de consumat respectiva mancare. Participanții vor anunța apoi cercetătorii care sunt cantitățile lor preferate de alimente, notând dimensiunea porției pe care și-ar dori-o pentru fiecare tip de produs alimentar. 

Cercetătorii au colectat aceste preferințe pentru consumul imediat și ulterior al alimentelor după 4 ore. Odată ce au răspuns la acest chestionar, participanții și-au completat 45 de minute de exercițiu pe o bicicleta ergometrică. Imediat după terminare, vor completa chestionarul pentru a doua oară și apoi din nou după o pauză de 30 de minute. Cei care nu făceau parte din grupul de exerciții au completat încă toate cele trei runde de chestionare, dar în loc de 45 de minute de exercițiu, au avut perioade de odihnă. 

Rezultatele

Cercetătorii au descoperit că exercițiile fizice au oferit o creștere mai mare a cantităților de alimente pe care oamenii le-au ales. Acest lucru s-a întâmplat imediat după antrenament și apoi 30 de minute mai târziu. De asemenea, au descoperit că exercițiile fizice au dus la o dorință mai mare de consum imediat imediat după terminarea antrenamentului și la 30 de minute după aceea. 

Cel mai surprinzător a fost că creșterea preferințelor - ipotetice - pentru cantitatea de hrană și consumul imediat au fost deja evidente, deși nu la fel de puternice, imediat după exercițiile fizice au spus cercetătorii. Köhler a spus că echipa sa de cercetare se aștepta ca creșterea să fie vizibilă după perioada de 30 de minute după exercițiu, dar nu a anticipat nicio creștere imediat după exercițiu. Aceștia a spus că acest lucru se datorează a ceea ce se numește „anorexie indusă de efort” sau unei reduceri a sentimentului de foame sau apetit al unei persoane în timpul și imediat după exercițiu.

Acest fenomen este cauzat de hormoni anorexigenici și reacții la hormonii stimulatori ai apetitului ca urmare a exercițiilor fizice. Când a fost întrebat de ce ar putea cineva să mănânce în exces sau să mănânce cantități mai mari de alimente după ce a făcut mișcare, conducatorul echipei de cercetători a spus că, în general, știm că organismul răspunde atât la indicațiile psihologice, cât și la cele fiziologice din exerciții. Psihologic implică sentimentul căutării unei „recompense” pentru finalizarea unui antrenament, în timp ce fiziologic derivă din indicii metabolice și endocrine din corp care stimulează consumul de alimente pentru a compensa cheltuielile de energie crescute ale exercițiului.

De ce gestionarea alimentelor și exercițiile fizice poate fi o provocare?

Cercetările făcute de Köhler și echipa sa sunt cu siguranță oportune. Organizația Mondială a Sănătății raportează că obezitatea - definită ca un IMC de 30 sau mai mare - s-a triplat la nivel global din 1975 și că 39% dintre adulții cu vârsta peste 18 ani erau supraponderali, conform cifrelor din 2016. Preocupările legate de greutate și dacă oamenii practică suficientă activitate fizică au fost exacerbate doar în timpul pandemiei. 

Un alt studiu recent a arătat că 61% dintre adulții din SUA s-au îngrășat în timpul crizei actuale de sănătate, citând stresul, lipsa de activitate și schimbările nesănătoase ale obiceiurilor alimentare ca principali factori ai schimbărilor de greutate. Când a fost întrebat cât de obișnuit este ca oamenii să practice comportamentele alimentare prezentate de noul studiu, Erica Sander, fiziolog la exerciții la Universitatea din California, San Francisco (UCSF), a spus că „corpul tău este inteligent, va dori să îl înlocuiască energia pe care a folosit-o. Alimentele foarte plăcute, cum ar fi pizza, pot fi mai atrăgătoare atunci când ești„ înfometat ”de un antrenament. Dacă încercați să pierdeți grăsime și continuați să recompensați fiecare antrenament cu calorii suplimentare, cântarul nu se va clinti. 

Dar recomandările pentru alimentele preferate? 

Cercetătorii încurajează oamenii să ia o gustare de un fel în 30-45 de minute după antrenament. El a spus că aceasta este fereastra anabolică crucială atunci când este mai bine să-ți realimentezi mușchii după exerciții. „Câteva dintre recomandările pentru o gustare post-exercițiu includ: mere cu unt de nuci natural - fără aditivi - hummus cu morcovi și broccoli, iaurt grecesc simplu organic cu fructe de padure și migdale cu cartofi dulci”.

Găsiți un plan cu care vă simțiți confortabil și care să funcționeze 

Echipa de cercetători au spus că pandemia pe care am trăit-o a făcut cu siguranță viața mai complicată - mai ales când vine vorba de abordarea generală a stării de sănătate, a exercițiilor fizice și a nutriției. Pandemia a creat o situație unică în care o mulțime de oameni se îngrașă. Soluția este să gasiți un plan confortabil atât de antenament cât și de nutritie pe care să il puteți urma cu ușurință pentru a ajunge la rezultatele dorite.