Cum Influenteaza Pesticidele din Alimente Sanatatea?

Majoritatea persoanelor se îngrijorează atunci când aud că fructele și legumele pe care le consumă au fost tratate cu pesticide în timpul creșterii. Pesticidele sunt substanțe chimice utilizate pentru a minimaliza daunele provocate de rozătorare, buruieni, germeni și insecte asupra culturilor. Acestea din urmă cresc mai repede și sunt mai atrăgătoare decât culturile neprelucrate cu aceste substanțe. Majoritatea pesticidelor sunt potențial toxice pentru oameni, având consecințe grave asupra sănătății. Având în vedere faptul că în ultimul timp este adusă în discuție tot mai frecvent problema pesticidelor pe care le conțin fructele și legumele pe care le consumăm, este important să cunoaștem care sunt cele mai sigure alimente, dar și cele mai problematice și cum să reducem efectele nocive ale substanțelor utilizate pentru creșterea lor.
Așadar, persticidele sunt folosite în aproape toată producția alimentară modernă pentru a îmbunătăți randamentul de creștere al culturilor prin combaterea buruienilor, insectelor și a altor amenințări care pot apărea.
În ciuda unor eforturi de marketing destul de convingătoare, culturile ecologie folosesc, de asemenea, substanțe chimice pentru tratarea plantelor. Acestea se numesc pesticide organice sau biopesticide și sunt substanțe chimice prezente în mod natural, dar pot fi reproduse în laboratoare pentru a fi utilizate în agricultura ecologică. Aceste pesticide organice au, de asemenea, efecte negative asupra mediului, care, în unele cazuri, sunt mai severe decât alternativele sintetice.
Pentru a evita pe cât posibil efectele negative ale pesticidelor din alimente, este bine să cunoaștem care sunt fructele și legumele cu risc crescut pentru consum.
Conform testelor efectuate în 2014 de către Agenția Americană de Mediu, aproape 75% din mostrele de fructe și legume conțineau urme de pesticide. Anual, această agenție analizează cantitatea de substanțe chimice din legume și fructe.
Pentru anul 2021, lista publicată arată că nivelele cele mai ridicate de pesticide se află în: căpșuni, spanac, varză, nectarine, mere, struguri, cireșe, piersici, pere, ardei, apio și roșii.
Cele mai sigure pentru consum sunt: avocado, porumb dulce, ananas, ceapă, mazăre, sparanghel, mango, vânătă, pepene, kiwi, broccoli și ciuperci.
Înainte de a trece mai departe și de a discuta cum ne putem proteja de pesticide, este important să înțelegem că aceste substanțe chimice sunt necesare și chiar benefice, atât timp cât sunt utilizate în cantitățile și dozele recomandate și testate. Doar pentru că ceva este natural, nu înseamnă neapărat ca este netoxic sau sigur. Nenumărate bacterii, ciuperci și plante produc otrăvuri, toxine și substanțe chimice pe care cu siguranță nu le-ați dori pulverizate pe fructele și legumele pe care le consumați.
Cum ne protejăm de pesticidele din legume și fructe?
1. Folosește legume și fructe organice atunci când ai ocazia
În comparație cu legumele și fructele cultivate în mod convențional, produsele cultivate organic au niveluri mai mici de reziduuri de pesticide detectabile. Bineînțeles, acestea pot avea în continuare urme de substanțe chimice din cauza pesticidelor aprobate pentru agricultura ecologică sau din cauza pesticidelor din aer de la fermele convenționale.
Deși mass-media pare să pună alimentele organice într-o lumină proastă, o meta-analiză din 2014 care a inclus 343 de studii, a constatat că alimentele cultivate în mod convențional sunt de 4 ori mai susceptibile la a fi contaminate cu reziduuri de pesticide, în comparație cu alimentele organice. În plus, alimentele organice au niveluri semnificativ mai mari de antioxidanți.
2. Spală legumele și fructele
Spălarea legumelor și a fructelor în jetul de apă reduce murdăria, germenii și reziduurile de pesticide rămase pe suprafețele alimentelor. Totodată, conform studiilor, curățarea anumitor alimente precum cartofii, cu o perie curată și rigidă sau frecarea alimentelor moi precum piersicile, în timp ce sunt ținute sub jetul de apă, funcționează cel mai bine pentru a elimina reziduurile.
Cu toate acestea, reziduurile de pesticide se lipesc cel mai bine de fructele cerate (precum merele) sau cele cu coajă moale. Dacă produsul a fost tratat cu ceară, reziduurile de pesticide sunt prinse sub ceară.
3. Decontaminați alimentele cu ajutorul bicarbonatului de sodiu
Studiile au arătat că dizolvarea unei lingurițe de bicarbonat de sodiu într-un vas cu apă, în care sunt lăsate legumele și fructele pentru 10-15 minute, îndepărtează numeroase reziduuri.
Un nou studiu a constatat că o spălare cu bicarbonat de sodiu poate elimina complet reziduurile a 2 pesticide de pe suprafața merelor.
Prin urmare, pulverizarea fructelor și a legumelor cu pesticide protejează culturile de daunele cauzate de insecte, buruieni și ciuperci. Într-adevăr, intrarea în contact cu doze mari de pesticide poate fi dăunătoare. Însă, deși majoritatea produselor conțin un anumit nivel de reziduuri de pesticide, testarea alimentelor asigură faptul că nivelurile substanțelor chimice sunt suficient de scăzute, astfel încât să nu reprezinte un risc pentru sănătatea umană. Totodată, agențiile de control a calității alimentelor postează anual liste cu alimentele cele mai contaminate și prin urmare, putem acorda mai multă atenție la spălarea și decontaminarea acelor fructe și legume.