Cum Iti Poti Mari Apetitul Alimentar?

Cum Iti Poti Mari Apetitul Alimentar?

    Apetitul sau pofta de mâncare este nevoia naturală a unei persoane de a mânca. Apetitul alimentar diferă de senzația de foame,care se referă la un răspuns al corpului la lipsa de mâncare.

    E normal să existe o fluctuație a apetitului pentru că există zile în care simțim nevoia să mâncăm mai mult și zile în care aproape uităm că e ora mesei. Apetitul poate fi influențat de starea mentală (entuziasm, plictiseală, oboseală etc.) sau de disponibilitatea alimentelor preferate.


    Totuși, dacă nu ai poftă de mâncare pentru o perioadă mai lungă de timp sau observi că ți se modifică brusc apetitul, ar putea fi din cauza unei boli, a stresului, a unei dificultăți emoționale cu care te confrunți sau ca efect secundar al medicamentelor. Știi că trebuie să mănânci mai mult, dar pur și simplu nu îți vine. Dacă această situație persistă, ar fi cazul să apelezi la ajutor din partea unui medic specialist.


    Lipsa poftei de mâncare poate fi neplăcută inclusiv pentru persoanele slabe care vor să ajungă la o greutate normală sau pentru cei care și-au propus să crească în masă musculară.


    Poti folosi diferite metode pentru a te ajută să te bucuri de un apetit mai dezvoltat precum:

  • În loc să te forțezi să mănânci 3 mese mari pe zi, separă-le în 5-6 mese cu porții mai reduse. Ia mesele mai consistente în perioada din zi când simți că ți-e cel mai foame.
  • Adaugă condimente și ierburi aromatice la mâncăruri. Mirosurile apetisante îți pot crește pofta de mâncare. Poți varia ușor gustul mâncărurilor folosind mixuri de condimente sau făcându-ți chiar tu un amestec preferat. Unele plante au efect benefic și asupra digestiei, diminuând balonarea și senzația de stomac plin: mentă, fenicul, piper, coriandru, ghimbir, scorțișoară etc. Sarea este un bun potențiator de gust, însă nu exagera cu consumul.
  • Dacă îți e dificil să mănânci alimente solide, încearcă smoothie-uri, supe creme, sucuri naturale de fructe sau shake-uri, în care adaugi pudră de proteine, lapte ori unturi vegetale. Schimbă textura unor preparate folosind, de exemplu, carne tocată sau brânză rasă în loc de variantele feliate. 
  • Alege alimente mai dense caloric, pentru a-ți atinge aportul necesar zilnic. Asigură-ți o cantitate suficientă de grăsimi sănătoase și proteine din alimente ca: nuci și unturi de nuci, brânzeturi, iaurt grecesc, avocado, leguminoase. Alte idei ca să mărești cantitatea de calorii consumate: alătură fructe la desertul preferat, crește cantitatea de legume pe care o pui în sandviș sau într-o farfurie cu paste, gătește ovăzul pentru budincă folosind lapte integral în loc de apă, pune ulei de măsline sau avocado în salate.

  • Variază meniul. Încearcă noi ingrediente și rețete și diversifică gusturile cu care te-ai obișnuit.
  • Evită să bei apă în timpul mesei. Consumul de lichide imediat înainte sau în timpul meselor îți poate afecta negativ apetitul, deci vei mânca mai puțin. Încearcă să nu bei lichide cu 30 de minute înainte de mese și vezi dacă observi vreo îmbunătățire a apetitului.

     Pentru persoanele care au un apetit scăzut, se recomandă, de asemenea, amestecuri de enzime digestive luate chiar înainte de masă sau în timpul mesei. 

     În concluzie, apetitul alimentar influențează atât pierderea de grăsime cât și câștigurile musculare. Schimbarea stilului de viață și a obiceiurilor ne poate afecta modul în care simțim acest sentiment de “foame”