Cum Ne Afecteaza Grasimea din Jurul Inimii?

Creșterea în greutate poate fi dificilă pentru ego-ul unei persoane, dar este și mai problematică pentru sănătatea inimii. Grăsimea localizată la nivelul abdomenului, numită grăsime viscerală, este periculoasă pentru inimă nu numai în ceea ce privește creșterea riscului de dezvoltare a anumitor afecțiuni cardiovasculare, având în vedere faptul că acest tip de grăsime înconjoară organele și le perturbă funcțiile. În timp ce oamenii pot presupune că doar cei supraponderali trebuie să își facă griji cu privire la impactul unei inimi grase, realitatea este că persoanele slabe pot avea, de asemenea, această afecțiune care pune viața în pericol.
Femeile cu cantități mari de grăsime viscerală sunt de 2 ori mai susceptibile la a dezvolta insuficiență cardiacă, în timp ce bărbați au cu 50% mai multe șanse de a dezvolta această afecțiune, potrivit unui studiu publicat pe 24 mai în Journal of the American College of Cardiology.
Acesta este cel mai mare studiu care a identificat legătura dintre grăsimea din jurul inimii și insuficiența cardiacă, ceea ce atrage atenția asupra intervențiilor dietetice timpurii și la prevenirea bolilor de inimă.
De aproape 2 decenii știm că obezitatea, bazată pe măsurarea simplă a înălțimii și greutății, poate dubla riscul de insuficiență cardiacă, însă prin evoluția tehnologiei imagistice acum putem vedea excesul de grăsime pericardică.
Acest studiu a folosit scanări CT de la aproape 7.000 de femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 45 și 84 de ani, pentru a măsura grăsimea din jurul inimii. Niciunul dintre participanți nu a avut afecțiuni cardiovasculare atunci când a început studiul.
Cercetătorii au urmărit participanții timp de peste 17 ani și au observat că aproape 400 dintre ei au dezvoltat insuficiență cardiacă.
- Analiza lor a constatat că excesul de grăsime din jurul inimii a fost asociat cu anumiți factori de risc, precum fumatul, consumul de alcool, stilul de viață sedentar, hipertensiunea arterială, glicemie mare, colesterol ridicat și atacuri de cord.
După luarea în considerare a acestor factori de risc, volumul grăsimii din jurul inimii a crescut riscul de a dezvolta insuficiență cardiacă cu aproximativ 100%, sau dublu pentru femei și 50% pentru bărbați.
Foarte interesant este faptul că experții au afirmat că grăsimea pericardică a fost slab sau moderat corelată cu indicatorii de obezitate, cum ar fi indicele de masă corporală, circumferința taliei, a șoldului și a raportului talie-șold. De fapt, grăsimea din jurul inimii a fost asociată cu noi cazuri de insuficiență cardiacă, indiferent dacă participanții au fost slabi, supraponderali sau obezi.
Prin urmare, studiul a demonstrat că o greutate corporală optimă nu proteajează neapărat oamenii împotriva acumulării de grăsime din jurul inimii sau a afecțiunilor asociate acestei probleme.
Acest studiu este un bun exemplu care explică de ce angajații din domeniul sănătății trebuie să se concentreze asupra promovării unor comportamente și obiceiuri sănătoase, nu doar a unei greutăți sănătoase.
Este important să urmăm o dietă sănătoasă pentru a diminua grăsimea viscerală, cu accent pe fructe și legume, cereale integrale bogate în fibre, nuci, semințe, precum și încorporarea a cel puțin 2 mese bogate în omega-3 pe săptămână.
Exercițiile fizice scad cantitatea totală de grăsime din corp, inclusiv grăsimea din jurul inimii. Exercițiile fizice regulate, precum antrenamentele cu greutăți, de câteva ori pe săptămână, mersul rapid între 30 și 45 de minute pe zi sau 10.000 de pași pe zi, pentru cât mai multe zile din săptămână.
Nivelul de grăsime din jurul inimii poate fi determinat printr-o scanare CT, similar cu procesul utilizat în studiu. Drept prevenție, experții recomandă urmărirea markerilor asociați cu hipertensiunea arterială, glicemia ridicată, nivel anormal de colesterol și orice dovadă a atacurilor de cord sau a afecțiunilor coronariene.