Cum ne Ajuta Apa in Procesul de Slabire?

Cum ne Ajuta Apa in Procesul de Slabire?

De mult timp, se crede că apa ajută la scăderea în greutate. De fapt, 30–59% dintre adulții americani care încearcă să piardă în greutate își măresc aportul de apă. Acest fapt este susținut științific prin o serie de studii care arată că aportul crescut de apă poate favoriza pierderea în greutate.

Consumul de apa te poate face să arzi mai multe calorii

Majoritatea studiilor enumerate mai jos au analizat efectul de a bea o porție de apă de 0,5 litri. Apa crește cantitatea de calorii pe care le ardeți, ceea ce este cunoscut sub numele de cheltuială energetică de repaus.

Sprijinind acest lucru, un studiu asupra copiilor supraponderali și obezi a constatat o creștere cu 25% a cheltuielilor de energie de odihnă după ce a băut apă rece.

Un studiu al femeilor supraponderale a examinat efectele creșterii aportului de apă la peste 1 litru pe zi. Ei au descoperit că, pe o perioadă de 12 luni, acest lucru a dus la o pierdere în greutate suplimentară de 2 kg. Întrucât aceste femei nu au făcut alte schimbări ale stilului de viață în afară de aporul crescut de apă aceste rezultate sunt foarte impresionante.

În plus, ambele studii indică faptul că consumul de 0,5 litri de apă are ca rezultat un plus de 23 de calorii arse. Anual, aceasta însumează aproximativ 17.000 de calorii - sau peste 2 kg de grăsime.

Alte câteva studii au monitorizat persoanele supraponderale care au băut zilnic 1-1,5 litri de apă timp de câteva săptămâni. Au constatat o reducere semnificativă a greutății, a indicelui de masă corporală (IMC), a circumferinței taliei și a grăsimii corporale.

Aceste rezultate pot fi și mai impresionante atunci când apa este rece. Când bei apă rece, corpul tău folosește calorii suplimentare pentru a încălzi apa până la temperatura corpului.

Consumul de apa înainte de masă reduce apetitul

Unii oameni susțin că consumul de apă înainte de masă reduce pofta de mâncare. De fapt, pare să existe un adevăr în spatele acestui lucru, dar aproape exclusiv la adulții de vârstă mijlocie și mai în vârstă.

Studiile adulților în vârstă au arătat că apa înainte de fiecare masă poate crește pierderea în greutate cu 2 kg pe o perioadă de 12 săptămâni.

Într-un studiu, participanții la vârstă mijlocie supraponderali și obezi care au băut apă înainte de fiecare masă au pierdut cu 44% mai multă greutate, comparativ cu un grup care nu a băut mai multă apă.

Un alt studiu a mai arătat că apa potabilă înainte de micul dejun a redus cantitatea de calorii consumate în timpul mesei cu 13%.

Deși acest lucru poate fi foarte benefic pentru persoanele de vârstă mijlocie și persoanele în vârstă, studiile efectuate pe persoane mai tinere nu au demonstrat aceeași reducere impresionantă a aportului de calorii.

Consumul crescut de apă este legat de aportul redus de calorii și de un risc mai mic de creștere în greutate 

Deoarece apa nu conține calorii în mod natural, este în general legată de aportul redus de calorii. Acest lucru se datorează în principal faptului că beți apoi apă în loc de alte băuturi, care sunt adesea bogate în calorii și zahăr. 

Studiile observaționale au arătat că persoanele care beau în mare parte apă au un aport de calorii mai mic cu până la 9% (sau 200 de calorii), în medie. Apa poate ajuta, de asemenea, la prevenirea creșterii în greutate pe termen lung. În general, persoana medie câștigă aproximativ 1,45 kg (3,2 lbs) la fiecare 4 ani. Această sumă poate fi redusă cu:    

  • Adăugarea a 1 cană de apă: creșterea consumului zilnic de apă cu 1 cană poate reduce această creștere în greutate cu 0,13 kg.  
  • Înlocuirea altor băuturi cu apă: Înlocuirea unei porții de băutură îndulcită cu zahăr cu 1 cană de apă poate reduce creșterea în greutate de 4 ani cu 0,5 kg. 

Este deosebit de important să încurajați copiii să bea apă, deoarece poate ajuta la prevenirea supraponderabilității sau obezității. Un studiu recent, bazat pe școală, a vizat reducerea ratelor de obezitate prin încurajarea copiilor să bea apă. Au instalat fântâni de apă în 17 școli și au oferit lecții în clasă despre consumul de apă pentru elevii de clasa a II-a și a III-a. După un an școlar, riscul de obezitate fusese redus cu 31% în școlile în care a crescut aportul de apă.

Câtă apă ar trebui să bei? 

Multe autorități din domeniul sănătății recomandă să bea opt pahare de apă de (aproximativ 2 litri) pe zi. Cu toate acestea, acest număr este complet aleatoriu. La fel ca în multe lucruri, necesitățile de apă depind în totalitate de individ. 

De exemplu, persoanele care transpira mult sau fac exerciții fizice în mod regulat pot avea nevoie de mai multă apă decât cele care nu sunt foarte active. Persoanele în vârstă și mamele care alăptează trebuie, de asemenea, să-și monitorizeze mai îndeaproape aportul de apă. 

Rețineți că obțineți și apă din multe alimente și băuturi, cum ar fi cafea, ceai, carne, pește, lapte și, în special, fructe și legume. Ca regulă generală, ar trebui să beți întotdeauna apă când vă este sete și să beți suficient pentru a vă potoli setea. 

Dacă descoperi că ai dureri de cap, ai o dispoziție proastă, îți este foame în mod constant sau ai probleme de concentrare, atunci s-ar putea să suferi de o deshidratare ușoară. Consumul de mai multă apă poate ajuta la remedierea acestui lucru. 

Pe baza studiilor, consumul de 1-2 litri de apă pe zi ar trebui să fie suficient pentru a ajuta la pierderea în greutate. Cu toate acestea, aceasta este doar o orientare generală. Unii oameni ar putea avea nevoie de mai puțin, în timp ce alții ar putea avea nevoie de mult mai mult.

De asemenea, nu este recomandat să beți prea multă apă, deoarece poate provoca toxicitate pentru apă. Acest lucru a provocat chiar moartea în cazuri extreme, cum ar fi în timpul concursurilor de băut apă.

Concluzie: 

Apa poate fi foarte utilă pentru pierderea în greutate. Este 100% fără calorii, vă ajută să ardeți mai multe calorii și chiar vă poate suprima pofta de mâncare dacă este consumat înainte de mese. 

Beneficiile sunt și mai mari atunci când înlocuiți băuturile zaharate cu apă. Este o modalitate foarte ușoară de a reduce zahărul și caloriile. Cu toate acestea, rețineți că va trebui să faceți mult mai mult decât să beți apă dacă trebuie să pierdeți o cantitate semnificativă de greutate. Apa este doar o piesă foarte mică din puzzle.