Cum ne Protejam de Radiatiile Ultraviolete?

În lunile de vară tot auzim vorbindu-se despre radiațiile ultraviolete și despre cât de mult ar trebui să te ferești de ele. În acest sens, este bine să întelegem ce reprezintă inducele UV, și cum ar trebui să ne protejăm.
Ce este indicele UV?
Indicele UV este un mod prin care se masoară nivelul radiatiilor ultraviolete. Valorile indicelui UV variază pe parcursul zilei și încep de la 0, putând crește până la peste 10-11. Cu cât este mai mare indicele UV, cu atât este mai mare probabilitatea să existe efecte negative ale soarelui la nivelul pielii și ochilor și cu atât este nevoie de mai puțin timp ca aceste daune să se producă.
Ce poți face pentru a te proteja de radiațiile UV
- Indice UV cuprins între 0 și 2 - e bine sa porți ochelari de soare.
- Indice UV cuprins între 3 și 5 - e indicat să porti ochelari de soare, să aplici o cremă ori loțiune cu SPF (factor de protecție solară), să porți o pălărie.
- Indice UV cuprins între 6 și 10 - e indicat să porți ochelari de soare, să aplici o cremă ori loțiune cu SPF, să porți o pălărie și să stai la umbră.
- Indice UV extrem de mare, de peste 11 - este recomandat să porți ochelari de soare, să aplici o cremă ori loțiune cu SPF, să porți o pălărie și să stai la umbră și, totodată, să stai în interior între orele 10.00 și 16.00, când intensitatea radiațiilor UV este mare.
Factorul de protecție solară
În protecția solară, SPF vă ajută să vă blocați pielea împotriva radiațiilor solare. Soarele emite două tipuri de radiații: razele UVA și UVB. Razele UVA contribuie la semnele de îmbătrânire a pielii, cum ar fi spre exemplu ridurile. Razele UVB sunt mai cancerigene și deseori responsabile de arsurile solare. Razele UVA fac și razele UVB mai reactive, deci combinate, cele două pot fi mortale.
Sunteți expus radiațiilor nocive de la soare practic oricând vă aflați în afara sau lângă o fereastră cu soare. Această radiație are un efect asupra pielii, chiar dacă nu sunteți predispus la arsuri solare.
SPF funcționează prin extinderea apărării naturale a pielii împotriva razelor solare. De exemplu, un SPF de 15 oferă o protecție de aproximativ 15 ori mai mare decât doar pielea normală fără protecție solară. Prin urmare, un SPF de 50 ar oferi o protecție de 50 de ori mai mare decât pielea fără protecție solară. Alegerea unei protecții solare cu spectru larg înseamnă că este un tip de protecție solară care va bloca atât razele UVA, cât și razele UVB.
Mai am nevoie de un SPF ridicat dacă am pielea închisă la culoare?
Mulți oameni cred în mod eronat că persoanele cu pielea mai închisă la culoare nu au nevoie de protecție solară, dar un studiu a constatat că ratele de cancer de piele mortal au fost mai mari în rândul participanților de culoare.
SPF afectează cât timp protecția solară vă protejează pielea?
Protecția solară durează în medie două ore. Asta înseamnă că ar trebui să planificați să aplicați din nou la fiecare două ore. Dacă transpirați mult, observați că vă arde pielea sau vă petreceți timpul în apă, veți dori să aplicați din nou mai des.
Alegerea unei protecții solare
Pentru o expunere redusă la soare, este suficientă o cremă hidratantă sau un machiaj cu o bază de SPF 15 încorporată. Cu toate acestea, pentru alte situații, va trebui să luați în considerare activitatea în aer liber pentru a determina ce fel de protecție solară ar trebui să utilizați. Există multe tipuri diferite de protecție solară pe care le puteți alege.
Protecție solară rezistentă la apă
Protecția solară rezistentă la apă poate oferi o bună protecție pentru activitățile acvatice, dar este posibil să nu fie adecvat dacă jucați un sport care va face ca SPF să se scurgă în ochi. De asemenea, este important să rețineți că nici o protecție solară nu este cu adevărat impermeabilă.
Protecție solară cu spectru larg
Protecția solară cu spectru larg înseamnă că protecția solară se blochează împotriva razelor UVA și UVB. Este o idee minunată să alegeți întotdeauna o protecție solară cu spectru larg.
Protecție solară naturală
Rapoartele consumatorilor au constatat că majoritatea produselor de protecție solară pe bază de minerale nu funcționează la fel de bine ca produsele de protecție solară cu substanțe chimice pentru ingrediente active. Protecțiile solare etichetate ca „naturale” sunt de obicei pe bază de minerale.
Dacă sunteți în căutarea unei protecții solare naturale, un studiu din 2019 a constatat că alegerea unei protecții solare cu o bază de ulei de măsline sau ulei de nucă de cocos ar contribui la protecția maximă. Atât uleiul de măsline, cât și uleiul de nucă de cocos au protecție SPF naturală de aproximativ SPF 8, astfel încât produsele de protecție solară care le folosesc ca bază au un fond SPF natural bun.
Concluzie:
Utilizarea protecției solare este o modalitate importantă de a reduce efectele secundare negative cauzate de radiațiile nocive UVA și UVB de la soare. Adulții de toate vârstele și culoarea pielii ar trebui să utilizeze cel puțin un SPF de 30 în timpul tuturor activităților în aer liber.
În plus, nu ar trebui să vă bazați doar pe protecția solară ca modalitate de a evita radiațiile solare. Îmbrăcămintea de protecție și umbrele vă pot ajuta, de asemenea, să vă protejați de soare.