Cum ne Recuperam dupa Tendinita Bicepsului sau Durerile de Umar?

Dacă ați experimentat dureri la nivelul brațului sau al umărului, este posibil să vă confruntați cu o afecțiune cunoscută sub denumirea de tendinita bicepsului. Durerea poate limita mișcările umărului și poate face dificilă sau imposibilă îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi. Studiile au arătat faptul că terapia fizică, îmbunătățirea forței umarului precum și a mobilității funcționale, pot fi soluții viabile pentru tratarea tendinitei bicepsului sau a durerii umărului.
Principala funcție a bicepsului este îndoirea brațului în articulația cotului și, de asemenea, răsucirea mâinilor în direcții diferite. Bicepsul este implicat și în ridicarea brațelor în față, datorită atașării capului său lung de mușchii scapulei.
Tendinita bicepsului reprezintă inflamația capului lung al acestuia și apare ca urmare a unor activități ce implică mișcări repetitive ale brațului deasupra capului: înotul, voleiul, baschetul, tenisul sau antrenamentele de rezistență.
În urma acestor mișcări, se produce inițial o inflamație a tendonului, care devine roșu și se tumefiază. Dacă activitatea continuă, apar modificări de structură ale tendonului, care se îngroașă și își pierde elasticitatea.
Deoarece tendonul bicepsului funcționează pentru a stabiliza partea din față a umărului, acesta poate deveni suprasolicitat dacă există o instabilitate la acest nivel.
Atunci când un mușchi al capsulei articulare a umărului este rupt, tendonul bicepsului poate fi suprasolicitat pentru a ajuta la stabilizarea zonei, având ca efect apariția tendinitei bicepsului.
Există numeroase simptome ale unei posibile tendinite a bicepsului:
- Durere la nivelul brațului și al umărului
- Dificultate în mișcarea de ridicare a brațului în sus
- Senzația de slăbiciune la nivelul brațului
- Sensibilitate la atingere în partea din față a brațului și al umărului
Diagnosticul tendinitei bicepsului implică efectuarea unui examen clinic al umărului, cotului și brațului. Medicul poate recomanda RMN, pentru a vizualiza structurile țesuturilor moi din jurul umărului. Acest lucru poate confirma (sau exclude) tendinita bicepsului.
Testele efectuate în mod obișnuit în timpul unei astfel de evaluări includ:
- Palpare
- Analiza razei de mișcare a brațului și umărului
- Forța
- Teste de mobilitate funcțională
Există numeroase tratamente și modalități care pot fi utilizate pentru a trata tendinita bicepsului. Acestea sunt concepute pentru a ajuta la diminuarea durerii și a inflamației, creșterea razei de mișcare și a forței.
Conform studiilor și împotriva opiniei generale, exercițiul fizic ar trebui să fie instrumentul principal în tratarea tendinitei bicepsului.
S-a demonstrat faptul că exercițiile fizice contribuie la îmbunătățirea razei de mișcare, a forței și a mobilității funcționale la nivelul brațului și al umărului. De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea circulației către tendon, sprijinind, în același timp, procesul de vindecare.
Diverse exerciții pot fi incluse în programul de recuperare a tendinitei bicepsului, precum:
- Exerciții de mobilitate pentru umăr: în general, aceste exerciții implică mișcare pasivă și la nivelul bicepsului, ceea ce poate accelera vindecarea tendinitei.
- Consolidarea capsulei articulare a umărului: aceste exerciții pot include rotații interne și externe cu ajutorul unei benzi de rezistență.
- Stabilizarea scapulară: tendoanele bicepsului, atât cele lungi, cât și cele scurte, se atașează la omoplat (scapula), iar o scapulă poziționată necorespunzător poate fi o cauză a tendinitei bicepsului.
- Exerciții de anduranță: acest lucru poate îmbunătăți fluxul sanguin la nivelul umărului și al tendonului bicepsului și poate îmbunătăți mișcările și funcționalitatea umărului
Unele dovezi indică faptul că efectuarea exercițiilor excentrice poate fi de ajutor în cazul tendinitei bicepsului. Se teoretizează că acest tip de contracție remodelează colagenul care alcătuiește tendonul, ajutându-l să se vindece corect.
De asemenea, există alternative pentru diminuarea durerii precum:
- Masaj
- Banda kinesiologică
- Terapia cald/rece
- Ultrasunete
- Electrostimulare
Dacă experimentați dureri la nivelul porțiunii anterioare a umărului, este posibil ca motivul să fie reprezentat de această afecțiune. Tendinita bicepsului poate face dificilă utilizarea brațului pentru desfășurarea activităților cotidiene. Un fizioterapeut vă poate ajuta să vă recuperați mobilitatea și forța, să diminuați durerea și să redobândiți nivelul anterior de funcționalitate și activitate.