Cum Poate Lipsa Somnului Sa Iti Afecteze Dieta

Potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Columbia University Irving Medical Center, persoanele care nu dorm bine tind să mănânce în exces și să aibă o dietă necorespunzătoare. Cercetările anterioare au demonstrat existența unei legături între lipsa somnului și obezitate, diabetul de tip 2 și afecțiunile cardiovasculare. S-a considerat că această legătură ar putea fi consecința dietei, însă până acum nu era clară modalitatea în care somnul necorespunzător influențează dieta.
Conform unui studiu publicat în Journal of the American Heart Association, un program de somn deficitar duce către alegeri alimentare neinspirate, iar această ecuație îngrijorătoare crește riscul de dezvoltare a afecțiunilor menționate mai sus.
Studiile anterioare care au abordat acest subiect s-au concentrat fie pe alimente, fie pe nutrienți specifici (cum ar fi peștele, dulciurile sau grăsimile saturate) sau au măsurat doar durata somnului, nu și calitatea acestuia.
Noul studiu a fost conceput pentru a obține o imagine de ansamblu în legătură cu acest subiect, examinând asocierile dintre calitatea dietei și multiplele aspecte ale calității somnului.
- Cercetătorii au analizat obiceiurile de somn și alimentație ale unui grup de 495 de femei, cu vârste cuprinse între 20 și 76 de ani.
- Studiul a analizat calitatea somnului, timpul necesar adormirii și insomniile
- Participanților le-au fost analizate tipurile și cantitățile de alimente consumate în decursul unui an, pentru a permite cercetătorilor să determine tiparele dietetice
- Similar studiilor anterioare, cercetarea a evidențiat o legătură între calitatea slabă a somnului și consumul alimentelor cu zahăr adăugat
Studiul a concluzionat prin faptul că femeile care au întâmpinat dificultăți în a adormi au avut un aport caloric mai mare.
Savanții au ajuns la concluzia conform căreia lipsa somnului poate duce la consumul excesiv de alimente, prin stimularea senzației de foame sau prin suprimarea senzației de sațietate.
Senzația de sațietate este în mare măsură afectată de volumul alimentelor și s-ar putea ca femeile care se confruntă cu insomnii să consume o cantitate mai mare de alimente, în efortul de a obține sațietatea. De asemenea, s-a demonstrat că somnul slab poate modifica activitatea creierului, în special în centrele de recompensă ale acestuia, astfel încât motivația și dorința de a mânca sunt crescute, având ca efect supraalimentarea.
Conform Centers for Disease Control and Prevention, următoarele aspecte ne-ar putea îmbunătăți calitatea somnului:
- Păstrați un program regulat de somn: acest obicei vă va ajuta să păstrați organismul în sincronizare cu ritmurile sale circadiene naturale, ducând către un somn mai bun
- Fii mai activ în timpul zilei: Exercițiul aerob moderat a fost asociat cu un somn mai profund
- Evitați lumina artificială seara: Lumina albastră generată de dispozitivele electronice imită efectele luminii solare, determinând creierul să creadă că ar trebui sa fii treaz
- Evitați să mâncați înainte de a adormi: La fel ca expunerea la lumină, sincronizarea meselor joacă un rol important în reglarea ritmurilor circadiene.
- Mențineți o temperatură mai scăzută în încăpere: O parte din pregătirea corpului pentru somn este reducerea temperaturii.
Alături de alimentația echilibrată și exercițiile fizice periodice, calitatea somnului reprezintă un aspect important pentru menținerea greutății optime. Lipsa odihnei modifică dramatic modul în care organismul răspunde la alimentație. În plus, cu cât dormim mai puțin, cu atât pofta de mâncare crește și este mai puțin probabil să rezistăm tentațiilor. Prin urmare, acest fenomen poate deveni un cerc vicios: cu cât dormi mai puțin, cu atât te îngrași mai ușor și cu cât te îngrași mai mult, cu atât va fi mai greu să adormi.