Cum Putem Accelera Procesul de Vindecare al Fracturilor?

Cum Putem Accelera Procesul de Vindecare al Fracturilor?

Majoritatea dintre noi și-au fracturat sau își vor fractura un os de-a lungul timpului. Știm cu toții că o fractură necesită o îngrijire specială și mai ales timp pentru a se vindeca și consolida corect și complet. Medicii vor folosi diferite metode pentru a repara fracturile în funcție de locația, tipul și severitatea lor. Din fericire există unele metode simple, la îndemâna tuturor de a accelera procesul de vindecare al fracturilor indiferent de localizarea lor.

Fracturile sunt definite ca întreruperea continuității unui os. Din punct de vedere al clasificării pot fi îmoărțite în complete sau parțiale. Unele necesită intervenții chirurgicale sau plăci metalice, în timp ce altele pot avea nevoie doar de un aparat ghipsat/orteză fixă.

Toți cei care experimentează un os fracturat se vor vindeca diferit. Procesul de vindecare va depinde de natura și amploarea leziunii, de stabilitatea fixării fracturilor și de procesele biologice, deci un proces adecvat de vindecare este crucial.

De ce ar trebui reparată o fractură? 

Dacă o persoană cu os fracturat nu primește tratamentde urgență, există șansa ca osul să se vindece într-o poziție neobișnuită. Unul dintre obiectivele tratamentului este restabilirea anatomiei normale, astfel încât fiecare parte a osului să fie așezată în poziția sa anatomică. 

Alte complicații ale fracturilor osoase tratate necorespunzător includ:

  • Formarea unui cheag de sânge în vasele de sânge din apropiere;
  • Infecție din cauza leziunii;
  • Leziuni ale pielii, țesuturilor sau mușchilor din jurul focarului de fractură;
  • Inflamația unei articulații din apropiere din cauza sângerării în spațiul articulației; 

Dacă fractura s-a produs la nivelul unui un os lung, cum ar fi femurul, s-ar putea să apară o complicație severă numită embolie grasă. Aici, globulele de grăsime sunt eliberate în sânge și depozitate în capilarele pulmonare, ducând la suferință respiratorie. Dacă nu este tratată, poate fi fatală. 

Modalități de a vindeca un os rupt 

În funcție de tipul și localizarea osului fracturat, un medic poate recomanda următoarele tratamente:

Metoda ortopedica conservatoare - După repoziționarea osului, medicii vor imobiliza în mod obișnuit osul rupt cu un ghips/fibră de sticlă/orteză fixă. Această imobilizare va permite osului să se vindece în poziția corectă.

Metoda chirurgicală - Unele fracturi pot necesita tratament ortopedic chirurgical în cazul în care prima metodă nu poate fi folosită sau a fost folosită și a eșuat. 

Există două tipuri de tratamente chirurgicale

  • Cu fixare internă: Această procedură implică atașarea de șuruburi speciale sau plăci metalice pe suprafața exterioară a osului. Chirurgul poate poziționa, de asemenea, tije metalice în centrul osului pentru a menține piesele osoase împreună.
  • Cu fixare externă: Această procedură implică plasarea unui dispozitiv extern pe membrul rănit după operație. Chirurgul plasează știfturi sau șuruburi metalice deasupra și sub locul fracturii pentru a susține și a imobiliza osul în timp ce acesta se vindecă.

Timpul de vindecare al fracturilor 

Potrivit Clinicii Cleveland, timpul mediu de vindecare a osului este cuprins între 6 - 8 săptămâni, deși poate varia în funcție de tipul și locul leziunii. De obicei, oamenii nu mai simt durerea cu mult înainte ca osul rupt să se vindece și membrul să fie pregătit pentru o activitate regulată.

Modalități pentru a accelera procesul de vindecare

Diverse suplimente pot ajuta la promovarea vindecării fracturilor osoase. Cel mai bun mod de a ajuta la vindecarea fracturilor osoase este să vă odihniți și să limitați utilizarea membrului afectat. 

Suplimentele proteice

Deoarece o mare parte a unui os este compusă din proteine, administrarea de suplimente proteice poate ajuta oasele să se reconstruiască și să se vindece. Persoanele cu deficit de proteine ​​pot dezvolta un calus cauciucos în jurul fracturii în loc de un calus solid. 

Antioxidanți 

Antioxidanții elimină radicalii liberi generați de deteriorarea țesuturilor. Deoarece fracturile osoase cauzează leziuni tisulare, administrarea de suplimente antioxidante poate ajuta la vindecarea oaselor. Puteți găsi antioxidanți în suplimentele care conțin vitaminele E și C, licopen și acid alfa-lipoic. 

Suplimente minerale 

Oasele sunt compuse în principal din minerale, inclusiv calciu, siliciu, magneziu, fosfor și zinc. Oamenii pot constata că osul lor se vindecă mai repede dacă își mărește aportul de minerale. Aceste suplimente pot accelera formarea calusului, pot crește producția de proteine ​​osoase și pot accelera procesul de vindecare a oaselor. 

Vitamine 

Vitaminele sunt, de asemenea, esențiale pentru reconstrucția osoasă, deoarece promovează majoritatea proceselor și reacțiilor celulare care apar în os. Vitaminele C, D și K joacă roluri vitale în procesul de vindecare a fracturilor. Vitamina B este esențială pentru producerea de energie. 

Exercițiu fizic 

Discutați întotdeauna cu un medic înainte de a utiliza exercițiul ca o modalitate de a accelera vindecarea oaselor, deoarece va fi adecvat numai în anumite etape ale procesului de vindecare. Cu toate acestea, dacă este efectuat sub supravegherea medicului, exercițiile fizice pot îmbunătăți fluxul de sânge către locul rănit, pot ajuta la refacerea mușchilor din jurul acestuia și pot accelera vindecarea fracturilor osoase. Mai mult, unele persoane pot recâștiga funcția membrelor prin exerciții fizice. Este recomandat exercițiul fizic izometric in faza de consolidare a fracturii chiar și sub ghips/orteză fixă. 

Evitați fumatul 

Persoanele care fumează pot avea întârzierea vindecării oaselor. Uneori, acest lucru poate duce la o situație în care osul nu se vindecă și dezvoltă o fractură non-uniune sau durează mai mult să se vindece. Concluzie:

Concluzie:

Fractura trebuie tratată ca o urgență medicală majoră, trebuie pus un diagnostic cat mai rapid și urmat tratamentul necesat și potrvit pentru timpul de fractură existentă. Ulterior, procesul de vindecare al fracturilor poate fi accelerat cu metode simple, cum ar fi creșterea aportului de proteine, antioxidanți, vitamine, dar și executarea de exerciții izometrice chiar din timpul de consolidare a fracturii (în timpul ghipsului sau a ortezei fixe) și ulterior exerciții pentru redarea mobiliății articulare dar și a forței si rezistenței musculare.