Cum sa Scapi de Pielea Lasata

Cum sa Scapi de Pielea Lasata

Îmbătrânirea este inevitabilă, cu excepția cazului în care ați descoperit un elixir magic al tinereții. Ca parte a procesului natural de îmbătrânire, pielea tinde să se lase atunci când elastina (o proteină din piele) se descompune. Însă, vestea bună este că există modalități prin care procesul de îmbătrânire și, implicit, “lăsarea pielii”, pot fi cu siguranță încetinite.

Ce este elasticitatea pielii și de ce este importantă?

Elasticitatea pielii este proprietatea acesteia de a reveni la forma inițială atunci când este întinsă. Un exemplu în acest sens poate fi reprezentat de o bandă de cauciuc care se întinde, revenind apoi la poziția sa inițială.

Elastina, o proteină fibroasă care se găsește în stratul dermic al pielii, este responsabilă de elasticitatea pielii. Elastina este cea care oferă pielii aspectul ferm, neted și tânăr. Epuizarea acesteia duce la apariția semnelor de îmbătrânire, cum ar fi lăsarea pielii, ridurile fine și pe cele de expresie.

Care este stratul de piele responsabil de elasticitate?

Stratul dermic al pielii este împărțit în continuare în dermul papilar și dermul reticular. Dermul reticular conține fibre dense de colagen și elastină. Acest strat este responsabil pentru menținerea elasticității pielii. Pe lângă aceste proteine fibroase, acest strat este, de asemenea, compus din glande sudoripare, glande sebacee și foliculi de păr.

Ce determină pierderea elasticității pielii?

Procesul prin care pielea devine flască și își pierde elasticitatea se numește elastoză. Principalii factori care duc la apariția elastozei sunt:

  • Expunerea la soare fără protecție UV
  • Îmbătrânirea
  • Poluarea
  • Dieta necorespunzătoare
  • Fumatul
  • Pierderea bruscă de greutate, într-o perioadă scurtă de timp

Retinolul și retinoizi

Retinolul și retinoizii sunt derivați ai vitaminei A și ingrediente importante în procesul de  îngrijire a pielii. De obicei, sunt disponibile în produse topice de îngirjire a pielii, precum seruri și creme. Cei doi compuși stimulează sinteza de colagen și elastină la nivelul pielii, pe lângă faptul că favorizează reînnoirea celulară.

Anumite vitamine influențează semnificativ aspectul pielii

În timp ce factorii externi oferă cu siguranță un ajutor, este posibil ca aceștia să nu asigure rezultatele dorite pe termen lung, în lipsa dozei zilnice de vitamina A, C și E. Alimentele bogate în aceste vitamine sunt:

  • Fructe (în special portocalele și fructele de pădure)
  • Legume (în special roșii și ardei)
  • Uleiuri vegetale, precum uleiul de măsline
  • Nuci și semințe
  • Legume rădăcinoase (în special morcovi)

În plus, numeroase meta-analize au dovedit că anumite alimente precum peștele gras, legumele verzi și avocado, pot reface nivelul de elastină din piele. Se cunoaște faptul că aceste alimente, prin efectele pozitive pe care le au asupra întregului organism, susțin sănătatea pielii. Nu uitați și de alte surse de antioxidanți la îndemână, cum ar fi ceaiul verde și fructele de pădure.

Nu în ultimul rând, exercițiul fizic reprezintă una dintre cele mai bune modalități prin care ne putem păstra tinerețea și prospețimea cât mai mult. Stimularea și îmbunătățirea circulației sanguine ajută la menținerea fermității pielii. Fie că vă place să mergeți, să alergați, să înotați sau să vă antrenați cu greutăți, rezervați 1 oră pe zi pentru activitățile fizice preferate, astfel încât să vă bucurați de o piele fermă și strălucitoare și de un corp sănătos.

O altă situație în care pielea își pierde elasticitatea este momentul în care pierdem multă greutate, de obicei, într-o perioadă scurtă de timp. Acest proces de slăbire poate lăsa în urmă numeroase celule moarte, prezente în exces la nivelul pielii.

Creșterea aportului de apă susține, de asemenea, hidratarea și reînnoirea celulară. Bineînețeles, exercițiile fizice sunt, din nou, superioare, întrucât acestea stimulează producția de elastină și ajută ca pielea să redevină fermă.

Dacă vă aflați în situația în care pielea este lipsită de fermitate din cauza pierderii bruște de greutate, aceasta poate reveni la starea inițială de elasticitate în aproximativ 2 ani, conform studiilor. Însă, toți acești pași de mai sus pot accelera semnificativ acest proces. În cazul în care vă doriți să slăbiți, încercați să vă gândiți la acest proces ca la un maraton și nu un sprint. Slăbiți într-un ritm sănătos, astfel încât să nu trebuiască să vă faceți griji niciodată pentru o piele care și-a pierdut elasticitatea.