Cum sa Integrezi Fitness-ul in Perioada de Craciun

Cum sa Integrezi Fitness-ul in Perioada de Craciun

Perioada de timp din jurul sărbătorii Crăciunului este, de obicei, foarte aglomerată și tindem să fim, în general, foarte permisivi în ceea ce privește alimentația. Pe scurt, sănătatea și fitnessul nu se găsesc de obicei în fruntea listei lui Moș Crăciun, însă există modalități prin care ne putem bucura de această sărbătoare fără sacrificarea condiției fizice.

Crăciunul este o perioadă de sărbătoare și de multe ori de excese alimentare, ceea ce duce frecvent la înnoirea planurilor de Anul Nou legate de a fi în formă și de a pierde în greutate. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că numeroși oameni se luptă să mențină o greutate optimă în luna decembrie.

Unul dintre cele mai dificile lucruri de făcut atunci când timpul este limitat este să menții o rutină de exerciții fizice. Dacă de obicei te antrenezi de câteva ori pe săptămână, solicitările suplimentare din această perioadă pot însemna că trebuie să renunți la ceva din rutina zilnică.

  • Cu toate acestea, frecvența redusă a antrenamentelor din această perioadă nu înseamnă pierderea condiției fizice.
  • Cercetările au arătat că pot exista până la 3 săptămâni de antrenament minim (1-2 antrenamente pe săptămână)  care să nu aibă ca efect pierderea condiției fizice existente.

În plus, în anumite cazuri, performanța se poate îmbunătăți după o perioadă scurtă de antrenament redus, deoarece organismul și sistemul nervos central au posibilitatea de a se reface.

  • Prin urmare, atunci când revenim la rutina fizică obișnuită, putem constata o creștere a entuziasmului pentru sport.

Un pic de exercițiu fizic este mai bine decât deloc

În această perioadă trebuie să acceptăm faptul că nu ne putem antrena la fel de frecvent, însă, în continuare putem culege beneficiile sportului.

De exemplu:

  • Dacă în loc de o oră jumătate, acum dispuneți doar de 1 oră sau mai puțin, puteți încerca modalități de intensificare a antrenamentului precum super-seturi și drop-seturi. Astfel, obținem același volum de antrenament într-o perioadă mai scurtă de timp și ca extra beneficiu, antrenăm și sistemul cardiovascular, întrucât pulsul cardiac va fi mult mai mărit din cauza perioadelor scurte de odihnă.
  • Dacă nu aveți timp de exerciții cardio, mișcați-vă cât mai mult, cat de des aveți ocazia. Urcați pe scări în detrimentul liftului, parcați mașina 2 rânduri mai în față, împodobiți casa etc – acestea sunt doar câteva exemple prin care putem rămâne activi din punct de vedere fizic, iar studiile au arătat că activitatea cotidiană poate diferi cu până la 1.000 de kcal pentru aceeași persoană, în funcție de alegerile fiecăruia.

Crăciunul este întotdeauna o provocare pentru a menține aportul caloric la niveluri normale, însă putem pune în aplicare câteva metode prin care să diminuăm efectele negative ale consumului alimentar excesiv:

  • Nu săriți peste mese crezând că dacă sacrificați micul dejun veți avea mai multe calorii la dispoziție în restul zilei. Studiile au arătat că persoanele care nu servesc micul dejun tind să consume mai multe calorii în restul zilei și să aibă poftă de dulce mai intens decât persoanele care consumă micul dejun.
  • Hidratați-vă! De fiecare dată când aveți ocazia, beți apă! Știați că senzația de foame de la prima oră când ne trezim este de fapt deshidratarea de peste noapte? Dacă beți un pahar cu apă veți observa că acea senzație dispare rapid.
  • Consumați fructe și legume bogate în enzime digestive pentru a vă asigura că veți digera fără probleme toate delicatesele culinare. De exemplu, kiwi și ananas sunt variante ideale datorită conținutului bogat de bromelaină, care ajută la descompunerea și asimilarea proteinelor animale.

Majoritatea dintre noi ne vom lupta cu timpul limitat și nenumăratele tentații din această perioadă, dar cu puțină planificare, sezonul sărbătorilor poate fi unul savuros și sănătos. Antrenați-vă de fiecare dată când aveți ocazia, urmați câteva strategii alimentare de bază indiferent de alimentele savurate în această perioadă și nu uitați că la fel ca în orice aspect al vieții, echilibrul este secretul.