Cum sa ne Bucuram de Gustari fara sa Exageram

În medie, o persoană ia mai mult de 200 de decizii în legătură cu alimentele consumate în fiecare zi, dar este conștientă doar de o mică parte din acestea.
Există diverse motive pentru care tindem să mâncăm între mese, de la problemele legate de stres, până la simpla plictiseală. Cu toate acestea, deprinderea de a lua gustări frecvente este considerată un obicei prost, care poate interfera cu dieta, controlul foamei, pierderea în greutate și chiar poate provoca insomnie. A înțelege când, unde și de ce avem acest obicei, poate reprezenta un prim pas în a scăpa de această deprindere.
Psihologia din spatele gustărilor – De ce ne încântă atât de mult?
Mâncarea a fost dintotdeauna un aspect important al oricărei națiuni. Prin urmare, nu este de mirare faptul că ocupă o mare parte din viața noastră de zi cu zi.
Cercetările făcute cu privire la relația dintre alimentație și emoții explică legătura dintre consumul de alimente ‘’plăcute‘’ și diminuarea stresului.
Food Research International, a ajuns la concluzia că ceea ce numim mâncare confortabilă, prin intermediul unor stări emoționale intense și al unor obiceiuri negative, declanșează ceea ce oamenii de știință numesc ‘’consum indus de stres’’.
Ceea ce înseamnă, de fapt, că tendința repetată de a lua gustări este dată de un obicei independent de senzația de foame.
Un alt motiv comun pentru acest obicei este plictiseala. Acest lucru este legat de obținerea senzației de confort, deoarece ne plac lucrurile care ni se par familiare și sigure.
Un studiu realizat de University of California, a ajuns la concluzia că datorită nivelurilor ridicate de stres, a perioadelor prelungite de timp pe care le petrecem în fața ecranelor și a alimentelor bogate în calorii, care sunt disponibile pretutindeni, poate fi ușor să cazi pradă obiceiului de a mânca fără a conștientiza ce, de ce și cât de mult mânânci.
Un studiu a constatat că în momentul în care participanții au mâncat mai lent, aceștia au descris aromele alimentelor ca fiind mai intense și mai puternice. În plus, oamenii de știință consideră că alocarea a 20-30 de minute pentru finalizarea unei mese, oferă mai mult timp corpului pentru a elibera hormonii care oferă senzația de sațietate.
În urma mai multor studii s-a demonstrat faptul că există o relație directă între anumiți factori din jurul nostru și frecvența și cantitatea gustărilor:
- Nu luați gustări în fața televizorului sau atunci când sunteți angajați în alte activități: Astfel de activități extind perioada de timp petrecută mâncând, crescând șansele de a mânca excesiv. În plus, se pare că durata acestor activități influențează cantitatea de alimente consumată. Un studiu a remarcat faptul că participanții care au urmărit un spectacol de 60 de minute au mâncat cu 28% mai mult, spre deosebire de cei care s-au bucurat de un spectacol de 30 de minute.
- Folosiți farfurii mai mici: Studiile arată că oamenii tind să mănânce singuri 92% din mâncarea pe care o servesc. Prin urmare, reducerea cantității de mâncare pe care o servim singuri, poate face o diferență semnificativă în numărul de calorii pe care le consumăm. O modalitate ușoară prin care putem reduce dimensiunile porțiilor fără a observa este utilizarea farfuriilor mai mici. Acest lucru se datorează faptului că farfuriile mari tind să facă porțiile de alimente mai mici, încurajându-vă să serviți mai multă mâncare.
- Nu cumpărați în avans anumite alimente care declanșează obiceiul de a mânca fără limită: Un studiu a investigat acest efect oferind unui grup de studenți gustări pentru 4 săptămâni. Unii au primit o cantitate normală de gustări, în timp ce alții au primit dublu. Participanții care au primit cantitatea dublă au consumat cu 81% mai multe calorii într-o săpămână, spre deosebire de cei care au primit cantitatea normală.
- Consumați proteine la fiecare masă sau gustare: Proteinele oferă o senzație de sațietate mai mare decât ceilalți macronutrienți, diminuând astfel intensitatea foamei și a poftelor.
Echilibrul este întotdeauna soluția. Ținând cont de acest lucru, puteți aborda gustările într-o manieră complet diferită și puteți învăța cum să vă controlați poftele, atunci când acestea devin dăunătoare. Procedând astfel, vă puteți îmbunătăți starea generală de sănătate, puteți slăbi fără a depune la fel de mult efort și veți putea menține rezultatele obținute pe termen lung.