Cum sa Identifici Pudra Proteica de Calitate

Cum sa Identifici Pudra Proteica de Calitate

În ziua de astăzi se pare că există nenumărate firme care produc pudre proteice diferite, acestea promițând diferite rezultate în funcție de marketingul produsului. Se pare că unele sunt ‘’special‘’ create pentru masă musculară, în timp ce altele promit să ajute în procesul de slăbire. Este important să menționăm faptul că nu toate pudrele proteice sunt create la fel și totul se reduce la tipul de proteină folosit, modul în care este filtrată și dacă există sau nu alte ingrediente pe lângă proteină. În general, cu cât o pudră proteică are mai multe ingrediente, cu atât este afectată mai mult calitatea generală și biodisponibilitatea proteinei.

Ce este zerul – ingredientul principal din majoritatea pudrelor proteice?

Zerul provine din lapte, care este de fapt compus din 2 tipuri de proteine: cazeina, care reprezintă aproximativ 80% din proteinele din lapte și zerul care reprezintă celelalte 20%. Când laptele este transformat în brânză, zerul este produsul care se separă de lapte după coagularea brânzeturilor.

Odată separat, acesta trece prin mai mulți pași de procesare pentru a deveni ceea ce majoritatea oamenilor recunosc drept proteina din zer: o pudră relativ lipsită de gust, care poate fi adăugată la shake-uri, batoane proteice sau chiar produse de patiserie.

Diferența dintre concentratul, izolatul și hidrolizatul proteic:

1. Concentratul din zer: acesta conține în general 70-80% proteine, cu cantități mici de lactoză și grăsimi (dar nu la fel de mici ca un izolat proteic).

  • Numeroși oameni sunt de părere că acesta este inferior izolatului, însă de multe ori un concentrat poate fi o alegere mai bună decât un izolat, în funcție de obiectivele fiecăruia.
  • Deși concentratele din zer conțin mai puține proteine gram pe gram decât un izolat, un concentrat de înaltă calitate conține numeroși compuși nutritivi găsiți în lapte, care nu există în izolat, din cauza filtrării suplimentare.
  • Concentratele bune conțin niveluri mai mari de factori de creștere, fosfolipide și lipide, cum ar fi acidul linoleic conjugat (CLA) și deseori conțin niveluri mai ridicate de imunoglobuline și lactoferină decât un izolat.

2. Izolatul proteic: beneficiul major al unui izolat proteic este faptul că are aproape toată grăsimea și lactoza eliminată, fiind compus între 90-95% proteine.

  • Izolatul proteic este recomandat în special persoanelor care suferă de intoleranță la lactoză.

3. Hidrolizatul proteic

  • Zerul hidrolizat este adesea numit ‘’proteină pre-digerată‘’, întrucât conține aminoacizi enzimatici predigerați. Datorită acestui fapt se absoarbe foarte rapid, chiar la câteva minute după ce a fost consumat.
  • În general, are o proporție de proteine de peste 90%.

Alege o pudră proteică filtrată natural, la temperaturi scăzute

Astăzi, modalitățile cele mai folosite de procesare a zerului sunt microfiltrarea și schimbul ionic.

Schimbul ionic: Avantajul unui izolat cu schimb de ioni este că oferă cel mai mare conținut de proteine pe gram, dar acest lucru are un cost nutrițional important: prin acest proces chimic se pierd numeroși compuși nutriționali din lapte.

  • Prin faptul că acest proces de filtrare presupune încălzirea proteinei, peptidele și aminoacizii se despart, ceea ce o face mai greu de absorbit. Deci, în realitate, deși conținutul proteic este mare, este greu de apreciat câte proteine se aborb de fapt.
  • Proteinele obținute prin acest proces conțin o cantitate mare de beta-lactoglobulină care poate provoca alergii.

Microfiltrarea: mai este numită și microfiltrare cu flux încrucișat și este o metodă de procesare care utilizează temperaturi scăzute.

  • Permite producerea unor proporții mari de proteine (peste 90%) cu păstrarea compușilor nutriționali ai laptelui și cu un conținut extrem de scăzut de grăsimi și lactoză.

Microfiltrarea este un proces natural care folosește filtre ceramice de înaltă tehnologie, spre deosebire de schimbul de ioni, care implică utilizarea substanțelor chimice, precum acidul clorhidric și hidroxidul de sodiu. Izolatul de zer microfiltrat conține, de asemenea, cantități mari de calciu și cantități mici de sodiu.

Atunci când un producător nu precizează tipul de filtrare folosit, urmăriți conținutul de sodiu al pudrei proteice. Din cauza faptului că schimbul ionic presupune folosirea hidroxidului de sodiu, conținutul de sare al unei pudre proteice va fi foarte mare atunci când este procesată prin acest procedeu.

  • Totodată, microfiltrarea este un procedeu costisitor, acest lucru contribuind, în general, la un preț mai ridicat al unei pudre proteice calitative.

Indiferent dacă scopul tău este să crești în masă musculară, să reduci grăsimea corporală sau pur și simplu să controlezi pofta de dulce, pudra proteică din zer poate fi de ajutor. Este important să menționăm faptul că un shake nu este un înlocuitor pentru un plan adecvat de nutriție și antrenament, dar un supliment proteic de calitate poate fi important pentru a ajuta la îmbunătățirea compoziției corporale și pentru a profita la maximum de antrenamente.