Cum te Poate Afecta un Deficit Caloric prea Mare

Cum te Poate Afecta un Deficit Caloric prea Mare

Este normal ca atunci când încercăm să pierdem în greutate să restricționăm numărul de calorii consumate. Cu toate acestea, restricționarea prea severă a caloriilor poate duce la numeroase probleme de sănătate, inclusiv fertilitate redusă și oase mai slabe. Recent, s-a dovedit că un deficit caloric prea mare susținut de-a lungul unei perioade lungi de timp afectează microbiomul chiar și după încetarea deficitului caloric.

Cercetătorii au recrutat 80 de femei supraponderale sau obeze, pe care le-au împărțit în 2 grupuri timp de 4 luni:

  • O jumătate este reprezentată de un grup de control care nu și-a schimbat obiceiurile alimentare, inclusiv aportul caloric
  • Cealaltă jumătate a urmat un deficit caloric sever, supravegheat medical, bazat pe shake-uri care însumau 800 de kcalorii pe zi.
  • Analiza cantității și a diversității bacteriilor intestinale a fost făcută pentru toți participanții, înainte și după perioada de 16 săptămâni a studiului.

La sfârșitul perioadei de cercetare analizele au arătat modificări semnificative ale bacteriilor sistemului digestiv, cunoscute și sub numele de microbiom.

În studiu, cantitatea redusă de calorii a determinat bacteriile să se adapteze la mai puțini nutrienți, iar modificarea acestora a presupus o absorbție sporită a moleculelor de zahăr. Acest lucru a provocat un dezechilibru, identificat de cercetători drept un ‘’microbiom flămând‘’, ceea ce înseamnă că bacteriile au devenit hiperactive în încercarea de a asigura o alimentație optimă din puținii nutrienți existenți.

În acel mediu, bacteriile încetează să ofere beneficii organismului și, în schimb, trec la modul de supraviețuire, ceea ce implică o creștere a inflamației, care apoi scade funcția imunitară. Această reacție în lanț poate duce la apariția unor tulpini bacteriene mai dăunătoare și exact asta s-a întâmplat și în cazul participanților la studiu.

Participanții care au urmat deficitul caloric sever au prezentat o creștere a unei bacterii numită Clostridioides difficile, care poate duce la apariția diareei și colitei.

Acest tip de bacterii reprezintă o componentă normală a microbiomului intestinal și, de obicei, nu provoacă nicio problemă.

Cu toate acestea, atunci când bacteriile benefice sunt distruse sau reduse la minimum, bacteriile rămase pot da naștere unor afecțiuni cronice, fiind principala cauză a diareei infecțioase.

Reducerea bacteriilor benefice și creșterea celor dăunătoare în sistemul digestiv, ca urmare a deficitului caloric sever, nu este surprinzătoare. La fel cum calitatea alimentelor consumate poate ajuta sau sabota flora intestinală, cantitatea reprezintă un alt factor care contribuie la menținerea echilibrului benefic al florei bacteriene.

Conform experților, deși studiul recent nu a inclus efectele revenirii participanților la numărul normal de calorii, simpla creștere a numărului de calorii poate să nu fie suficientă pentru a restabili echilibrul microbiomului deja afectat.

O soluție mai bună ar fi un deficit caloric care poate fi susținut, în timp ce se acordă o atenție deosebită nutrienților. Aceasta este cea mai bună variantă atunci când vine vorba de slăbit și totodată creșterea cantității și a diversității bacteriilor benefice.

Reducerea drastică a caloriilor poate determina apariția unor modificări dăunătoare asupra microbiomului, care, la rândul său, poate declanșa anumite afecțiuni cronice. O abordare mai benefică a procesului de slăbire ar putea fi reprezentată de acordarea unei atenții deosebite atât nutrienților, cât și calității acestora, în timp ce urmăm un deficit caloric mediu și sustenabil.