De ce ar Trebui sa Consumam Cirese si Care Sunt Afectiunile cu Care Lupta?

De ce ar Trebui sa Consumam Cirese si Care Sunt Afectiunile cu Care Lupta?

Specifice sezonului cald, cireșele sunt fructe nutritive, dulci, cu o aromă deosebită. Aceste fructe versatile oferă numeroase beneficii pentru sănătate și pot fi folosite pentru prepararea multor feluri de mâncare, de la plăcinte fără zahăr adăugat, la celebrele sucuri din cireșe. Prin urmare, popularitatea acestor fructe ca ingredient în sfera deserturilor vă poate face să vă întrebați care sunt beneficiile acestora pentru sănătate și cum le putem integra în dietele noastre, astfel încât să putem profita de capacitățile lor antioxidante și antiinflamatorii.

Cireșele au numeroși antioxidanți și compuși antiinflamatori

Pigmenții care oferă cireșelor culoarea lor specifică sunt dovada conținutului bogat de antioxidanți și compuși antiinflamatori. Antocianinele, de exemplu, sunt un tip de polifenoli care oferă alimentelor o culoare roșie intensă și acționează ca un puternic antioxidant în organism.

De exemplu, consumul a 50 de cireșe pe zi, timp de 4 săptămâni, a diminuat semnificativ markerii inflamației asociați bolilor cronice, potrivit unei meta-analize publicate în revista Food & Function.

Reduc febra musculară și stimulează recuperarea

Proprietățile cireșelor în ceea ce privește activitatea fizică sunt uimitoare. Numeroase studii au demonstrat că atunci când se consumă minim 50 de cireșe după exercițiile fizice intense, leziunile musculare sunt diminuate semnificativ. Măsurând 2 markeri prezenți în mod obișnuit după un antrenament intens, creatinkinaza și lactat dehidrogenaza, cercetătorii au descoperit că cireșele sunt benefice, atenuând durerea și scurtând timpul de recuperare.

Ne ajută să adormim mai ușor

Cireșele sunt unul dintre puținele alimente care conțin melatonină, un hormon care ne ajută să controlăm ciclul somn-veghe. Deși un somn liniștit și odihnitor implică mai mult decât consumul cireșelor, acestea pot contribui la obținerea unui somn sănătos și la reglarea ritmului circadian.

Previn guta

Cireșele au fost studiate încă din 1950 pentru tratarea artritei și prevenirea gutei. Dovezi în ceea ce privește capacitatea cireșelor de a restabili nivelurile normale de acid uric au apărut în numeroase studii de zeci de ani. La 633 de pacienți cu gută, un studiu din 2018 a arătat că aportul de cireșe proaspete a fost asociat cu o duminuare de 35% a atacurilor de gută, după numai 2 zile de consum.

Diminuează riscul de a dezvolta cancer

Datorită antioxidanților puternici, cireșele ajută organismul să atenueze daunele oxidative, potențial cauzatoare de cancer. În plus, datorită cantității mari de vitamina C, cireșele sunt asociate cu scăderea riscului de a dezvolta cancer pulmonar, în special la persoanele fumătoare.

Datorită proprietăților curative, cireșele sunt recomandate reumaticilor, persoanelor care suferă de gută sau constipație, artriticilor, celor cu litiaze renale și biliare.

De asemenea, consumul lor este indicat în caz de edeme și persoanelor cu insuficiență cardiacă și renală ușoară, având acțiune diuretică, datorită conținutului bogat de vitamina K. Cireșele sunt o sursă foarte bună de vitamine precum: provitamina A, vitaminele C, B și K, minerale precum Ca și Mg, stimulând imunitatea naturală a organismului.

Prin urmare, trebuie să ne bucurăm de aceste delicii suculente ale sezonului și să profităm de toate avantajele lor. Cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate, cireșele nu ar trebui să fie trecute cu vederea.