De ce nu poti Adormi

Dacă ai probleme cu somnul, cu siguranță nu ești singurul care se regăsește în această situație. Noi cercetări arată că tot mai mulți oameni au probleme în ceea ce privește odihna. Aproximativ 10% din populația Europei suferă de o tulburare de somn, iar 15% sunt diagnosticați cu insomnie. Este un lucru cunoscut faptul că lumina albastră, care are cele mai scurte lungimi de undă, emisă de ecranele pe care le vizionăm, afectează durata și cu atât mai mult calitatea somnului nostru. Unele dintre cele mai mari probleme legate de acest aspect este tulburarea producției de melatonină, acesta fiind considerat ‘’hormonul somnului’’.
Melatonina este un neurohormon responsabil de reglarea somnului. Aceasta este o descriere simplă a importanței melatoninei pentru oameni. Este produsă în creier prin epifiză, o mică glandă din creier cu funcția de a produce și regla activitatea anumitor hormoni.
Melatonina influențează ritmul circadian
Este vorba despre ceasul intern al corpului care se sincronizează cu alternanța dintre zi și noapte.
Termenul de ritm circadian se referă la un ciclu în care un organism determină procese biologice și psihologice, cum ar fi somnul, trezirea sau mâncarea. În ochi, avem receptori care, atunci când suntem în întuneric, transmit un mesaj creierului, care declanșează producția de melatonină. La polul opus, lumina funcționează ca un regulator al melatoninei pe timpul zilei.
Melatonina joacă, de asemenea, un rol important în reglarea temperaturii corpului, a tensiunii arteriale și a nivelului anumitor hormoni. De asemenea, se leagă de receptorii din corp și ne poate ajuta să ne relaxăm.
Utilizarea unui supliment pe bază de melatonină vă poate ajuta să combateți nivelurile scăzute ale acestui hormon și să vă normalizați ceasul intern.
Mai multe studii au demonstrat că melatonina poate susține odihna, favorizând obținerea unui somn mai bun.
Un studiu a analizat efectul utilizării unor ochelari care blochează lumina albastră asupra producției de melatonină.
Participanții la studiu, cu vârste cuprinse între 17 și 42 de ani, au urmat aceleași obiceiuri timp de 7 zile, apoi au purtat acești ochelari cu lumină roșie cu trei ore înainte de culcare, timp de două săptămâni, în timp ce își desfășurau încă rutina digitală de noapte. Rezultatele au arătat o creștere cu 58% a nivelului lor de melatonină pe timp de noapte, care a făcut ca procesul de a adormi să fie mult mai rapid. Astfel, s-a obținut un somn fără treziri și o prelungire a acestuia cu 24 de minute, față de expunerea normală la lumina albastră, care a redus durata somnului cu aproximativ 16 minute.
O meta-analiză a urmărit efectele administrării orale a melatoninei asupra calității și duratei somnului
Această analiză amplă a 19 studii efectuate pe copii și adulți cu tulburări de somn, a constatat că melatonina a redus timpul necesar adormirii, a crescut timpul total de somn și a îmbunătățit calitatea somnului cu 33% după 14 zile de administrare.