De Ce Nu Se Asimileaza Proteinele?

De Ce Nu Se Asimileaza Proteinele?

     Atunci când proteinele nu se asimilează corect, sunt dereglate aceleaşi procese ca şi în cazul insuficienţei proteinelor. Ba mai mult, are loc intoxicarea organismului, care reduce imunitatea din cauza confruntării constante cu proteinele alimentare, iar ulterior apar alergii şi boli autoimune. Dar care sunt cauzele care pot conduce la împiedicarea asimilării proteinelor?

 



     1. Boli gastrointestinale


     Procesul de digerare a proteinelor începe în stomac. O condiţie obligatorie este aciditatea corespunzătoare şi starea perfectă a mucoasei stomacului, care secretă enzime. Acestea sunt secretate de pancreas. După 25 de ani activitatea pancreasului se reduce şi cu fiece an, el secretă tot mai puţine enzime.
Procesul de scindare a proteinelor se încheie în intestin, tot acolo are loc asimilarea lor. De aceea, un intestin sănătos este la fel de important ca şi un stomac sănătos.


       2. Insuficienţă de celuloză (fibre alimentare), care însoţesc proteinele


       Enzimele necesare sun prezente și în fibrele din legume. Fiecare tip de proteine se caracterizează printr-un coeficient de asimilare, adoptat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care indică ce cantitate a proteinelor de acest tip se asimilează în condiţii ideale. De exemplu, coeficientul de asimilare a cărnii de vită este de 0,9. Aceasta înseamnă că din 20 gr. de proteine se vor asimila (în condiţii ideale) doar 18 gr.

 

 


        3. Excesul de mâncare


        Pancreasul secretă aproximativ aceeaşi cantitate de enzime de 4-5 ori pe zi şi asimilează cel mult, mai exact 35 gr. de proteine de fiecare dată. De aceea, nu are sens să consumi norma zilnică de proteine la o singură masă şi să te bucuri că ţi-ai îndeplinit misiunea.

        Excesul de proteine are impact negativ asupra digestiei şi sănătăţii în ansamblu, deoarece proteinele nedigerate încep procesul de putrefacţie în intestine. Ca urmare apare constipaţia, creşte nivelul de acetonă în sânge, greutate la stomac, greţuri şi alte senzaţii neplăcute.

         4. Nerespectarea echilibrului de apă


         În momentul scindării proteinelor în stomac şi în timpul deplasării lor în intestin, organismul utilizează activ apa. În cazul insuficienţei acesteia, este îngreunat procesul de asimilare a proteinelor. Doar în timpul mesei străduieşte-te să nu bei apă. Vei face mai rău – sucul gastric se va dilua şi se va reduce aciditatea, necesară pentru prelucrarea proteinelor.

 


          5. Prelucrare excesivă a produselor


          100 gr. de piept de pui  conţin aproximativ 25 gr. de proteine. Câteva proteine se pierd din cauza coeficientului de asimilare, însă vei pierde mai multe proteine dacă vei prăji carnea într-o cantitate mare de ulei. Enzimele vor ajunge cu greu la proteine. În schimb dacă vei mărunţi produsul, de exemplu vei face o tocătură, atunci carnea se va asimila mai rapid.

             Uneori indicii de digerare şi asimilare a hrănii nu coincid. De exemplu, ouăle fierte tari se asimilează mai bine decât ouăle moi. Însă ouăle fierte tari, se digeră mai dificil decât cele moi.