De ce sunt Tantarii mai Atrasi de Unele Persoane

De ce sunt Tantarii mai Atrasi de Unele Persoane

Ești un magnet pentru tânțari? Există dovezi științifice care explică ce anume atrage aceste insecte, aceste lucruri putând fi utile pentru a le evita. Experții spun că 2 factori majori care atrag țânțarii au legătură cu vederea și mirosul – ceea ce poate fi evident, însă știința nu a explicat cum putem învinge aceste simțuri ale insectelor. Există tot felul de mituri despre ceea ce îi atrage sau respinge, iar cercetătorii au studiat aceste fenomene pentru a ne ajuta să evităm aceste insecte.

1. Dioxidul de carbon

Cu toții emitem dioxid de carbon atunci când respirăm. De asemenea, producem mai mult dioxid când suntem activi, cum ar fi în timpul exercițiilor fizice. Tânțarii pot detecta modificări ale dioxidului de carbon din mediul înconjurător, iar cercetările au arătat că anumite specii de țânțari răspund diferit la acest gaz.

Cert este că o creștere a dioxidului de carbon poate informa un țânțar în legătură cu faptul că o potențială gazdă se află în apropiere. Cu cât expirăm mai mult, cu atât țânțarii devin mai atrași. De asemenea, trebuie menționat faptul că expirăm dioxid de carbon pe nas și gură, ceea ce explică motivul pentru care țânțarii roiesc în jurul capului nostru în timpul nopții.

2. Îmbrăcămintea

Așa cum am menționat mai devreme, țânțarii folosesc ochii pentru a viza victimele. Mai mult, studiile au arătat că o mare parte din instinctele acestor insecte se bazează pe simțul vizual (mai ales după-amiaza), iar primul lor mod de căutare a oamenilor este prin vedere.

Cercetările au arătat că purtarea culorilor închise (verde, negru, roșu) ne face mai ușor observabili de către țânțari.

3. Tipul de sânge

Așa cum bine știm, pentru țânțari totul se reduce la sânge și nectar. Țânțarii adulți supraviețuiesc cu nectar, însă femelele se bazează pe proteinele din sângele uman pentru producerea de ouă.

Așadar, nu este de mirare faptul că unele grupe de sânge pot fi mai atractive pentru țânțari decât altele. Cercetările au descoperit că persoanele cu grupa sanguină 0 sunt aproape de 2 ori mai atractive pentru țânțari decât cele cu grupa sanguină A, în timp ce oamenii cu grupa sanguină B erau la mijlocul clasamentului. În plus, 87% dintre oameni produc o secreție care semnalează ce grupă de sânge dețin. Bineînțeles, țânțarii sunt mai atrași de acești 87% mai mult decât de cei care nu au această secreție, indiferent de grupa sanguină.

4. Căldură și transpirație

Țânțarii au nas, aparent, și pentru alte mirosuri în afară de dioxidul de carbon. Pot adulmeca victime prin intermediul acidului lactic, amoniac și alți compuși emiși prin transpirație. De asemenea, le plac persoanele cu o temperatură corporală mai mare.

Având în vedere faptul că o dietă bogată în proteine duce la formarea de amoniac în sânge, iar exercițiul fizic intens crește acumularea de acid lactic și temperatura bazală a corpului, este evident de ce sunt țânțarii mai atrași de persoanele active.

În general, țânțarii vor mușca orice parte a corpului la care au acces. Cu toate acestea, studiile au arătat faptul că aceste insecte preferă anumite zone. De exemplu, un studiu a dovedit că cel puțin 2 specii comune de țânțari preferă să muște în jurul capului și al picioarelor. Experții afirmă faptul că acest fenomen are legătură cu temperatura pielii și numărul glandelor sudoripare din aceste zone.