Decoratiunile de Craciun pot fi Periculoase pentru Sanatate?

Decoratiunile de Craciun pot fi Periculoase pentru Sanatate?

Majoritatea decorațiunilor, jucăriilor, ornamentelor și plantelor de sărbători nu vă vor face rău, dar unele pot prezenta riscuri pentru sănătate dacă nu sunt manipulate corespunzător. Practicarea unor bune obiceiuri de igienă, cum ar fi spălarea mâinilor pentru a preveni transferul potențial de substanțe chimice nedorite după manipularea articolelor, pot ajuta la limitarea riscurilor în special în cazul copiilor mici.

Experții spun că îngrijorarea crescută în jurul articolelor de sărbători potențial toxice, cum ar fi ornamentele, este în general supraestimat și riscul real este de fapt foarte scăzut.

Pentru unele familii, în special pentru cele cu copii mici, sărbătorile pot crește, de asemenea, îngrijorări cu privire la riscurile potențiale pentru sănătate. Nu este un lucru neobișnuit să vezi rapoarte în această perioadă a anului despre jucării periculoase, substanțe chimice toxice în decorațiunile de Crăciun și chiar plante otrăvitoare de sărbători, fiind un motiv de îngrijorare.

Vestea bună este că îngrijorarea în jurul acestor elemente potențial periculoase este, în general, exagerată.

Am separat faptele de ficțiune despre patru categorii de produse de vacanță și de riscurile reale pe care acestea le pot prezenta:

Jucăriile

Sărbătorile și jucăriile merg întotdeaua împreună. Dar, la fel ca și decorațiunile și ornamentele de sărbători, în funcție de calitatea și fabricarea jucăriei, există și un potențial de contaminare cu plumb sau alte metale grele, cel mai frecvent prin intermediul vopselei. 

În plus, odată cu creșterea popularității cadourilor electronice, bateriile reprezintă un pericol din ce în ce mai frecvent, în special pentru copiii mici. Acestea pot duce de fapt la arsuri foarte grave și la deteriorarea esofagului, precum și a stomacului.

Decoratiuni și lumini de Craciun 

Toate acele ornamente frumoase ale copacilor, pe care le scoateți din depozite o dată pe an au potențialul de a conține substanțe toxice. Cel mai frecvent acestea pot conține plumb. 

Mai multe știri au speculat cu privire la potențialul expunerii la plumb din decorațiunile de sărbători, dar nu este clar ce amenințare reală, dacă există, reprezintă aceste articole pentru persoane. De asemenea, poate fi dificil să știi sigur dacă ornamentele și decorațiunile tale conțin sau nu plumb. 

Un studiu din 2014 a constatat că 13% din produsele sezoniere de vacanță vândute la principalii comercianți conțineau niveluri de plumb care depășeau un prag considerat sigur pentru jucăriile pentru copii. Deși produsele nu sunt reglementate ca jucării pentru copii, ele pot fi manipulate de copii în timpul sărbătorilor. 

Plumbul este încă utilizat într-o serie de procese de fabricație pentru articole de consum. Cu atât mai mult în articolele fabricate în afara SUA, unde standardele sunt de obicei mai permisive. Cercetătorii avertizează totuși că părinții ar trebui să fie precauți cu copiii în jurul ornamentelor și decorațiunilor de sărbători. Ei previzează că, deși expunerea la plumb este puțin probabilă prin contactul cu pielea, aceasta poate pătrunde foarte ușor în corp prin gură.

Hârtie de ambalat

Hârtia de ambalat este frumoasă, de aceea o folosim pentru a împacheta cadouri. Dar componentele care o fac frumosă - cerneală, coloranți și alte substanțe chimice - înseamnă, de asemenea, că are potențialul de a conține substanțe toxice. 

Există un număr din ce în ce mai mare de substanțe chimice utilizate pentru tratarea hârtiei, pentru a face hârtia mai elaborată și uneori care poate include utilizarea metalelor grele. Dar, la fel ca jucăriile și decorațiunile menționate mai sus cum și unde este fabricată hârtia va avea o influență puternică asupra substanțelor chimice conținute. 

Manipularea hârtiei și împachetarea cadourilor cu ea nu vă va face să vă îmbolnăviți, dar, de regulă, nu lăsați copiii să le pună în gură.

Plante specifice Crăciunului

Craciunița sau vascul sunt cele mai populare plante din preajma sărbătorilor de ianră. Cu toate acestea, au și reputația de a fi plante cu potențial otravitor. Un articol din 2012  cu privirea la toxicitatea celor mai comune plante decorative de sărbători a constatat că majoritatea ingerărilor, chiar și la copii, sunt asimptomatice.

Cu toate acestea, expunerile se întâmplă destul de frecvent. În cea mai mare parte, majoritatea copiilor, chiar dacă ingerează aceste plante, nu vor avea simptome evidente și probabil că o vor tolera destul de bine.

Concluzie:

Majoritatea decorațiunilor, a jucăriilor, a ornamentelor și a plantelor de sărbători nu vă vor face rău. Insistați asupra unor obiceiuri de igienă personala.