Descoperirea unui Nou Medicament Impotriva Obezitatii

Descoperirea unui Nou Medicament Impotriva Obezitatii

Aproximativ o treime (35%) dintre persoanele care au luat noul medicament pentru tratarea obezității, au pierdut mai mult de o cincime din greutatea corporală totală, conform unui studiu nou, realizat la nivel global.

Rezultatele studiului internațional, publicat în New England Journal for Medicine, sunt apreciate drept revoluționare în acest domeniu, pentru îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor care se confruntă cu obezitatea.

Medicamentul, care are ca substanță principală semaglutida, acționează prin influențarea propriului sistem de reglare a apetitului din creier, ceea ce are ca efect diminuarea senzației de foame și a numărului de calorii consumate.

Inițial, această substanță a fost descoperită pentru efectul antidiabetic, fiind folosită în tratamentul diabetului zaharat de tip 2.

Trei sferturi (75%) dintre persoanele care au primit semaglutidă de 2.4 mg au pierdut mai mult de 10% din greutatea corporală și aproximativ o treime dintre participanți au pierdut 20% din greutatea totală.

Este important să menționăm faptul că niciun alt medicament nu a avut, până acum, aceste efecte. Pentru prima dată, oamenii care suferă de obezitate de tip 2 sau 3 (adesea numită obezitate morbidă) pot obține prin intermediul acestui medicament ceea ce a fost posibil până acum doar prin intervenții chirurgicale de slăbire.

Cu toate că obezitatea la nivel mondial se dovedește a fi fatală pentru aproximativ 3.4 milioane de oameni anual, impactul acestei afecțiuni asupra sănătății a fost adus în centrul atenției de COVID-19.

S-a dovedit faptul că obezitatea amplifică agresivitatea virusului și determină creșterea riscului de a dezvolta numeroase afecțiuni, care pot limita durata și calitatea vieții, precum afecțiunile cardiovasculare, diabetul de tip 2, afecțiunile de la nivelul fiactului și anumite tipuri de neoplazii.

Pe baza dovezilor din acest studiu, medicamentul a fost supus aprobării pentru folosirea lui ca tratament pentru obezitate, atât în cadrul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), cât și în cadrul Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Faza a 3-a a studiului randomizat, a cuprins 1,961 de adulți, care erau fie supraponderali, fie obezi și s-a defășurat în 129 de locații din 16 țări din Asia, Europa, America de Nord și America de Sud.

Participanților le-a fost administrată săptămânal o doză de 2.4 mg de semaglutidă (sau placebo în funcție de grupul în care au fost repartizați). În total, 94.3% dintre participanți au finalizat studiul de 68 de săptămâni, care a început în toamna anului 2018.

Participanții au primit, de asemenea, consiliere din partea dieteticienilor, pentru a-i ajuta să respecte dieta și să mențină sau chiar să sporească activitatea fizică, în vederea îmbunătățirii stării fizice și psihice, dar și a stării de sănătate.

Cei care au luat medicamentul au observat, de asemenea, o diminuare a factorilor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare și diabet, cum ar fi circumferința taliei, nivelul grăsimilor din sânge, al glicemiei și tensiunea arterială și au raportat îmbunătățiri în ceea ce privește calitatea vieții.

Când vorbim despre siguranța administrării acestui medicament, unii participanți au raportat efecte secundare, precum stări de greață ușoară până la moderată, diaree, care au fost tranzitorii și, în general, au fost remediate fără întreruperea definitivă a studiului.