Deviatia de Sept si Efortul Fizic – Tehnici de Imbunatatire a Respiratiei

O situație frustrantă apare atunci când corpul tău se simte suficient de puternic și energizat pentru a face un antrenament intens, dar problemele de respirație te împiedică să îți îndeplinești planurile. Pentru unii, poate fi vorba de o răceală sau un episod de astm. Însă, pentru alții, acest fenomen se datorează unei probleme structurale la nivelul nasului, cel mai frecvent fiind vorba despre un sept deviat.
Un control bun al respirației în timpul efortului fizic este deja destul de dificil de realizat, însă atunci când adaugi și un sept deviat, pot exista complicații suplimentare. Din fericire, există câteva lucruri pe care le putem face pentru a îmbunătăți respirația.
Partea subțire care separă pasajele nazale din interiorul nasului se numește ‘’sept‘’ și, în mod ideal, ar trebui să fie aliniat de sus până jos. În realitate, potrivit Harvard Health, septul este ușor descentrat la aproape 80% dintre noi, însă fără niciun efect sesizabil asupra funcției respiratorii.
Însă, atunci când această structură cartilaginoasă suferă modificări semnificative de formă, fie la naștere, fie în urma unei traume, unul sau ambele pasaje nazale se pot bloca și ca urmare, se restricționează sever fluxul de aer.
Pe lângă îngreunarea efortului fizic, un sept deviat afectează numeroase aspecte ale vieții noastre. Potrivit Clinicii Mayo, această problemă tulbură semnificativ somnul, care, la rândul său, poate afecta negativ starea generală de sănătate.
De ce este atât de importantă respirația nazală? Deoarece unele dintre funcțiile cele mai importante ale nasului sunt încălzirea, umidifierea și filtrarea în mod natural a aerului pe care îl respirăm.
Din cauza unei deviații semnificative de sept, poți încerca să compensezi lipsa aerului prin respirația orală. Însă, aerul rece și uscat datorat respirației orale, poate declanșa îngustarea și inflamația pasajelor bronșice, ceea ce îngreunează respirația.
Soluția este respirația funcțională
Respirația funcțională se realizează cu ajutorul diafragmei și este o respirație ritmică. Aceasta îmbunătățește performanța, recuperarea și chiar somnul. Deoarece respirația nazală este mai lentă, aerul coboară în căile respiratorii inferioare, crescând acumularea dioxidului de carbon (care este necesar pentru difuzarea oxigenului) și eliberează oxid nitric, care este, practic, un vasodilatator.
Dacă aveți un sept deviat care nu blochează complet căile respiratorii nazale, cel mai bun mod de a îmbunătăți respirația este să o exersați atunci când nu vă antrenați.
- Încercați să faceți exerciții respiratorii în timp ce vă odihniți: timp de 2-3 minute pe zi, exersați respirația lentă pe nas. Ca orice lucru pe care îl repeți de suficiente ori, cu timpul, devii mai bun la acel lucru.
- Apoi, treceți la următoarea etapă: ori de câte ori faceți o formă de activitate fizică, fie că doar mergeți sau vă antrenați, țineți gura închisă și folosiți doar respirația nazală. Nu uitați să faceți pauze atunci când simțiți că efortul devine prea mare și vreți să compensați cu respirația orală. De îndată ce exercițiul devine mai intens, există o creștere naturală de dioxid de carbon care se acumulează în organism.
- Încercați apoi, cu timpul, să măriți aceste intervale: o metodă practicată de unii maratoniști este să păstreze o gură de apă în cavitatea orală, ceea ce îi obligă să respire pe nas.
Pe lângă încorporararea tehnicilor de controlare a respirației, există și o varietate de produse fără prescripție medicală, cum ar fi decongestionantele nazale sau uleiurile esențiale, care pot ajuta la îmbunătățirea funcției respiratorii.