Diferenta dintre Miere si Zahar

Diferenta dintre Miere si Zahar

Mierea și zahărul sunt printre cei mai populari îndulcitori naturali. Deși ambele sunt destinate îndulcirii băuturii sau alimentelor, beneficiile lor nutriționale variază. Atât mierea cât si zahărul sunt carbohidrați compuși în principal din glucoză și fructoză și deasemenea ambele pot duce la creșterea în greutate dacă sunt utilizate în exces. Deși reputația mierii de a fi mai sănătoasă este răspândită pe scară largă vom descoperi în acest articol adevărul. Iată ce trebuie să știți.

Mierea

Albinele folosesc nectarul pe care îl colectează din flori pentru a crea miere. Această substanță groasă este de obicei consumată sub formă lichidă și poate varia de culoare de la galben pal la maro închis.

Mierea este compusă în principal din apă și două zaharuri: fructoză și glucoză. De asemenea, conține în cantități mici:

  • Enzime;
  • Aminoacizi;
  • Vitamine B;
  • Vitamina C;
  • Minerale;
  • Antioxidanți;

Mulți dintre antioxidanții găsiți în miere sunt clasificați ca flavonoizi. Flavonoidele au proprietăți antiinflamatorii, care pot oferi unele beneficii pentru sănătate. Există mai mult de 300 de soiuri de miere. Fiecare varietate de miere are o culoare și o aromă distincte. De exemplu, mierea de hrișcă este o miere întunecată populară, cunoscută pentru gustul său de malț.

Indiferent de tipul pe care îl preferați, orice fel de miere poate crește nivelul zahărului din sânge.

Care sunt beneficiile mierii?

Mierea este mai bogată în fructoză decât în glucoză. Fructoza este mai dulce decât glucoza, deci este posibil să puteți folosi o cantitate mai mică de miere în mâncare sau băutură fără a sacrifica gustul dulce. Urmele de vitamine și minerale găsite în miere pot avea, de asemenea, beneficii suplimentare pentru sănătate. Mierea crudă, nepasteurizată, conține urme de polen local, care pot ajuta la desensibilizarea reacțiilor alergice.

Poate ajuta la distrugerea germenilor, deoarece are proprietăți antimicrobiene. Atunci când este utilizat ca un gel sub formă de gel, poate ajuta la promovarea vindecării rănilor și arsurilor minore. De asemenea, poate ajuta la ușurarea tusei și a durerilor de gât.

În general, mierea se prelucrează mai puțin decât zahărul. Este nevoie de pasteurizare dar mierea poate fi consumată și crudă.

Există dezavantaje pentru miere?

La aproximativ 22 de calorii pe linguriță, mierea are un conținut ridicat de calorii. Se compune în principal din zahăr și trebuie utilizată cu precauție. Acest lucru este valabil mai ales dacă aveți probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, bolile de inimă sau obezitatea.

Zahărul

Zahărul este alcătuit dintr-o combinație de glucoză și fructoză, care se leagă împreună pentru a forma zaharoză. Nu are vitamine sau nutrienți adăugați.

Un carbohidrat dens în calorii, zahărul este derivat din sfecla de zahăr și din plantele de trestie de zahăr. Necesită procesare cu mai multe etape înainte de a deveni zahărul de masă rafinat și granulat pe care îl folosim cel mai des. Dintre numeroasele tipuri diferite de zahăr, zahărul alb, maro și brut este cel mai frecvent utilizat. Zaharul brun este o combinație de zahăr alb și melasă și poate avea urme de nutrienți. Este utilizat în principal la coacere.

Zahărul brut este o versiune mai puțin rafinată a zahărului alb. Este de culoare maro deschis și conține cristale mai mari. Zahărul brut nu variază nutrițional față de zahărul alb.

Există dezavantaje ale zahărului?

Consumați prea mult zahăr vă poate crește riscul de boli de inimă și diabet de tip 2. Zahărul este un ingredient obișnuit în multe alimente procesate, deci este posibil să consumați mai mult din el decât vă dați seama. Acest lucru poate duce la creșterea în greutate și obezitate. Persoanele cu diabet ar trebui să urmărească consumul de zahăr, deoarece poate provoca creșterea zahărului din sânge.

Dacă este consumat în cantități mai mari decât are nevoie corpul dumneavoastră, zahărul poate oferi o explozie rapidă de combustibil urmată de o scădere bruscă a energiei. Este posibil ca organismul să considere zahăr mai greu de digerat decât mierea, deoarece nu conține enzime.

Sfaturi pentru reducerea îndulcitorilor

Mulți oameni caută zahăr și miere din obișnuință. Ne obișnuim cu gustul din băuturile și mâncarea noastră și ne lipsește acea poftă de dulce atunci când renunțăm la ea. În loc să eliminați complet una dintre ele, vă poate ajuta să reduceți aportul.

Încercați să folosiți o jumătate de linguriță de miere în ceai sau o jumătate de plic de zahăr în cafea, în loc de o porție completă. Dacă utilizați zahăr la coacere, reducerea cantității cu o treime poate avea un impact mai mic asupra gustului decât v-ați putea aștepta.

Concluzie:

Acești doi îndulcitori folosiți pe scară largă au gusturi și texturi foarte diferite. Experimentarea cu fiecare în timp ce țineți cont de cantitatea pe care o utilizați vă poate ajuta să decideți care este cel mai potrivit. Mierea poate avea o repetiție mai bună, dar atât mierea, cât și zahărul pot avea efecte negative asupra sănătății dumneavoastră atunci când sunt utilizate în exces.