Ecran LED vs OLED | Care este mai Bun pentru Somn si Arderea Grasimilor?

Ecran LED vs OLED | Care este mai Bun pentru Somn si Arderea Grasimilor?

Cercetătorii au descoperit că expunerea la anumite tipuri de lumină înainte de somn poate avea diverse efecte asupra metabolismului energetic în timpul somnului. În mod specific, oamenii care au adormit după expunerea la lumina OLED (care emite lumină albă policromatică și conține mai puțină lumină albastră decât LED-urile) au avut o creștere semnificativă a oxidării grăsimilor și o temperatură a corpului mai scăzută, ceea ce indică faptul că există mai puține consecințe negative asupra sănătății în comparație cu expunerea nocturnă la LED-uri.

Lumina albastră este o lumină vizibilă cu energie ridicată, recunoscută pe scară largă pentru efectele nocive precum disconfortul ocular, deteriorarea retinei și favorizarea anumitor afecțiuni precum cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare, obezitatea și cea mai frecventă afecțiune datorată acestei lumini, insomnia.

Conform unor studii ample realizate în Korea, ecranele LCD emit de 3,1 ori mai multă lumină albastră decât ecranele OLED pe toate dispozitivele testate: de la lămpi și televizoare, la cele mai performante smartphone-uri.  

LED-urile albe policromatice emit o cantitate mare de lumină albastră, care a fost asociată cu numeroase efecte negative asupra sănătății, inclusiv sănătatea metabolică. În schimb, OLED-urile emit lumină albă policromatică, care conține mult mai puțină lumină albastră. Cu toate acestea, impactul expunerii la LED și OLED pe timp de noapte nu a fost comparat până acum în ceea ce privește modificările metabolismului energetic din timpul somnului, fenomen abordat de cercetătorii japonezi în acest studiu.

Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au expus 10 bărbați la lumină LED, OLED sau lumină slabă timp de 4 ore, înainte de a dormi într-o cameră metabolică.

  • În ziua experimentului fiecare participant a sosit cu 6 ore înainte de ora la care obișnuia să doarmă. Oamenii de știință le-au atașat diferiți senzori pentru a măsura consumul energetic, temperatura corpului, oxidarea grăsimilor și nivelurile de melatonină pe parcursul somnului.
  • Odată ajunși în cameră, li s-au acordat 30 de minute pentru a se adapta la întuneric și apoi li s-a servit cina.
  • Participanții au fost apoi expuși fie la LED, OLED, fie la lumină estompată timp de 4 ore, până când au ajuns la ora la care în mod normal s-ar fi culcat.
  • Participanții nu au călătorit recent și nu au muncit în ture de noapte.

Deși nu s-a putut diferenția calitatea somnului, consumul energetic și temperatura corpului au scăzut semnificativ după expunerea la OLED. Mai mult, oxidarea grăsimilor în timpul somnului a fost semnificativ mai mică după expunerea la LED comparativ cu OLED.

Aceste descoperiri sugerează faptul că anumite tipuri de lumină, cum ar fi cea emisă de LED, pot influența indirect creșterea în greutate împreună cu alte modificări patologice.

Numeroase ocupații și activități implică expunerea la lumina artificială înainte de somn. Noile informații despre efectele diferitelor tipuri de lumină asupra proceselor fizice pot facilita selectarea surselor de lumină, astfel încât să diminuăm consecințele expunerii la lumina artificială pe timp de noapte. Mai mult, aceste constatări confirmă ipotezele cu privire la rolul luminii în metabolismul energetic în timpul somnului. Astfel, dacă aveți de ales, device-urile inteligente pe bază de OLED sunt varianta mai bună în ceea ce privește oxidarea grăsimilor, reglarea temperaturii corporale și a metabolismului energetic.