Eficienta Plantelor Medicinale pentru Slabit

Eficienta Plantelor Medicinale pentru Slabit

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney au efectuat prima analiză globală din ultimii 19 ani, privind eficiența ierburilor medicinale pentru pierderea în greutate.

Având în vedere că numărul cazurilor de obezitate este unul semnificativ la nivel global, tot mai multe persoane apelează la suplimentele din plante, ca o alternativă pentru a își menține greutatea sau pentru a slăbi. Problema suplimentelor este faptul că, spre deosebire de medicamente, nu sunt necesare dovezi clinice ale eficienței lor înainte ca acestea să fie puse la dispoziția publicului, în supermarketuri, farmacii etc. Analiza sistematică și meta-analiza, publicate în ''Diabetes, Obesity & Metabolism'', au analizat cele mai recente cercetări internaționale în acest domeniu, prin 54 de studii randomizate, controlate, care compară efectul medicamentelor pe bază de plante cu efectul placebo, pentru pierderea în greutate, la peste 4.000 de participanți.

Rolul suplimentelor pe bază de plante în pierderea greutății

Cele mai recente date despre utilizarea suplimentelor pentru slăbit, dintr-un studiu american, au arătat faptul că în rândul persoanelor care încearcă să slabească, 16% dintre aceștia(12% bărbați și 19% femei) au raportat utilizarea acestora în trecut. Medicamentele pe bază de plante sau ''suplimentele pe bază de plante'', așa cum sunt ele cunoscute în mod obișnuit, sunt produse care conțin o plantă sau combinații de mai multe plante, ca ingredient activ. Acestea se prezintă sub diferite forme, precum pastile, pulberi sau lichide. Cele mai comune suplimente pe bază de plante folosite pentru slăbit, includ ceaiul verde, garcinia cambogia, fasolea albă, ginseng, mango african etc. În urma unui studiu britanic recent, cercetătorii au descoperit că unele suplimente alimentare pe bază de plante, nu au în compoziția lor plantele menționate pe etichetă. Echipa de experți a producției BBC ''Trust Me, I'm a Doctor'', a realizat un studiu în cadrul căruia au fost testate 70 de suplimente alimentare, de la firme diferite. Din 30 de produse ce pretindeau a fi suplimente cu planta ginkgo biloba, numai 8 conțineau extractul din această plantă, în cantități reduse. În cazul altor suplimente pe bază de plante, recomandate pentru tratamentul bolilor hepatice, substanța activă reprezentată de extractul de armurariu nu a fost identificată, fiind prezente, în schimb, diverse substanțe ce nu au putut fi recunoscute. Oamenii de știință au atras atenția asupra faptului că  între anii 1996 și 2006, 1.000 de suplimente pe bază de plante, cu scopul pierderii în greutate, au fost înscrise în ''Australian Register of Therapeutic Goods'', fără evaluarea eficacității. Aceste substanțe pot fi vândute și comercializate publicului larg, iar responsabilii(cei care importă, exportă sau fabrică aceste suplimente) trebuie să dețină, dar nu neapărat să producă, dovezi care să justifice argumentele lor, în legătură cu beneficiile și efectele produselor. Mai mult, cercetătorii au observat că doar 20% din listările noi sunt audiate anual, pentru a se asigura că îndeplinesc această cerință. Creșterea industriei și popularității acestor produse, evidențiază importanța realizării unor studii solide, precum acesta, privind eficacitatea și siguranța acestor suplimente, în ceea ce privește pierderea în greutate. Este important de menționat că această analiză a exclus studiile în care medicamentul pe bază de plante nu a inclus întreaga plantă sau situațiile în care a fost alcătuit din uleiuri vegetale, sau combinat cu alte suplimente alimentare, cum ar fi fibre și proteine.

Rezultatele analizei și meta-analizei

Echipa de cercetare a descoperit faptul că, deși unele produse pe bază de plante au avut ca rezultat pierderea în greutate, aceasta fiind statistic mai mare decât cea a grupurilor placebo, scăderea în greutate a fost mai mică de 2.5kg și prin urmare, nu are o semnificație clinică. Astfel, această constatare sugerează faptul că nu există dovezi suficiente pentru a recomanda oricare dintre aceste suplimente din plante, pentru tratamentul obezității. Deși majoritatea acestor plante par sigure pentru consumul pe terment scurt, acestea nu vor avea ca rezultat o pierdere în greutate semnificativă.