Este Benefica Alergarea Pe Stomacul Gol?

Este Benefica Alergarea Pe Stomacul Gol?

    Există diferite tipuri de persoane, unii preferă să nu mănânce nimic înainte de alergare, fie din lipsă de timp, fie din cauza orei prea devreme, ori fie că au în minte afirmația prin care alergatul pe stomacul gol arde mult mai multe calorii decât orice altceva.

 

 

     Adesea este vorba de alergările de dimineață, astfel că activitatea fizică se desfășoară la 8-10 ore sau chiar și mai mult în funcție de stilul de viață și dieta urmată. Așadar, în ce măsură influențează această decizie performanțele sportive, forma fizică și starea de sănătate?

      Dacă nu ai mâncat dimineața, rezervele de glicogen, sursa principală de energie a organismului, sunt reduse. Unele teorii propun creșterea eficienței corpului în folosirea grăsimilor ca sursă de energie, în loc de carbohidrați, deoarece organismul poate stoca o cantitate limitată de glicogen. Astfel, dacă alergi cu rezerve scăzute de glicogen, pe stomacul gol, corpul va fi forțat să ardă grăsime, devenind mai eficient la această activitate. 

 

      Totuși antrenamentelor pe stomacul gol pentru o perioadă mai lungă de timp afectează performanța și nu îmbunătățesc capacitatea de utilizare a grăsimilor ca sursă de energie.

       A mânca sau nu dimineața, înainte de alergare, ține de preferințele fiecăruia, însă cercetătorii nu au ajuns la o concluzie cu privire la această temă și nu există studii care să arate că alergarea pe stomacul gol crește arderea grăsimilor, îmbunătățește rezistența aerobică sau ajută la slăbit. În schimb, poate crește riscul de accidentare, deoarece atunci când te simți fără energie s-ar putea să nu mai fii atent la forma de alergare. Alergatul fără a mânca înainte poate fi într-adevăr de ajutor pentru cei cu probleme digestive, ca greață sau crampe la stomac.

      Poți să alergi pe stomacul gol dacă ți-ai propus să faci mișcare doar pentru 30-60 de minute, la un ritm lejer sau mediu și te hidratezi bine. Pentru refacere, este bine să mănânci în primele 30 de minute după activitatea fizică, ca să permiți corpului să absoarbă mai repede nutrienți și să-și refacă rezervele de energie. Deci chiar dacă ieși la alergat pe stomacul gol, e bine să iei apoi micul dejun. Poți consuma un shake sau un smoothie dacă simți că nu te poți atinge de mâncare solidă.



      Dacă ai în plan o alergare mai lungă de o oră, dar la un ritm lejer, poți alege o gustare mică înainte. Pentru antrenamentele la intensitate ridicată și long runs este de preferat să mănânci înainte.

      Dar trebuie să știi că antrenamentele pe stomacul gol pot fi chiar periculoase pentru anumite categorii de persoane, cum sunt cele cu diabet, care în astfel de situații pot face hipoglicemie. De aceea, este bine ca ele să-și verifice glicemia înainte de alergare și să ia măcar o gustare.

       Dacă nu ești adeptul alergatului pe stomacul gol, poți cu 1-3 ore înainte de a ieși la alergat, să servești un mic dejun de 300-500 kcal, cu carbohidrați, dar puține grăsimi și fibre. De exemplu:

  • Cereale integrale cu iaurt sau lapte;
  • Pâine integrală prăjită cu unt de arahide;
  • Baton de cereale;
  • Banană;
  • Măr;
  • Fructe uscate;
  • Orez cu lapte;

       Nu trebuie ca micul dejun să fie neapărat compus din recomandările noastre, orice altceva de acest fel ți se potrivește. Este important să testezi la antrenamente mai multe opțiuni de mic dejun, ca să nu ai surprize neplăcute ulterior. Vezi cum te simți la alergările pe stomacul gol și ajustează-ți programul în funcție de nevoi, însă nu neglija refacerea rezervelor de energie după efort!