Este Glucozamina Eficienta pentru Durerile Articulare?

Glucozamina este un compus care se găsește în mod natural în organism, fiind alcătuit din fructoză și aminoacidul glutamină. Glucozamina are proprietăți antiinflamatorii naturale, precum și efecte anti-îmbătrânire și este necesară pentru a produce glicozaminoglican, o moleculă utilizată în formarea și repararea cartilajului și a altor țesuturi ale corpului. Deoarece producția acestui compus încetinește cu vârsta, unii oameni folosesc suplimente pe bază de glucozamină pentru combaterea anumitor afecțiuni, care apar odată cu înaintarea în vârstă, cum ar fi osteoartrita.
Se consideră că administrarea glucozaminei ca supliment poate reduce efectele osteoartritei, prin restabilirea aportului de glucozamină al organismului și repararea cartilajului deteriorat.
În medicina alternativă, se consideră că glucozamina poate ajuta la ameliorarea anumitor afecțiuni:
- Diabet
- Colesterol mărit
- Inflamație cronică
- Osteorartrită
Glucozamina a fost studiată pe scară largă, însă rezultatele au fost neconcludente. S-a dovedit că oferă unele beneficii pentru sănătate, inclusiv diminuarea durerii, deși un studiu din 2018, publicat în revista științifică Orthopedics, a sugerat faptul că beneficiile se pot datora efectului placebo.
Cu toate acestea, studiile controlate au raportat glucozamina ca fiind eficientă în ameliorarea durerii la pacienții cu osteoartrită și pentru creșterea razei de mișcare la nivelul articulațiilor.
Un studiu dublu-orb, de 4 săptămâni, cu 252 de pacienți cu osteoartrită la nivelul genunchiului, a concluzionat prin faptul că 500 mg de sulfat de glucozamină pe care orală, administrat de 3 ori/zi este mai eficient decât efectul placebo în ceea ce privește ameliorarea durerii.
O meta-analiză recentă a concluzionat prin faptul că suplimentele pe bază de glucozamină pot diminua durerea și pot îmbunătăți mișcările funcționale, în cazul persoanelor cu osteoartrită. Meta-analiza a inclus 20 de studii randomizate și controlate, care au implicat 2.570 de adulți.
Studii mai recente au susținut nu numai faptul că glucozamina ajută la ameliorarea durerii cauzate de artrită, ci poate preveni și pierderea cartilajului.
Potrivit unui studiu de 6 ani publicat în Arthritis Care & Research, pierderea cartilajului pare a fi încetinită la adulții cu osteoartrită, care au folosit suplimente cu glucozamină constant. Beneficiile par să fie direct proporționale cu durata administrării acestor suplimente.
Glucozamina este adesea combinată cu sulfatul de condroitină, un compus prezent în mod natural în cartilaj. Condroitina oferă elasticitate cartilajului și se consideră că previne distrugerea acestuia de către enzime.
În unele cazuri, glucozamina este, de asemenea, combinată cu metilsulfonilmetan (MSM) în unele suplimente alimentare, datorită efectelor antioxidante și antiinflamatorii.
În ceea ce privește siguranța administrării pe termen lung, un studiu din 2016 a analizat 1.593 de persoane, care au folosit suplimente cu glucozamină și condroitină timp de 6 ani. Rezultatele studiului au arătat faptul că ambii compuși sunt siguri și eficienți în ceea ce privește utilizarea pe termen lung.
În concluzie, glucozamina poate reprezenta o alternativă terapeutică pentru persoanele cu dureri articulare. Este important să menționăm faptul că furnizorii de servicii medicale sugerează adesea utilizarea suplimentelor cu glucozamină timp de 3 luni și întreruperea utilizării dacă nu există nicio îmbunătățire după această perioadă. Dacă luați în considerare utilzarea glucozaminei, este recomandat să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră.