Este Important Cand Consumam Fructele?

Este Important Cand Consumam Fructele?

Un subiect comun este cel mai bun moment pentru a mânca fructe. Există afirmații despre când și cum ar trebui să consumi fructe, precum și cine ar trebui să le evite cu totul. Iată cele mai comune mituri despre cel mai bun moment pentru a mânca fructe, dar și adevărul despre acest lucru.

Fructele pe stomacul gol

Acesta este unul dintre cele mai răspândite mituri cu privire la momentul în care se mănâncă fructe. Acest mit are la bază afirmația potrivit căreia consumul de fructe la mese încetinește digestia și determină mâncarea să stea în stomac și să fermenteze. De asemenea, are la bază și afirmația potrivit căreia consumul de fructe la mese provoacă gaze, disconfort și o serie de alte simptome fără legătură. În timp ce fibra din fructe poate încetini eliberarea alimentelor din stomac, restul acestor afirmații sunt false. Fructele pot face ca stomacul să se golească mai lent, dar nu face ca mâncarea să stea în stomac pe termen nelimitat.

Un studiu a constatat că participanții care au consumat pectină gelificată, un tip de fibre din fructe, au avut o rată mai lentă de golire a stomacului de aproximativ 82 de minute, comparativ cu aproximativ 70 de minute la cei care nu au consumat pectină. Deși această schimbare de viteză este notabilă, nu încetinește în niciun caz digestia suficient de mult încât să provoace stagnarea alimentelor în stomac. În plus, încetinirea golirii stomacului este în general un lucru bun. Vă poate ajuta să vă simțiți starea de sațietate pentru mai mult timp.

În ceea ce privește restul acestor afirmații, a spune că consumul de fructe la mese este cauza balonării, diareei și disconfortului este la fel de înșelător. Nicio dovadă nu susține ideea potrivit căreia consumul de fructe pe stomacul gol afectează longevitatea, oboseala sau cearcănele de sub ochi.

Consumul de fructe înainte sau după masă reduce valoarea nutritivă a alimentelor

Acest mit pare a fi o extensie a mitului descris anterior. Acesta susține că trebuie să mănânci fructe pe stomacul gol pentru a obține toate beneficiile sale nutriționale.

Conform acestui mit, dacă mănânci fructe chiar înainte sau după masă, nutrienții se vor pierde cumva. Cu toate acestea, acest lucru nu este adevărat. Corpul uman a evoluat pentru a fi cât mai eficient posibil atunci când vine vorba de extragerea substanțelor nutritive din alimente. Când mâncați o masă, stomacul acționează ca un rezervor, eliberând doar cantități mici la un moment dat, astfel încât intestinele să o poată digera cu ușurință. De asemenea, intestinul subțire este conceput pentru a absorbi cât mai mulți nutrienți posibil. Această zonă imensă absorbantă înseamnă că obținerea substanțelor nutritive din fructe (și din restul mesei) este o muncă ușoară pentru sistemul digestiv, indiferent dacă mâncați fructe pe stomacul gol sau cu o masă.

Cel mai bun moment al zilei pentru a mânca fructe este dimineața

Nu există nicio logică în spatele acestei idei și, de asemenea, nu există dovezi care să o susțină. Unele surse online susțin că consumul unui aliment cu un conținut ridicat de zahăr, cum ar fi fructele, crește nivelul zahărului din sânge și vă „trezește” sistemul digestiv.

De fapt, orice aliment care conține carbohidrați va crește temporar nivelul zahărului din sânge în timp ce glucoza este absorbită, indiferent de ora din zi. Cu toate acestea, în afară de a oferi corpului tău energie și alți nutrienți, acest lucru nu are niciun beneficiu special. Nu este nevoie să vă „treziți” sistemul digestiv, deoarece este întotdeauna pregătit să intre în acțiune în momentul în care mâncarea vă atinge limba, indiferent de ce oră este. Adevărul este că fructele sunt sănătoase în orice moment al zilei.

Nu ar trebui să mănânci fructe după amiază

Ideea care stă la baza acestei afirmații este ce potrivit căreia consumul de fructe (sau orice carbohidrați) după amiaza vă crește glicemia, pe care corpul nu are timp să o stabilizeze înainte de culcare, ducând la creșterea în greutate. Cu toate acestea, nu există niciun motiv să credem că fructele vor determina creșterea glicemiei după-amiaza.

Orice aliment care conține carbohidrați vă va crește glicemia în timp ce glucoza este absorbită. Cu toate acestea, nu există dovezi că glicemia va crește mai mult după ora prânzului decât în ​​orice alt moment al zilei. Și, deși toleranța la carbohidrați poate fluctua pe parcursul zilei, aceste modificări sunt minore și nu modifică rata metabolică generală.

De asemenea, nu există dovezi că consumul de fructe după-amiaza va determina creșterea în greutate.

Corpul tău nu trece pur și simplu de la arderea caloriilor la stocarea lor ca grăsime atunci când te culci. Rata metabolică tinde să scadă pe măsură ce adormi, dar totuși arzi multe calorii pentru a-ți menține corpul în funcțiune.

Mulți factori determină dacă caloriile sunt arse pentru energie sau depozitate ca grăsime, dar evitarea fructelor după un anumit moment al zilei nu este una dintre ele.

Nu există nicio dovadă că evitarea fructelor după-amiază duce la creșterea în greutate.

De fapt, dacă doriți să vă pierdeți sau să vă mențineți în greutate, cercetările indică faptul că persoanele care mănâncă multe fructe și legume pe parcursul zilei tind să cântărească mai puțin și au mai puține șanse să se îngrașe.

Există cel mai bun moment pentru a mânca fructe?

Orice moment al zilei este un moment minunat pentru a mânca fructe. Nu există dovezi că ar trebui să evitați fructele după-amiaza sau în jurul meselor. Fructele sunt alimente sănătoase, nutritive, care pot fi consumate pe tot parcursul zilei.

Există totuși câteva cazuri în care momentul aportului de fructe ar putea face diferența.

Dacă vrei să slăbești

Datorită concetrației de fibre din fructe, consumul acesteia vă poate ajuta să vă simțiți starea de sațietate mai mult timp. Acest lucru vă poate determina să mâncați mai puține calorii și poate duce la pierderea în greutate. Consumul de fructe înainte de masă poate crește acest efect. Te-ar putea determina să mănânci mai puțin din celelalte alimente cu conținut ridicat de calorii din farfurie.

Dacă aveți diabet de tip 2

Consumul de fructe cu alte alimente poate face diferența persoanelor cu diabet. Asocierea fructelor cu alte alimente sau cu o masă bogată în proteine, grăsimi sau fibre poate determina zahărul din fructe să pătrundă mai lent în intestinul subțire. Acest lucru ar putea duce la o creștere mai mică a zahărului din sânge, comparativ cu consumul de fructe singur.

Dacă aveți diabet gestațional

Diabetul gestațional este atunci când o persoană dezvoltă diabet în timpul sarcinii. Pentru aceste persoane, schimbarea hormonilor în timpul sarcinii provoacă o intoleranță la carbohidrați. În mod similar celor cu diabet de tip 2, consumul de fructe cu o masă este probabil o alegere bună. Cu toate acestea, dacă aveți probleme cu gestionarea zahărului din sânge, vă poate ajuta să evitați consumul de cantități mari de fructe și alte carbohidrați dimineața.

Cercetările au sugerat că cei cu diabet gestațional pot prezenta o creștere mai mare a zahărului din sânge după micul dejun comparativ cu mai târziu în cursul zilei. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pe această temă.

Concluzie:

Fructele sunt bogate în substanțe nutritive și o parte importantă a unei diete sănătoase. Miturile care susțin cel mai bun sau cel mai rău moment pentru a mânca fructe sunt nefondate și neadevărate și răspândesc doar confuzie și dezinformare. Indiferent de momentul zilei, consumul de fructe este un mod delicios și sănătos de a obține o mulțime de nutrienți de care organismul are nevoie.