Este Importanta Ora La Care Mananci?

Este Importanta Ora La Care Mananci?

     Ceea ce mâncăm și cât mâncăm este extrem de important. Dar contează și când mâncăm? În ce măsură ne afectează ora la care luăm mesele greutatea, nivelul de energie și calitatea somnului?

      De exemplu, recomandarea de a nu mânca după ora 18:00 este frecvent întâlnită în articolele cu sfaturi pentru slăbit. În același timp, o banană are același număr de calorii și la ora 17:59 și la ora 18:01.

     Se pare că alimentele sunt procesate diferit de organism în funcție de ora la care sunt consumate datorită ritmului circadian. Acesta joacă un rol important asupra toleranței reduse la glucoză observată seara, comparativ cu dimineața. În plus, cu cât dormim mai puțin, cu atât avem tendința să mâncăm mai mult, pe fondul oboselii și al creșterii nivelului hormonilor de stres.

 

 
     Consumul unui număr mai mare de calorii după ora 18:00 influențează negativ sănătatea cardiovasculară, iar persoanele care mănâncă mese consistente seara prezintă un risc crescut de a avea tensiune arterială crescută și indice de masă corporală mai ridicat, iar în timpul nopții, rata metabolică încetinește, deoarece corpul are nevoie în mod normal de mai puțină energie. 

     Așadar, sincronizarea programului de mese cu „ceasul intern” poate avea beneficii pentru sănătate. Însă cum nu întotdeauna putem să ne transformăm total stilul de viață, este de preferat să facem mici schimbări în bine acolo unde e posibil.

    Dacă iei cina la ora 17:00, s-ar putea să ți se facă foame până la 22:00 și să vrei să termini tot ce ai în frigider. Eventual, poți ca după masa de seară să-ți pregătești o gustare. În concluzie, ia ultima masă cu 2-3 ore înainte de somn (indiferent la ce ore mergi să dormi) și mănâncă alimente care se digeră mai ușor. 

 

     Nu e realist ca mesele să fie la aceleși ore zilnic deoarece pot apărea activități neprevăzute sau urgențe care pot da peste cap programul. Însă e bine să existe intervale aproximative pentru mic dejun, prânz și cină, pe care să le respectăm în majoritatea timpului. Poți păstra un interval de 3-5 ore între mese. Astfel, așteptând 3-5 ore până la următoarea masă, dăm timp corpului să digere alimentele și astfel ne asigurăm că mâncăm atunci când ne este cu adevărat foame. Un program alimentar format din 3 mese principale și 2 gustări este o alegere bună, însă la fel de potrivite pot fi mai multe mese, dar mai mici.


     Gustările sunt ideale pentru cei cărora li se face foame între mese, deoarece păstreză mai stabil nivelul glicemiei, dar nu este obligatoriu să incluzi gustări în alimentația ta dacă nu simți nevoia și te saturi la mesele principale.

     În concluzie, mai mult decât orele la care mănânci, contează sursa și numărul caloriilor, mișcarea, odihna și managementul stresului. Acordă atenție alimentelor pe care le consumi, mestecă bine și mănâncă încet, fără să te uiți pe telefon, la TV sau să lucrezi, în același timp. Oprește-te din mâncat atunci când ți-ai satisfăcut foamea, nu când nu mai poți să te ridici de pe scaun sau când ai terminat tot din farfurie.

     Evită mâncatul pe fond emoțional, ca răspuns la plictiseală, stres, agitație sau la presiunea celor din jur și consumă alimente cât mai puțin procesate, legume, fructe, cereale integrale, proteine de calitate și grăsimi sănătoase.