Este Laptele Bun si Sanatos pentru Toti?

Este Laptele Bun si Sanatos pentru Toti?

Consumul de lapte și de produse lactate sunt, fără îndoială, foarte importante pentru copii, deoarece sunt o sursă importantă de nutrienți pentru dezvoltarea lor corectă. Dar cum rămâne cu adulții?

Laptele de vacă a fost și este un aliment de bază pentru mulți oameni de milenii. Deși este încă un aliment popular, studii recente sugerează că laptele poate avea efecte nocive pentru unele persoane, în timp ce alte cercetării subliniază beneficiile produselor lactate pentru sănătate. Deci, care este adevărul? În acest articol vom analiza avantajele și dezavantajele laptelui, precum și categoriile de oameni care ar trebui să îl evite.

Laptele este una dintre cele mai populare băuturi de pe continentul nostru, deoarece pe lângă gustul său delicios, este și o sursă importantă de nutrienți. Cu toate acestea, dacă analizăm originile lui, observăm că laptele provenit de la animale este produsul glandelor mamare ale mamiferelor, care hrănesc puii până când pot consuma o dietă solidă.

Având în vedere că și oamenii sunt mamifere, subiectul articolului fiind legat de acest lucru, laptele este necesar copiilor, dar ar trebui să îl consume și adulții?

Nutrienții laptelui

Laptele este considerat un aliment întreg. Oferă 18 din cele 22 de substanțe nutritive esențiale organismului.

Conținutul de nutrienți al laptelui poate fi împărțit în mai multe categorii:

  • Proteine- 80% din proteinele din lapte sunt reprezentate de cazeină iar restul de 20% de zer. Una dintre proprietățile cazeinei este de a crește absorbția calciului și a fosforului. Zerul, pe de altă parte, are o influență pozitivă asupra sănătății. 10% din proteina din zer este reprezentată de imunoglobuline care neutralizează virușii și bacteriile și stimulează celulele imune. În plus, proteina din zer conține aproximativ 30% glutamină care acționează ca un ‘’combustibil’’ pentru sistemul imunitar.
  • Carbohidrați- în principal lactoză
  • Grăsimi- saturate, mono și polinesaturate(acizi grași omega-3 și omega-6) precum și colesterol
  • Vitamine- A, D, E, K, B1, B2, B3, B6, B12, acid folic si pantotenic, betaină și colină
  • Minerale- Calciu, Magneziu, Fosfor, Potasiu, Sodiu, Zinc, Seleniu, Fier

Laptele și sănătatea osoasă

Unul dintre beneficiile cunoscute ale consumului de lapte este asociat cu sănătatea oaselor. Acest lucru se datorează conținutului de calciu, vitaminelor D și K, potasiu, fosfor și a proteinelor. Acest profil de nutrienți este deosebit de important întrucât oamenii au până la 99% din calciu în oase și dinți.

Pentru copii, o dietă bogată în calciu este importantă pentru dezvoltarea lor, creșterea densității și rezistenței oaselor, în timp ce pentru adulți calciul previne pierderea osoasă. Mai mult, studiile sugerează ca laptele ajută la prevenirea bolilor parodontale. Prin urmare, am putea concluziona că laptele sprijină sănătatea osoasă, dar nu toate studiile sunt de acord.

Un exemplu este studiul din 2019, care concluzionează că aportul crescut de lapte sau produse lactate nu este asociat cu un risc mai mic de fractură de șold sau de osteoporoză.

 O altă cercetare realizată de British Medical Journal afirmă că bărbații adulți au avut un risc mai mare de fractură de șold, risc asociat unui aport mare de lapte. Mai precis, studiul a constatat că fiecare ceașcă de lapte consumată zilnic în timpul adolescenței a crescut riscul de fracturi menționat cu 9%.

Acest lucru se explică prin nivelurile ridicate de lactoză si galactoză(tipuri de zahăr) din lapte, care s-au dovedit a crește stresul oxidativ și inflamația cronică în studiile pe animale.

Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că studiul lor poate arăta doar o asociere și nu poate dovedi cauza și efectul. În acest sens, rezultatele ar trebui interpretate cu precauție și sunt necesare studii suplimentare înainte de a putea face concluzii ferme sau recomandări dietetice.

O cercetare din 2016 a legat consumul de lapte de acnee. Acest lucru se poate datora influenței laptelui asupra anumitor hormoni, inclusiv asupra insulinei și factorului de creștere tip insulinic-1(IGF-1).

Este important de menționat că aceste observații s-au făcut analizând laptele din comerț, provenit de la vaci cărora le este administrat în mod frecvent antibiotice și hormoni.

Laptele de vacă are o cantitate mai mare de lactoză decât laptele provenit de la alte animale. În acest sens, o revizuire din 2015 estimează că 65-70% din populația lumii prezintă o formă de intoleranță la lactoză. Cu toate acestea majoritatea persoanelor cu această afecțiune pot adăuga în siguranță cantități mici până la moderate de lactate în dieta lor.

Din această categorie se exclud lactatele fermentate precum iaurtul sau chefirul care conțin în mod natural o cantitate scăzută de lactoză și studiile arată că acestea conțin toate beneficiile laptelui, fără dezavantajele menționate mai sus. În plus, produsele lactate prin procesul de fermentare susțin flora intestinală care joacă un rol decisiv pentru sistemul imunitar.

În concluzie, laptele conține în mod natural substanțe nutritive esențiale într-o formă convenabilă și accesibilă iar consumul acestuia este deosebit de important pentru copii. Referitor la dezavantajele menționate mai sus, sunt necesare mai multe cercetări cu privire la care este doza benefică și la efectele dăunătoare, cel mai probabil provenite în urma administrării antibioticelor și hormonilor artificiali administrați vacilor de lapte.

Cel mai bine este să alegeți lapte organic provenit de la vaci cărora nu le-au fost administrate hormoni de creștere. Cu toate acestea, dacă sunteți intolerant la lactoză sau preferați să nu îl consumați, alternativele vegetale ale laptelui, fac parte, de asemenea, dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată.