Este mai eficient Cardio pe Stomacul Gol?

Este mai eficient Cardio pe Stomacul Gol?

De-a lungul timpului s-a ajuns la concluzia clară că alimentația este cel mai important factor în diminuarea țesutului adipos, cardio fiind doar un instrument care ne poate ajuta să ne indeplinim scopul mai rapid.

Înainte de a merge mai departe și de a descoperi dacă antrenamentul cardio pe stomacul gol este cheia, trebuie să definim această noțiune: cardio este prescurtarea de la cardiovascular, termen care se referă la un aparat care permite circularea sângelui in corp, pentru a transporta nutrienți, oxigen, dioxid de carbon, etc.

Exercițiile cardiovasculare sunt acele activități (jogging, mers rapid, innot, urcatul scărilor, etc.) care stimulează frecvența bătăilor inimii și o mențin ridicată pentru o perioadă de timp.

Antrenamentul dimineața, fie că vorbim de ridicatul greutăților sau strict de cardio, are numeroase beneficii care nu  pot fi contestate, precum: un plus de energie, îmbunătățește starea de spirit, sporește atenția, menține tensiunea arterială și glicemia sub control, îmbunătățeste somnul, plus alte beneficii. Însă, dacă discutăm despre a susține un antrenament pe nemâncate, intrăm într-o altă discuție destul de controversată.

Acum, dacă discutăm despre cardio pe nemâncate ,în majoritatea cazurilor vorbim de un antrenament desfășurat dimineața sau după ce ne-am trezit. Studiile au arătat că o persoană poate fi considerată fasted, adică ''pe stomacul gol'' după 8-12 ore de la ingerarea ultimei mese.

Fasted cardio a devenit popular prin anii '90 și susținea faptul că un individ care se antrenează pe nemâncate poate accelera arderea grăsimii cu până la 20%, față de cei care au avut o masă înainte de antrenament.

Potrivit acestei idei, organismul, în lipsa unei surse imediate de carbohidrați, va arde grăsimi, ceea ce nu este neapărat greșit, dar depinde de cațiva factori importanți. În lipsa unei diete cu suficiente proteine pentru susținerea masei musculare, fără o sursă directă de carbohidrați și în prezența unui antrenament care solicită excesiv frecvența cardiacă, organismul poate alege ca sursă de energie proteinele din fibra musculara.

Un studiu realizat in 2011, publicat în Strength and Conditioning Journal a analizat efectele unui antrenament tip cardio pe nemâncate asupra sistemului muscular.

Rezultatele au arătat că o ora de antrenament de intensitate mică până la moderată poate avea ca efect micșorarea țesutului muscular până la de doua ori mai mult comparativ cu a face cardio după o masa. Oamenii de știință au concluzionat faptul că exercițiile cardiovasculare realizate pe stomacul gol nu sunt cea mai bună soluție pentru cei care urmăresc să susțină sau să dezvolte masă musculara.

Un alt studiu recent a urmărit diferențele de recompoziție corporală dintre două grupuri de bărbați.

Ambele grupuri au urmat o dietă hipocalorică, au urmat același plan de antrenament, diferența fiind: un grup a primit o masă preworkout, iar ceilalți s-au antrenat pe nemâncate.

Concluzia a fost că ambele grupuri au pierdut aproximativ același procent de grăsime corporală, dar grupul care a primit o masă înainte de antrenament a reținut mai multă masă musculară.

Un alt argument împotriva antrenamentului fasted, este faptul că s-a dovedit că ingestia de alimente înaintea antrenamentului crește efectul termic al acestuia. În cazul mai multor studii încrucișate, s-a observat că ingestia de alimente înaintea antrenamentului a dus la un consum al oxigenului mult mai mare post antrenament, spre deosebire de antrenamentele fasted. Acest lucru mai este cunoscut drept ''the afterburn effect'', atunci când organismul reface rezervele de oxigen utilizate in timpul antrenamentului.

Concluzii:
  • O alergare ușoară, o plimbare în parc sau orice activitate care nu stimulează mai mult de 50-60% din frecvența cardiacă, poate fi o idee bună dacă vrei să urmezi un program tip fasting sau decizi că în ziua respectivă poți sări peste micul dejun.
  • Dacă însă scopul tău este de a diminua procentul de grăsime corporală și in același timp de a menține sau chiar dezvolta masa musculara, atunci studiile arată că antrenamentele tip cardio pe stomacul gol sunt contraindicate.