
Gătitul cu un cuptor cu microunde este extrem de convenabil, deoarece este simplu și incredibil de rapid. Cu toate acestea, mulți oameni cred că microundele produc radiații dăunătoare și au efecte negative asupra nutrienților din alimente. Prin urmare, vă puteți întreba dacă este sigură utilizarea acestor aparate. Acest articol explică dacă cuptoarele cu microunde vă afectează calitatea și sănătatea alimentelor.
Ce sunt cuptoarele cu microunde?
Cuptoarele cu microunde sunt aparate de bucătărie care transformă electricitatea în unde electromagnetice numite microunde. Aceste unde pot stimula moleculele din alimente, făcându-le să vibreze, să se învârtă și să se ciocnească - ceea ce transformă energia în căldură. Acest lucru este similar cu modul în care mâinile tale se încălzesc atunci când le freci împreună.
Pot să vă facă rău radiațiile?
Cuptoarele cu microunde produc radiații electromagnetice. Puteți găsi acest lucru în legătură cu conotațiile negative ale radiației. Cu toate acestea, nu este tipul de radiație asociat cu bombele atomice și dezastrele nucleare. Cuptoarele cu microunde produc radiații neionizante, care sunt similare cu radiațiile de pe telefonul mobil - deși mult mai puternice.
Efecte asupra conținutului nutrienților
Fiecare formă de gătit reduce valoarea nutrienților din alimente. Principalii factori care contribuie sunt temperatura, timpul de gătit și metoda. În timpul fierberii, nutrienții solubili în apă se pot scurge din alimente. În ceea ce privește microundele, timpii de gătit sunt, în general, scurți, iar temperatura scăzută. În plus, mâncarea nu este de obicei fiartă. Din acest motiv, v-ați aștepta ca cuptoarele cu microunde să păstreze mai mulți nutrienți decât metode precum prăjirea și fierberea.
Potrivit cercetărilor în domeniu, cuptorul cu microunde nu reduce valoarea nutrienților mai mult decât alte metode de gătit. Un studiu efectuat pe 20 de legume diferite a remarcat că microundele și coacerea au conservat cel mai bine antioxidanții, în timp ce gătitul sub presiune și fierberea au fost de partea opusă. Cu toate acestea, un studiu a constatat că doar 1 minut de microunde a distrus unii dintre compușii de combatere a cancerului din usturoi, în timp ce acest lucru a durat 45 de minute într-un cuptor convențional.
Un alt studiu a arătat că microundele au distrus 97% din antioxidanții prezenți în broccoli, în timp ce fierberea a distrus doar 66%. Rețineți că tipul de alimente sau nutrienți uneori contează. Nu este recomandat să încălziți laptele uman într-un cuptor cu microunde, deoarece poate deteriora agenții antibacterieni din lapte.
Reduce formarea compușilor nocivi
Microundele pot reduce formarea de compuși nocivi în anumite alimente. Un avantaj al cuptorului cu microunde este că mâncarea nu se încălzește aproape la fel de mult ca și alte metode de gătit, cum ar fi prăjirea. De obicei, temperatura nu depășește 100°C - punctul de fierbere al apei.
Cu toate acestea, alimentele grase precum slănina pot deveni mai fierbinți. Baconul este un aliment despre care se crede că formează compuși nocivi numiți nitrozamine atunci când sunt gătite. Acești compuși sunt creați atunci când nitriții din alimente sunt încălziți excesiv. Potrivit unui studiu, încălzirea slăninii în cuptorul cu microunde a cauzat cea mai mică formare de nitrozamină din toate metodele de gătit testate. Un alt studiu a arătat că puiul gătit la cuptorul cu microunde a format mult mai puțini compuși nocivi decât prăjirea.
Evitați recipientele din plastic
Multe materiale plastice conțin compuși care perturbă hormonii care pot provoca daune. Un exemplu remarcabil este bisfenolul-A (BPA), care a fost legat de afecțiuni precum cancerul, tulburările tiroidiene și obezitatea. Când sunt încălzite, aceste recipiente pot lichefia compuși în alimentele. Din acest motiv, nu vă puneți cuptorul cu microunde într-un recipient din plastic, cu excepția cazului în care este etichetat ca fiind sigur pentru cuptorul cu microunde.
Această precauție nu este specifică microundelor. Încălzirea alimentelor într-un recipient de plastic este o idee proastă - indiferent de metoda de gătit pe care o folosiți. Microundele au unele dezavantaje. De exemplu, este posibil să nu fie la fel de eficiente ca alte metode de gătit în uciderea bacteriilor și a altor agenți patogeni care pot duce la intoxicații alimentare.
Deoarece căldura tinde să fie mai mică și timpul de gătit mult mai scurt, uneori, mâncarea se încălzește inegal. Utilizarea unui cuptor cu microunde cu un platan rotativ poate răspândi căldura mai uniform și asigurarea faptului că mâncarea este încălzită suficient vă poate ajuta să ucideți toate microorganismele. De asemenea, este important să aveți grijă atunci când încălziți lichide. Există o ușoară posibilitate ca lichidele supraîncălzite să explodeze din recipientul lor.
Concluzie:
Microundele sunt o metodă de gătit sigură, eficientă și extrem de convenabilă. Nu există dovezi că ar provoca daune - și unele dovezi că sunt chiar mai bune decât alte metode de gătit în ceea ce privește conservarea nutrienților și prevenirea formării de compuși nocivi.