Este Sanatos Sa Mananci Oua Zilnic?

Este Sanatos Sa Mananci Oua Zilnic?

    Reputația negativă a ouălelor clădită din cauza conținutului ridicat de colesterol este o idee răspândită în rândul publicului. Ouăle pot fi considerate dăunătoare pentru sănătate și un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. În timp, studiile au arătat însă că îngrijorările referitoare la consumul de ouă au fost exagerate. 

 

 

     În total, un ou mediu (58 g) conține o porțiune moderată de aproximativ 5,8 g de grăsime (cantitate într-o linguriță de cafea) și doar o parte mai mică a acestor grăsimi - grăsimile saturate - implică riscurile; un ou mediu are aproximativ 1,8 g de grăsimi saturate; majoritatea sunt mononesaturate (2,2 g) și polinesaturate (0,81 g). Aportul caloric al ouălor este de aproximativ 131 kcal/ 100g, astfel că, în funcție de mărime, un ou poate ajunge la 60-80 kcal.
     
      Dieta noastră nu trebuie să conțină prea mult grăsimi saturate. Regula pentru consumul de acizi grași saturați este cuprinsă între 7% și 10% din cantitatea totală de energie (cu o dietă echilibrată care nu duce la obezitate). Sursa de grăsimi saturate este în principal din carne și produse lactate, dar și din uleiuri.

 

  •      Sunt surse de proteine complete, deoarece conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali. Conțin nutrienți valoroși: vitaminele A, B12, D, iod, folat, colină, seleniu, riboflavină, fier, luteină etc.
  •     Sunt bogate în luteină și zeaxantină, antioxidanți care vă reduc riscul de boli oculare, cum ar fi degenerescența maculară și cataracta.
  •     Sunt foarte bogate în colină, un nutrient care joacă un rol esențial în toate celulele.
  •     Sunt bogate în proteine ​​animale de calitate, ale căror avantaje includ creșterea masei musculare și o mai bună sănătate a oaselor.     Persoanele sănătoase pot consuma fără probleme ouă și alte alimente care conțin colesterol, mai ales dacă sunt sărace în grăsimi saturate. Pe de altă parte, cei care au deja colesterolul mare și un risc crescut de boli cardiovasculare ar trebui să limiteze colesterolul din alimente la cel mult 200-300 mg pe zi.

 


     Albușul nu conține deloc colesterol și este bogat în proteine cu un grad ridicat de biodisponibilitate, care sunt eficient absorbite de organism. Gălbenușul are mai puține proteine decât albușul, dar se remarcă prin conținutul de vitamina D (esențială pentru sănătatea oaselor și a dinților), fier, folat, carotenoide, colină (susține activitatea celulară și funcționarea ficatului).

     Atât albușul, cât și gălbenușul, sunt nutritive și pot face parte din alimentația unei persoane sănătoase. Având puțin sodiu, pot fi consumate și de persoanele cu hipertensiune. Pentru ovo-vegetarieni, ouăle sunt o sursă excelentă de vitamina B12.


     Contrar părerii generale, se pare că ouăle te ajută să dormi mai bine, deci persoanele sănătoase le pot mânca și la cină (desigur, în cantitate rezonabilă și fără să fie asociate cu mâncăruri grele.

     Alimentele pe care le consumăm au un impact direct asupra calității odihnei, mai ales cele care conțin triptofan, care contribuie la secreția de melatonină – hormon care declanșează somnul.

    Ouăle sunt o sursă bună de triptofan, vitamina D și melatonină pură, care pot ajuta unele persoane să adoarmă mai ușor să și aibă un somn odihnitor. În schimb, deficiența de vitamina D este asociată cu o scădere a duratei somnului și o calitate mai slabă a odihnei.


     Dar, cu toate acestea, există și situații în care consumul de ouă seara nu este recomandat. Cei care suferă de boala de reflux gastroesofagian pot avea probleme cu somnul dacă mănâncă ouă înainte de culcare, deoarece conținutul de grăsimi din gălbenuș poate agrava simptomele, îngreunând astfel odihna.

     Indiferent dacă alegi sau nu să mănânci ouă la cină, asigură-te că iei ultima masă cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare, pentru a lăsa timp de digestie.

     Dar, cu toate acestea, există multe recomandări cu privire la consumul de ouă, dar indicația generală pentru persoanele sănătoase este de maxim 5-7 ouă pe săptămână. Această cantitate include ouăle consumate ca atare, dar și în alte preparate, ca de exemplu în prăjituri.

     Pe scurt, un ou poate fi folosit mai ușor de organism dacă este preparat termic și nu consumat crud, deoarece crește biodisponibilitatea proteinelor. Le poți fierbe și adăuga în salate sau daca e posibil in sandwich-uri sau wrap-uri.

     Dar să nu uităm faptul că ouăle, fiind bogate în proteine și grăsimi, sunt o alegere excelentă dacă vrei să slăbești, deoarece te fac să te simți sătul pentru mai mult timp. Consumă-le de preferat fierte sau poșate și preparate cu cât mai puțin ulei, deoarece acesta crește valoarea calorică a preparatului final. 

     În concluzie, deși au colesterol, ouăle conțin și mulți nutrienți valoroși pentru organism și reprezintă o sursă excelentă de proteine. Sunt alimente foarte hrănitoare, însă trebuie consumate cu măsură, mai ales de către persoanele cu diferite probleme de sănătate. Având în vedere gama lor de nutrienți și beneficiile puternice pentru sănătate, ouăle de calitate pot fi printre cele mai sănătoase alimente de pe planetă.