Stevia - Inlocuitorul Perfect al Zaharului?

Stevia - Inlocuitorul Perfect al Zaharului?

Stevia crește în popularitate ca o alternativă la zahăr, fiind pe bază plante, și fără calorii. De asemenea, nu conține carbohidrați ceea ce il face potrivit chiar și pentru personele ce suferă de diabet zaharat sau prezintă un control slab al glicemiei, dar este oare cel mai bun înlocuitor pentru zahăr?

Ce este stevia?

Stevia este o alternativă de zahăr extrasă din frunzele plantei Stevia rebaudiana. Aceste frunze au fost savurate pentru dulceața lor și utilizate ca medicament pe bază de plante pentru a trata glicemia crescută timp de sute de ani. Gustul lor dulce provine din moleculele de glicozid de steviol, care sunt de 250–300 de ori mai dulci decât zahărul obișnuit.

Stevia este în esență lipsită de calorii și carbohidrați. Deoarece este mult mai dulce decât zahărul, cantitățile mici utilizate nu adaugă calorii sau carbohidrați semnificativi în dieta ta. 

Beneficii

Deși este un îndulcitor relativ nou, stevia a fost legată de mai multe beneficii pentru sănătate. Deoarece nu conține calorii, vă poate ajuta să pierdeți în greutate atunci când este utilizat ca înlocuitor al zahărului obișnuit, care oferă aproximativ 45 de calorii pe lingură (12 grame). 

Într-un studiu realizat pe 31 de adulți, cei care au mâncat o gustare de 290 de calorii care conținea indulcitori din stevie au mâncat aceeași cantitate de alimente la următoarea masă ca cei care au mâncat o gustare de 500 de calorii cu indulcitori pe bază de zahăr. Ei au raportat, de asemenea, niveluri similare de plenitudine, ceea ce înseamnă că grupul cu stevia a avut un aport global de calorii mai mic, simțind în același timp același nivel de sațietate. Îndulcitorul vă poate ajuta, de asemenea, să vă gestionați glicemia. 

Într-un alt studiu realizat pe 12 adulți, cei care au mâncat un desert de nucă de cocos realizat cu 50% stevie și 50% zahăr au avut cu 16% niveluri mai mici de zahăr din sânge după ce au mâncat decât cei care au avut același desert făcut cu 100% zahăr. 

În studiile efectuate pe animale, s-a dovedit că stevia îmbunătățește sensibilitatea la insulină, hormonul care scade glicemia, permițându-i în celule să fie utilizat pentru energie. Mai mult, unele cercetări efectuate pe animale au legat consumul de stevie de scăderea trigliceridelor și creșterea nivelului de colesterol HDL (colestesroul bun), ambele fiind asociate cu un risc redus de boli de inimă.

Posibile dezavantaje 

Deși este pe bază de plante și poate părea mai natural decât alți îndulcitori cu zero calorii, este totuși un produs foarte rafinat. Amestecurile de stevia conțin adesea materiale de umplutură adăugate, cum ar fi maltodextrina, care a fost legată de dereglarea bacteriilor intestinale sănătoase. Stevia însăși vă poate afecta bacteriile intestinale. Într-un studiu cu eprubete, rebaudiosida A, una dintre cele mai frecvente glicozide ale steviolului în îndulcitorii steviei, a inhibat creșterea unei tulpini benefice de bacterii intestinale cu 83%. 

Mai mult, pentru că este mult mai dulce decât zahărul, stevia este considerată un îndulcitor intens. Unii cercetători consideră că îndulcitorii intensi pot crește pofta de alimente dulci. În plus, stevia și alți îndulcitori cu zero calorii pot provoca în continuare un răspuns la insulină, pur și simplu datorită gustului lor dulce, chiar dacă nu cresc nivelul zahărului din sânge. 

Este mai o varianta mai sanatoasa decât zahărul? 

Stevia are mai puține calorii decât zahărul și poate juca un rol în gestionarea greutății, ajutându-vă să mâncați mai puține calorii. Deoarece nu conține calorii și carbohidrați, este o alternativă excelentă la zahăr pentru persoanele care au diete cu conținut scăzut de calorii sau cu conținut scăzut de carbohidrați. Înlocuirea zahărului cu stevia reduce, de asemenea, indicele glicemic (IG) al alimentelor, ceea ce înseamnă că acestea afectează nivelul zahărului din sânge într-o măsură mai mică. 

În timp ce zahărul de masă are un IG de 65 - cu 100 fiind cel mai mare IG, provocând creșterea cea mai rapidă a zahărului din sânge - stevia nu conține nimic care crește glicemia și, prin urmare, are un IG de 0. 

Zahărul și numeroasele sale forme, inclusiv zaharoza (zahărul de masă) și siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, au fost legate de inflamație, obezitate și dezvoltarea afecțiunilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Deoarece zahărul a fost legat de multe efecte negative asupra sănătății, înlocuirea zahărului cu stevia poate fi recomandabilă.

Cu toate acestea, efectele pe termen lung ale consumului frecvent de stevie sunt necunoscute. Deși utilizarea unor cantități mici din acest îndulcitor cu zero calorii poate fi o modalitate sănătoasă de scădere a aportului de zahăr, cel mai bine este să folosiți mai puțin zahăr și mai puțini înlocuitori ai zahărului și să optați pur și simplu pentru surse naturale de dulceață, precum fructele, ori de câte ori este posibil.

Este un bun înlocuitor pentru zahăr? 

Stevia este acum folosită pe scară largă ca înlocuitor de zahăr în gătitul casnic și în fabricarea alimentelor. Cu toate acestea, una dintre cele mai mari probleme cu stevia este gustul ei amar. Oamenii de știință din domeniul alimentar lucrează la dezvoltarea de noi metode de extracție și prelucrare a steviei pentru a ajuta la remedierea acestui lucru. 

Mai mult, zahărul suferă un proces unic numit reacția Maillard în timpul gătitului, care permite alimentelor care conțin zahăr să se caramelizeze și să devină maro auriu.

Când zahărul este complet înlocuit cu stevia, produsele de patiserie de exemplu pot să nu aibă același aspect sau simț ca o versiune care conține zahăr. 

În ciuda acestor probleme, stevia funcționează bine în majoritatea alimentelor și băuturilor ca înlocuitor al zahărului, deși un amestec de zahăr și stevia este, de obicei, cel mai preferabil din punct de vedere al gustului. 

Concluzie

Stevia este un îndulcitor pe bază de plante, fără calorii. Poate reduce aportul de calorii atunci când este utilizat pentru a înlocui zahărul și pentru a beneficia de controlul zahărului din sânge și de sănătatea inimii. Totuși, aceste beneficii nu sunt pe deplin dovedite și lipsesc cercetările asupra efectelor sale pe termen lung. Pentru o sănătate optimă, mențineți la minimum zahărul și stevia.