Extractele din Plante pot Ameliora Mahmureala

Extractele din Plante pot Ameliora Mahmureala

Alcoolul este vinovatul evident al unei mahmureli. Dar nu este întotdeauna vorba despre consumul în sine. Este un lucru bine cunoscut faptul că efectele sale diuretice sau deshidratante, determină, de fapt, majoritatea simptomelor. În acest sens, noi cercetări relevă că o combinație de extract din plante, frunze și rădăcini, poate ajuta la ameliorarea simptomelor asociate mahmurelii.

Alcoolul are o multitudine de efecte asupra corpului, multe dintre ele contribuind la simptomele mahmurelii precum:
  • Deshidratarea: Alcoolul este diuretic și prin urmare este foarte probabil să fii deshidratat atât în timpul consumului cât și după. Deshidratarea este una dintre principalele cauze ale durerilor de cap, amețelilor și desigur, a setei.
  • Efecte Gastrointestinale: Alcoolul provoacă iritații și crește producția de acid a sistemului digestiv. În funcție de cantitate, alcoolul poate, de asemenea, accelera sau încetini trecerea alimentelor prin tractul gastrointestinal. Aceste efecte sunt asociate cu greață, vărsături și diaree.
  • Dezechilibru electrolitic: Consumul de alcool afectează nivelul electroliților din organism. Un dezechilibru al acestui nivel poate contribui la apariția durerilor de cap, iritabilitate și slăbiciune.
  • Slăbește sistemul imunitar: Alcoolul poate afecta sistemul imunitar. O gamă largă de simptome ale mahmurelii, incluzând greața, scăderea apetitului și incapacitatea de concentrare, pot fi legate de modificări temporare ale funcției sistemului imunitar, cauzate de alcool.
  • Hipoglicemie: Alcoolul limitează producția de glucoză în organism. Glicemia scăzută este asociată cu senzația de oboseală, amețeală și iritabilitate.
De-a lungul timpului, s-au recomandat diverse remedii naturale pentru a ușura simptomele mahmurelii, dar fără a fi sprijinite de dovezi științifice.

În încercarea de a diminua efectele mahmurelii, cercetătorii au evaluat potențialul extractelor din plante, vitamine, minerale și compuși antioxidanți, asupra unor simptome fizice și psihologice asociate consumului de alcool.

Extractele vegetale au inclus cactusul, acerola(cireșul de Barbados), ginkgo biloba, salcie și rădăcină de ghimbir. Vitaminele și mineralele includ magneziu, potasiu, bicarbonat de sodiu, zinc, riboflavină și acid folic. Studiul a presupus selectarea a 214 oameni sănătoși, cu vârstă cuprinsă între 18-65 de ani și au fost împărțiți la întâmplare în trei grupuri, cărora li s-a administrat un supliment aromat de 7.5g, cu 45 de minute înainte și imediat după ce au încetat consumul de alcool. Primul grup, format din 69 de indivizi, a primit un supliment care conținea extracte din plante, vitamine, minerale și compuși antioxidanți suplimentari, glicozide derivate din steviol și inulină. Al doilea grup, format din 76 de oameni, a primit același lucru, dar fără extractele din plante, în timp ce celui de-al treilea grup, format din 69 de indivizi, i s-a administrat doar glucoză(placebo). Probele de sânge și urină, precum și măsurătorile tensiunii arteriale, au fost luate înainte și după începerea perioadei de patru ore, în care participanții au consumat băuturi alcoolice, urmând ca aceștia să fie trimiși acasă pentru a se ''trezi''. Douăsprezece ore mai târziu au fost luate aceleași probe, iar participanții au completat un chestionar despre tipul și intensitatea simptomelor percepute ale mahmurelii, care au fost clasate pe o scară de la 0 la 10. Cantitatea medie de alcool consumată a fost practic aceeași în toate cele trei grupuri: 0,62 ml/ minut. Analiza tuturor datelor a arătat că intensitatea simptomelor a variat foarte mult în rândul participanților. În comparație cu grupul care a primit doar glucoză, cei care au primit suplimentul complet alcătuit din extracte din plante, minerale, vitamine, precum și antioxidanți, au raportat simptome mai puțin severe. Intensitatea medie a durerii de cap a fost cu 34% mai mică, greața cu 42% mai mică, în timp ce sentimentul de neliniște a scăzut cu 41%. Nu au fost raportate diferențe sau reduceri semnificative pentru niciunul dintre celelalte simptome. Polifenolul și compușii flavonoizi din fiecare din extractele vegetale au fost asociați cu reducerea impactului fiziologic al alcoolului, în studiile experimentale publicate anterior acestui studiu. Nicio diferență semnificativă a niciunui simptom nu a fost raportată de grupul care a luat suplimentul fără extractele din plante, ceea ce sugerează faptul că acestea au fost în mare parte responsabile de modificările observate.

În final, deși există multe remedii bine cunoscute pentru mahmureală, puține sunt de fapt susținute de știință. Cu toate acestea, există mai multe modalități aprobate de cercetători pentru evitarea simptomelor neplăcute în urma consumului de alcool. Astfel, hidratarea, un somn odihnitor, un mic dejun consistent și anumite suplimente, diminuează simptomele mahmurelii. De asemenea, consumarea alcoolului în cantitate moderată este primul pas către prevenirea efectelor nedorite.