Principalul factor care influențează înălțimea unei persoane este legat de încărcătura genetică. Cu toate acestea, mulți alți factori pot influența creșterea în înălțime, inclusiv nutriția, hormonii, nivelurile de activitate și condițiile medicale.
Oamenii de știință consideră că factorul genetic sau ADN-ul este responsabil în proporție de aproximativ 80% din înălțimea unei persoane. Aceasta înseamnă, de exemplu, că oamenii înalți au tendința de a avea copii care, de asemenea, vor fi la rândul lor înalți.
O dietă bogată în nutrienți poate ajuta la maximizarea înălțimii unui copil. Bebelușii și copiii cresc continuu. Acest lucru se datorează modificărilor plăcilor de creștere în oasele lungi ale brațelor și picioarelor. Pe măsură ce plăcile de creștere produc țesut osos, oasele lungi devin mai lungi, iar copilul devine mai înalt.
Oamenii cresc cel mai rapid în primele 9 luni de viață, înainte de a se naște. După naștere, acest lucru încetinește. Odată ce un copil va avea 8 ani, va crește în medie de 5,5 centimetri pe an. Acestea fiind spuse, adolescenții vor avea un „ritm de creștere” în jurul perioadei de pubertate. După aceasta, plăcile de creștere nu produc țesut osos, iar persoana va înceta să crească. Mâinile și picioarele sunt primele care se opresc din procesul de creștere, coloana vertebrală fiind ultima.

Datorită proceselor tipice de îmbătrânire, oamenii încep să-și piardă înălțimea treptat pe măsură ce îmbătrânesc. Alti factori ce pot influența creșterea în înălțime sunt:
AND-UL
ADN-ul este factorul principal care determină înălțimea unei persoane. Oamenii de știință au identificat mai mult de 700 de gene diferite care determină înălțimea. Unele dintre aceste gene afectează plăcile de creștere, iar altele afectează producția de hormoni de creștere. Intervalele normale de înălțime sunt diferite pentru persoane din medii etnice diferite. Din nou, acest lucru este determinat de ADN-ul lor.
Hormonii
Corpul produce hormoni care instruiesc plăcile de creștere să producă tesut osos. Acestea includ:
- Hormoni de creștere: aceștia sunt produși în glanda pituitară și sunt cel mai important hormon pentru creștere. Unele afecțiuni de sănătate pot restricționa cantitatea de hormoni de creștere pe care organismul o produce, iar acest lucru poate afecta înălțimea. Copiii cu o afecțiune genetică rară numită deficiență de hormon de creștere congenitală, de exemplu, vor crește într-un ritm mult mai lent decât alți copii.
- Hormoni tiroidieni: glanda tiroidă creează hormoni care influențează creșterea.
- Hormonii sexuali: Testosteronul și estrogenul sunt foarte importante pentru creștere în perioada pubertății.
Sex-ul
Bărbații tind să fie mai înalți decât femeile. De asemenea, aceștia pot continua să crească mai mult decât femeile. În medie, un bărbat adult este cu 14,5 cm mai înalt decât o femeie adultă. Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor , în Statele Unite, în medie bărbații au înălțimea de de 175 cm iar femeile în medie 161 cm.
Nutriția
Joacă un rol foarte important în creștere. Nutriționiștii recomandă copiilor și tinerilor să mănânce o dietă variată, echilibrată, cu multe fructe și legume. Acest lucru va asigura că vor obține toate vitaminele și mineralele de care au nevoie pentru a prospera. Proteinele și calciul sunt deosebit de importante pentru sănătatea și creșterea oaselor. Unele alimente bogate în proteine includ: carne de păsări de curte, fructe de mare, ouă, leguminoase, nuci și seminte. Dar și alimente bogate în calciu precum: iaurt, lapte, brânză, brocoli, somon.
Somnul
Este dovedit faptul că somnul promovează creșterea. În timpul somnului profund, corpul eliberează hormoni necesari pentru creștere. Prin urmare, dormitul suficient poate permite creșterea optimă.
Adulții pot crește în înăltime?
Odată ce o persoană a trecut prin pubertate, plăcile de creștere nu mai produc țesut osos. Se contopesc, iar persoana nu mai crește. Aceasta înseamnă că atunci când o persoană împlinește 18 ani, procesul de creștere este complet.
Practicarea unei posturi bune și menținerea puternică a mușchilor spatelui poate permite unei persoane să stea mai drepte și să pară mai înaltă.
Concluzie
Înălțimea este determinată în mare măsură de ADN. Cu toate acestea, factorii de mediu, precum nutriția și exercițiile fizice, pot influența creșterea în timpul dezvoltării. Adolescenții vor experimenta un ritm de creștere în perioada pubertății. O alimentație bună în timpul sarcinii este importantă și pentru viitoarea sănătate a oaselor și creșterea copilului.