Fluctuatia Greutatii Corporale duce la Insomnie

Persoanele care au un istoric de fluctuație a greutății corporale, ceea ce înseamnă că la un moment dat pot slăbi și apoi recâștiga acea greutate sau mai mult, au șanse să se confrunte cu tulburări ale somnului, cum ar fi insomnia, potrivit unui nou studiu amplu publicat în Journal of Cardiovascular Nursing.
Problemele legate de somn și excesul de greutate au fost asociate, independent, cu riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare în cercetările anterioare. Pentru a stabili dacă există o legătură între aceste probleme, cercetătorii au analizat date de la 500 de femei care au participat la un studiu susținut de American Heart Association.
Surprinzător sau nu, 72% dintre femei au raportat unul sau mai multe episoade de fluctuație semnificativă a greutății corporale (diferență de 5-10 kg), cu excepția sarcinii. Aceste participante au prezentat tulburări ale somnului, comparativ cu celelalte femei a căror greutate nu a fluctuat și nu aveau probleme cu somnul.
Această asociere a devenit tot mai accentuată, cu fiecare nou episod de fluctuație a greutății. Experții au menționat că de fiecare dată când participanții slăbeau și apoi se îngrășau la loc, urmând acest cerc vicios la nesfârșit, se produceau următoarele efecte asupra organismului:
- Durată de somn mai scurtă
- Calitate inferioară a somnului
- Cu fiecare episod de fluctuare a greutății creștea severitatea insomniei
- Creșterea utilizării medicamentelor pentru somn
- Creșterea riscului de apnee obstructivă în somn
- Somnolență accentuată în timpul zilei
Experții sunt de părere că de fiecare dată când o persoană recâștigă greutatea pe care a pierdut-o, factorii de risc cardiovascular, cum ar fi tensiunea arterială, colesterolul și glicemia, cresc peste nivelul inițial.
Activitatea fizică a fost de-a lungul timpului asociată cu îmbunătățirea calității somnului și a sănătății cardiovasculare. O meta-analiză recentă a constatat că somnul și exercițiul fizic se completează reciproc, iar comportamentul sedentar și lipsa somnului nu numai că pot afecta inima, dar ne expun multor probleme fizice și psihice.
Mai mult, când slăbești, metabolismul poate scădea, mai ales dacă procesul a fost rapid, deoarece organismul încearcă să se adapteze la această schimbare. Prin redobândirea greutății corporale metabolismul va continua să fie afectat în mod negativ. Acest lucru poate determina apariția unor probleme hormonale asociate stresului, fiind un alt factor care influențează negativ calitatea somnului.
Toți acești factori reprezintă un cerc vicios. Cu cât problemele legate de somn se agravează, cu atât depozităm mai ușor grăsime corporală, în special la nivelul regiunii abdominale, ca răspuns la stres. Pe termen lung, acest lucru ne poate afecta și mai mult somnul.
Pentru a preveni acest efect de tip bumerang, care ridică atât de multe probleme legate de starea de sănătate, este util să ne concentrăm asupra unui proces de slăbire durabil, utilizând o abordare gradată și constantă.
În ciuda opiniei publice, nu trebuie să schimbăm totul peste noapte. Putem începe cu un singur lucru. Studiile au arătat că atunci când oamenii urmează diete cu nenumărate reguli, adesea, cei mai mulți dintre ei vor eșua la îndeplinirea scopurilor propuse.
Mai presus de toate, pierderea în greutate ar trebui să fie considerată un efect secundar al unui comportament alimentar mai sănătos, nu un obiectiv final. Acest lucru poate crește plăcerea și susține ambiția urmării acestui proces, fiind absolut remarcabil, pe termen lung, efectul perseverenței și consecvenței.
În final, după ce am discutat despre beneficiile pierderii în greutate, concluzia este evidentă: un corp sănătos înseamnă o viață mai lungă, ferită de boli și de neplăcerile care apar odată cu acestea.