Putem Folosi Doar 10% din Creier?

Putem Folosi Doar 10% din Creier?

Creierul este cel mai complex organ din corpul uman, acesta determină modul în care experimentăm și ne raportăm la lumea din jur. Cântărește aproximativ 3 kilograme și conține aproximativ 100 de miliarde de neuroni - celule care transportă informații. Mulți cred că ne putem folosi doar 10% din creier. Există vreun adevăr în acest sens? În acest articol, explorăm ce procent din creier folosește o persoană dar și ce putem face pentru a ne îmbunătății funcția creierului.

Ce procent din creierul nostru folosim?

Potrivit unui sondaj din 2013, aproximativ 65% dintre americani cred că folosim doar 10% din creierul nostru. Dar acesta este doar un mit, potrivit unui interviu cu neurologul Barry Gordon în Scientific American. El a explicat că cea mai mare parte a creierului este aproape întotdeauna activă.

Mitul potrivit căruia folosim doar 10% din creier a fost, de asemenea, dezmințit într-un studiu publicat în “Frontiers in Human Neuroscience” în anul 2009. O tehnică comună de imagistică a creierului, numită imagistică prin rezonanță magnetică funcțională (IRMF), poate măsura activitatea din creier în timp ce o persoană îndeplinește sarcini diferite.

Folosind această metodă și metode similare, cercetătorii arată că cea mai mare parte a creierului nostru este folosit de cele mai multe ori, chiar și atunci când o persoană efectuează o acțiune foarte simplă. O mare parte din creier este activă chiar atunci când o persoană doarme.

Procentul creierului utilizat la un moment dat variază de la persoană la persoană. Depinde și de ceea ce face sau ce gândește acea persoană.

De unde provine mitul de 10%? 

Nu este clar cum a început acest mit, dar există mai multe surse posibile. Într-un articol publicat într-o ediție din 1907 a revistei Science, psihologul și autorul William James au susținut că oamenii folosesc doar o parte din resursele lor mentale. Cu toate acestea, el nu a specificat un procent. Există, de asemenea, o credință în rândul oamenilor de știință că neuronii reprezintă aproximativ 10% din celulele creierului. Poate că acest lucru a contribuit la mitul de 10%. Mitul a fost repetat în articole, programe TV și filme, ceea ce ajută la explicarea popularității sale în rândul oamenilor.  

5 alimente care contribuie la îmbunătățirea funcției creierului 

La fel ca orice alt organ, creierul este afectat de stilul de viață, dieta etc. Iată 5 alimente pentru îmbunătățirea funcției creierului: 

  1. Citricele - Sunt extrem de hrănitoare, iar aportul lor a fost legat de o varietate de beneficii pentru sănătate, inclusiv promovarea sănătății creierului. La fel ca fructele de pădure, citricele precum portocalele și grapefruitul sunt bogate în flavonoide, inclusiv hesperidină, naringină, quercetină și rutină, printre altele. Acești compuși pot avea capacitatea de a promova învățarea și memoria, precum și de a proteja celulele nervoase de leziuni, evitând deci declinul mental. 
  2. Nucile - Nucile sunt pline de substanțe nutritive esențiale pentru sănătatea creierului, inclusiv vitamina E și zinc. Sunt, de asemenea, foarte versatile, ceea ce le face o alegere excelentă pentru gustări.Un studiu efectuat pe 64 de studenți a constatat că adăugarea de nuci în dietă timp de 8 săptămâni a dus la o îmbunătățire semnificativă cu 11,2% a interpretării informațiilor verbale, comparativ cu placebo. 
  3. Peștele - Omega-3 sunt grăsimi esențiale care joacă un rol important în sănătatea creierului. Sunt concentrate în pești grași, care sunt, de asemenea, surse excelente de alți nutrienți care promovează sănătatea creierului, cum ar fi vitamina B12 și seleniu. Nu este o surpriză faptul că o serie de studii au legat aportul de pește de funcția creierului îmbunătățită. Un studiu efectuat pe 76 de adulți japonezi a legat aportul mai mare de pește cu performanțe mai bune de memorie și sănătatea creierului  
  4. Avocado - Avocado sunt fructe versatile, care pot fi savurate în mai multe moduri, inclusiv în piure în guacamole, întinse pe pâine prăjită sau pur și simplu savurate întregi cu un pic de sare. Ca o gustare ele vă pot ajuta, de asemenea, să vă creșteți funcția creierului. Sunt o sursă excelentă de luteină, un carotenoid care se acumulează în creier și ochi și poate influența pozitiv funcția creierului.  Un studiu efectuat pe 84 de adulți a demonstrat că cei care au mâncat o masă care conține avocado proaspăt timp de 12 săptămâni au crescut nivelurile de luteină din sânge și au experimentat îmbunătățiri ale preciziei la testele mentale. 
  5. Ciocolata neagră - Cacao are cel mai mare conținut de flavonoide comparativ orice alt aliment, motiv pentru care produsele din cacao, cum ar fi ciocolata, contribuie semnificativ la aportul de flavonoide din dietă. Într-un studiu, 90 de adulți vârstnici cu insuficiență mintală ușoară au băut o băutură din cacao care conține fie 45 mg, 520 mg sau 990 mg de flavonoide de cacao pe porție o dată pe zi timp de 8 săptămâni. La sfârșitul studiului, persoanele care au băut băuturi cu conținut ridicat de flavonoide au avut rezultate semnificativ mai bune la testele mentale decât cele atribuite băuturii cu conținut scăzut de flavonoide.  

Activitate fizică regulată 

Exercițiul regulat reduce, de asemenea, riscul de probleme de sănătate care pot duce la demență. Activitățile cardiovasculare, cum ar fi mersul rapid timp de 30 de minute pe zi, pot fi suficiente pentru a reduce riscul de scădere a funcției creierului.  

Păstrați creierul activ

Cu cât o persoană își folosește creierul, cu atât funcțiile sale mentale devin mai bune. Din acest motiv, exercițiile de antrenament al creierului sunt o modalitate bună de a menține sănătatea generală a creierului. Un studiu recent realizat de peste 10 ani a constatat că persoanele care au folosit exerciții de antrenament cerebral au redus riscul de demență cu 29%. Lucruri mai puțin cunoscute despre creier Utilizarea energiei - Creierul reprezintă aproximativ 2% din greutatea unei persoane, dar folosește 20% din oxigen și calorii. 

Hidratare

Oamenii de știință estimează conținutul creierul la un procent de 73% apa. Păstrarea creierului hidratat este importantă. Fiind deshidratat cu doar 2% poate afecta capacitatea unei persoane de a îndeplini sarcini care implică atenție, memorie și abilități motorii. 

Colesterol - Colesterolul este un tip de grăsime pe care oamenii îl consideră deseori rău pentru sănătatea lor. Este adevărat că a mânca prea mult colesterol este dăunător pentru inimă. Cu toate acestea, mulți oameni nu cunosc rolul important al colesterolului pentru creier. Fără colesterol, celulele din creier nu ar supraviețui. Aproximativ 25% din colesterolul corpului este conținut în celulele creierului. 

Concluzie:

Datorită complexității organului, oamenii de știință încă învață despre creier. Noțiunea că o persoană folosește doar 10% din creierul său este un mit. Scanările RMN arată că chiar și activitățile simple necesită ca aproape tot creierul să fie activ. Deși mai sunt multe de învățat despre creier, cercetătorii continuă să umple golurile dintre realitate și ficțiune. Alimentele pe care le putem consuma pentru imbunătățirea funcției creierului sunt printre altele: citricele, nucile, peștele, avocado și ciocolata neagră.