Fractura Boxerului o Accidentare Frecventa in Sporturile de Contact

Fractura Boxerului o Accidentare Frecventa in Sporturile de Contact

Fractura boxerului este reprezentată de ruptura unuia sau mai multor oase metacapriene însă cel mai frecvent este vorba despre metacaprianul cinci. Acest tip de fractură de este cauzată de un impact asupra articulației. Gravitatea leziunii depinde în mare parte de gradul de deteriorare a osului metacaprian.

Elemente anatomice

Oasele metacarpiene constau dintr-o bază, ax, cap și gât. Baza este partea care se atașează la oasele încheieturii mâinii. Porțiunile arborelui și gâtului osului trec prin mână spre degete. Capetele oaselor metacarpiene formează articulațiile pumnului.

Definiția acestui tip de fractură a fost extinsă pentru a include multe fracturi osoase metacarpiene cauzate de impacturi similare. Fractura boxerului nu trebuie confundată cu articulația boxerului, care este cauzată de deteriorarea repetată a ligamentelor în timp.

Cauze

După cum sugerează și numele, fractura boxerului este frecvent cauzată de lovirea unei suprafețe dure cu pumnul. Articulatiile nu sunt concepute pentru a face față unui astfel de impact, iar fracturile sunt o consecință obișnuită a luptei sau a lovirii de un perete sau de o altă suprafață dură.

Simptome

Simptomele urmează de obicei un model similar cu cel al altor oase sparte, acestea includ:

  • Inflamația pe ambele părți ale mâinii, care apar de obicei la scurt timp după traumatism;
  • Durerea din jurul articulației;
  • Sensibilitate extremă în apropierea osului rupt;
  • Mobilitate limitată în degete;
  • Tumefacții profunde sau dureroase;
  • Dificultate de prehensiune sau incapacitate de prindere fără a simți durerea;
  • Simptome nervoase, cum ar fi amorțeală, răceală sau senzație de furnicături;

Simptomele încep de obicei rapid, majoritatea fiind resimțite în primele 24 de ore.

Diagnostic

Fractura boxerului poate fi diagnosticată folosind o radiografie. Diagnosticarea fracturii unui boxer necesită de obicei o examinare fizică și teste imagistice. Testele imagistice sunt uitle chiar dacă medicul este sigur de rezultatul lor. Aceasta este de obicei o imagine cu raze X, care poate confirma sau determina care os este rupt. Confirmarea diagnosticului prin raze X este esențială, deoarece tratamentul poate varia foarte mult, din nou, în funcție de oasele din mână care sunt deteriorate.

Care sunt opțiunile de tratament?

Deși la prima vedere poate părea simplă, leziunea poate varia foarte mult în severitate și poate include unul sau mai multe alte oase rupte. Tratamentul nu este la fel de simplu ca multe alte fracturi. Există multe opțiuni diferite care vor fi discutate cu cineva înainte de a merge mai departe. Imediat după ce se suspectează o fractură, este important să reduceți inflamația și durerea și să reduceți șansele de infecție. Pachetele de gheață pot fi utilizate în acest scop, cel ar reducerii inflamației.

Este important să imobilizați mâna, cât mai curând posibil. Când rănirea este necunoscută, poate fi cel mai bine să țineți pur și simplu mâna rănită în mâna nevătămată, pentru a o menține nemișcată. Orice acțiune care stresează mâna ar trebui evitată.

Opțiunile de tratament pentru fractura boxerului pot include imobilizarea prin atele, și ar putea necesita intervenții chirurgicale. Acest lucru depinde de severitatea fracturii.

Tratamentul medical va include, de asemenea, controlul durerii.

Scopul principal al tratamentului medical al fracturii este imobilizarea mâinii pentru a permite oaselor să se vindece corect. Medicii folosesc de obicei diverse atele pentru a face această etapă. Atela ar trebui să imobilizeze complet articulațiile deasupra și sub locul leziunii. Acest lucru menține stresul de pe osul rănit și îi permite să se vindece.

Cazurile de fractură a boxerului mai severe vor necesita intervenții chirurgicale. Acest lucru este valabil mai ales în cazurile în care oasele prezintă semne de angulație. Unghiul apare atunci când o parte a osului metacarpan se deplasează în afara aliniamentului său normal.

Cantitatea de angulație poate schimba metoda de tratament. Angulația mică poate necesita pur și simplu o atelă, dar gradele mai puternice de angulație pot necesita intervenții chirurgicale.

Care sunt perspectivele de recuperare?

Poate fi necesară terapie fizică pentru a ajuta mâna să-și recapete abilitățile motorii. Timpul de recuperare va varia în funcție de cât de gravă este vătămarea. O fractură simplă se poate vindeca în câteva săptămâni, în cazul în care fracturile mai severe pot dura luni până la aceasta.

În timpul perioadei de recuperare, este important să vă verificați în mod regulat cu un medic sau un kinetoterapeut pentru a urmări procesul de vindecare. Planul de tratament pe care îl stabilesc ar trebui să fie întotdeauna urmat pentru a asigura o vindecare adecvată.

Orice exerciții la domiciliu sau terapie fizică pe care kinetoterapeuții le prescriu vor fi imperative pentru o recuperare adecvată și ar trebui să fie urmărite îndeaproape.

Complicații

Lăsată netratată, fractura boxerului poate crea complicații pentru cineva, cum ar fi imposibilitatea de a prinde obiecte, mobilitate redusă, sau degete deformate. Pe de altă parte, fractura boxerului care este diagnosticată și tratată rapid se va vindeca. Diagnosticul și tratamentul medical adecvat sunt esențiale pentru o bună vindecare și pentru a asigura cel mai bun rezultat.