Functioneaza Dietele de Detoxifiere?

Functioneaza Dietele de Detoxifiere?

Dietele de detoxifiere sunt larg promovate, atât online, cât și fizic, de către anumite persoane. Sunt recomandate planuri de detoxifiere de 3 zile, 7 zile sau mai lungi, pentru pierderea în greutate, îmbunătățirea stării de sănătate și alte beneficii. Majoritatea acestor planuri sugerează restricționarea semnificativă a caloriilor și numeroși ‘’guru’’ ai acestui domeniu propun înlocuirea meselor doar cu sucuri sau piureuri. Însă, știința din spatele acestor teorii lipsește. De fapt, potrivit unor experți în nutriție, unele dintre aceste programe pot chiar să determine creșterea în greutate sau malnutriția.

Este important să menționăm faptul că dezechilibrele de orice natură apar în timp, fiind rezultatul unor comportamente și alegeri nepotrivite. Similar, când dorim îmbunătățirea stilului de viață, este necesară consecvență și acordarea timpului necesar pentru ca rezultatele să apară. Alegerile noastre, fie ele bune sau rele, își vor exprima rezultatele în timp.

Pe scurt, ideea de a elimina toxinele pentru îmbunătățirea stării de sănătate este un concept care a fost și continuă să fie atrăgător. Din păcate, însă, acesta nu este susținut de dovezi științifice, cel puțin nu ca un concept general de sănătate sau wellness.

În mediile clinice, termenul de ‘’detoxifiere’’ este utilizat pentru a face referire la un proces medical care elimină alcoolul, drogurile sau otrăvurile din organism.

Însă, dietele de detoxifiere reprezintă un concept diferit. Multe dintre aceste programe promit eliminarea din organism a toxinelor la care suntem expuși în urma unor activități cotidiene, normale.

Unele cercetări sugerează faptul că multe dintre substanțele chimice pe care le ingerăm zilnic prin alimente, apă și aer, pot fi stocate în celulele adipoase din corpul nostru. Exemple de substanțe toxice uzuale sunt:

  • Pesticide
  • Antibiotice și hormoni din alimente
  • Substanțe chimice din ambalajele alimentare
  • Detergenți pentru uz casnic
  • Aditivi alimentari
  • Metale grele
  • Poluarea aerului
  • Fumul de țigară

O meta-analiză a investigat răspunsul organismului la toxinele obișnuite, numite ‘’poluanți organici persistenți‘’. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că nu există suficiente dovezi științifice care să susțină faptul că sunt necesare alte procese de eliminare a toxinelor, în afară de cele realizate în mod normal de organism.

Corpul nostru deține, în mod natural, sisteme pentru a elimina toxinele dăunătoare. Absorbim toxinele prin piele, din aerul pe care îl respirăm și din alimentele pe care le consumăm.

Organele corpului nostru – în primul rând ficatul, rinichii, colonul și plămânii dispun de sisteme complexe pentru eliminarea acestor toxine.

Pe scurt, corpul nostru se ocupă permanent de procesul de detoxifiere. Fiecare dintre aceste organe prezintă un rol unic în acest proces:

  • Ficatul are rol esențial în filtrarea sângelui și eliminarea substanțelor nocive, care apar ca urmare a funcțiilor fiziologice ale corpului (cum ar fi digestia) sau a expunerii la toxinele din mediul extern, cum ar fi drogurile, alcoolul sau substanțele chimice.
  • Rinichii ajută, de asemenea, la filtrarea sângelui și la eliminarea toxinelor prin urină.
  • După ce substanțele nutritive au ajuns în intestinul subțire, colonul (sau intenstinul gros) filtrează deșeurile rămase, inclusiv toxinele, pentru a fi excretate.
  • Cilii din plămâni captează toxinele care intră în organism prin aerul pe care îl respirăm. Aceste substanțe sunt apoi expulzate prin tuse sau alte procese naturale ale corpului.

Prin urmare, deși este adevărat faptul că organismele noastre sunt expuse poluanților permanent, există puține dovezi care să ateste necesitatea unui ajutor suplimentar pentru eliminarea acestora. După cum am discutat în acest articol, beneficiile promise de aceste diete de detoxifiere pot fi obținute prin urmarea unui plan alimentar echilibrat și controlat caloric, la care se va adăuga, de asemenea, activitate fizică regulată.

 


You may also like